8 Yıllık Çalışanım Hiç Sigortam Yatmadı, Sigorta Girişimde Yok.

Merhabalar.

Ben bir akrabamın yanında kendi rızamla sigortasız çalışmaktayım. ( Yeşil Kartım Var )

Küçük bir esnaf dükkanı, basit usule tabi, tek çalışan benim.

Malulen emekliliğe hak tanıyan bir hastalığa yakalandım. Bunun içinde sigorta lazım tabi ki.

8 yıldır burada çalışıyorum ama hiç işe giriş kaydım yok. Asgari ücretimi elden alıyorum, hiç bankaya yatmadı.

Şimdi ben geçmişe dönük bu sigorta hakkımı almak istiyorum ama akrabamı da çok mağdur etmek istemiyorum.

Durumu ona bildireceğim, anlaşalım diye. Habersiz SSK'ya bildirip kendimi iş yerinde yakalatmak istemiyorum. Böyle çok ceza gelir akrabama.

O gidip kendini ihbar etse, benim 8 yıllık sigorta primlerini yatırsa, toplam ne kadar maliyet çıkar acaba.

İzlememiz gereken yol nedir?

Saygılar.

Son düzenleme:
Sadece işe girişleri bildirmeme cezası on binlerce TL yapar.İlk başta yapmanız lazımdı.Bu saatten sonra yapacak birşey yok maalesef.

İlk mesajı düzenledim.

Maalesef ne kadar tutarsa tutsun, bu işe girişmek zorundayım malulen emeklilik için.

Üç aşağı, beş yukarı sizce ne kadar tutar toplam.

Saygılar.

8 yıl= 8x 12= 96 ay,
işe giriş bildirgesi verilmeyen her ay için x2 asgari ücret kadar,
aylık prim bildirgesinde gösterilmediği için her ay x 2 asgari ücret,
aylık ücret bordrosunda gösterilmediği için her ay x 0,5 asgari ücret,
vs vs derken,
her yıl için 38 asgari ücret kadar CEZA,
ve 8 yıl boyunca ödenmeyen primler gecikme faiziyle alınır.
Asgari ücret 1600 tl deseniz,
38 x 1600 = 60.000 gibi bir rakam en en ennn düşük cezalar,
üstüne 1,5 katı kadar prim ödemelerini ekleyin,
varın gerisini siz hesap eyleyin.

Cevaplarınız için çok teşekkür ederim. Allah razı olsun.

Bu ceza miktarlarını yazarken esnaf, basit usulü tabi olduğunu göz önüne aldınız değil mi dostlar.

Çünkü, büyük ve orta işletmelere, defter tutanlara, çok çalışanı olanlara cezalar daha yüksekte kaba taslak bende baktım.

Son olarak birde bu ihtimal var. Patronumun babası felçli yatalak.

Bu 8 yıl zarfında ona da sabah akşam bazı ihtiyaçlarında yardım ediyordum. Yarı zamanlı bakıcı gibi, gönüllü.

Daha az ceza gelmesi için, dükkan yerine bu yaşlı amcanın 8 yıllık bakıcısı olarak beni gösterseler olmaz mı.

Ceza ve prim miktarları düşer mi.

Saygılar.

Çalışansınız, kayıtdışı çalıştırılmışsınız, kayıtdışı işçi çalıştırmanın cezaları da belli, diyanette hac organizasyonunda da çalışıyor olsanız, cezalar aynı.
Bir şeyi atlamışım, sgk prim alacakları zaman aşımı 5 yıl olduğundan sadece son 5 yıl için işlem yapabilir, bu da patronunuzun ocağına 8 incir ağacı dikmek yerine 5 incir ağacı dikmek demek olur sadece

tabi ki öyledir de benim demek istediğim biri ticari işletme, diğer yöntem de ise işsiz güçsüz, ticari olmayan bir yatalak hastanın bakıcılığı.

bakıcı olarak geriye dönük prim yatırsak, mantıken ticari bir işletmenin yapması gereken bir çok kayıttan, gecikmiş bildirimlerden, buna bağlı cezadan kurtulmuş oluruz diye düşündüm. bakıcı olarak çalışanın daha az gecikmiş cezaları olur diye düşündüm.

kusura bakmayın, ben kanun hakkında bilgisizce, dışarıdan kendimce mantık yürüttüm. tabi ki en doğrusunu siz bilirsiniz.