A B Formları Hakkında

Üyelik
12 Ağu 2005
Mesajlar
8
MERHABALAR BSATIŞ FORMUNDA KUR FARKI FATURASI BİZE KESİLMİŞ
BU FATURADA SATIŞTAN SAYILIRMI BİZİM BORCUMUZA GİRİYOR

BİZ FATURA KESTİĞİMİZDE OLUMLU KUR FARKI

Not: Bu yazının başlığı admin tarafindan forum kurallarına uygun olmadığı için düzeltilmiştir.Lütfen Forum Kuralları'nı okuyunuz.
 
Kurfarkı faturalarınıda dikate almak durumundasınız.ben de de var ve öyle yaptım.
 
merhaba,

yıl içerisinde 30.000-ytl yi aşan iadeler ile sabit kıymet satış ve alış faturalarını da belirtecek miyiz?

saygılar.
 
Sayın aslanm,

350 SIRA NO'LU VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ
Resmi Gazete No 25882
Resmi Gazete Tarihi 21/07/2005

1- BİLDİRİMLER İLE ALIM VE SATIMLARA UYGULANAN HADLERE İLİŞKİN AÇIKLAMALAR
Mal ve hizmet alımlarına ilişkin bildirim formu (Form Ba) ile bildirilmesi gereken, bir kişiden yapılan mal ve hizmet alımları toplamı, katma değer vergisi hariç 30.000 YTL (otuz bin Yeni Türk Lirası) olarak;
mal ve hizmet satışlarına ilişkin bildirim formu (Form Bs) ile bildirilmesi gereken, bir kişiye yapılan mal ve hizmet satışları toplamı katma değer vergisi hariç 30.000 YTL (otuz bin Yeni Türk Lirası) olarak belirlenmiştir.

Dolayısıyla, belirtilen mükellefler bu yıl verecekleri Ba ve Bs formlarında 2004 yılında her bir kişiye veya her bir kişiden yapılan ve
30.000 YTL’nı aşan alım ve satımlarına ilişkin bilgileri bildireceklerdir.

Tebliğ metninden de anlaşılacağı üzere mal ve hizmet alım ve satışlarına
ilişkin belli tutarlardaki bilgiler verilecek olup kur farkı faturaları da mal veya hizmetin maliyetini yahut satış tutarını etkilediği için dikkate alınacaktır.
Sabit kıymet alış-satışları, mal veya hizmet alış-satışı olarak değerlendirilemez. Bu bildirim ile dönen varlıkların alış veya satış bilgisi verilmektedir.
İadeleri ise, adından da anlaşıldığı gibi normal bir alış-satış gibi düşünülemeyeceği için bildirimde dikkate alınmaması gerekir düşüncesindeyim.
Hepinize kolay gelsin..... :D
 
merhaba,

sayın smmmkaraman cevabınız için teşekkür ederim. yanlız benim takıldığım konu, ba ve bs ile çapraz kontrol yapılıyor olabilir.belki de öyle.
bu durumda da sabit kıymet aldığımız firma için bu bir satış olacağı için forma yazacak. vergi numaralarından kontrol yapıldığı zaman birinde var birinde yok olacak. o yüzden bütün herşeyleri yazacak mıyız? diye tereddütte kalıyorum.

bize de,size de, hepimize kolay gelsin.

sayılar.
 
Sayın aslanm,
Tereddütünüzde haklısınız. Ama bildirimden amaç, mükelleflerin durumlarına göre gereken bilgileri vermektir. Bu nedenle sabit kıymeti satan firma için o bir sabit kıymet değil, ticari mal veya mamüldür, o firmadan satışı yapılan bir dönen varlıktır. Ama alan firma için duran varlık, sabit kıymettir. Bu örneğe benzer şekilde, bildirimlerini yapacağınız mükelleflerin bulundukları duruma göre belgelerini değerlendireceğiz.
Selamlar.... :D
 
Ba Bs Formları ile benimde 2 sorum olacak;

1- 30.000.-YTL sınırına belge bazında mı? yoksa Yıllık firma bazında mı incelenecek. Yani bir firmadan 2004 yılından KDV hariç 30.000.-YTL'yi aşan hiç fatura almamışız ancak 2004 yılında bu firmadan toplam alışlar 35.000.-YTL , bu firma yazılacak mı?
ÖRNEK ;
16.000.YTL
4.000.YTL
15.000.YTL
----------
35.000.YTL => Bu firma yazılacak mı?


2- Firmanın 30.000.YTL'yi geçen bir faturası var , ayrıca 30.000.-YTL altında da 3 adet faturası var Ba formuna tüm faturalar da yazılacak mı?
ÖRMEK ;
35.000.-YTL
2.000.-YTL
3.000.-YTL
1.000.-YTL
-----------
TOPLAM 46.000.-YTL

Bu firmanın tutarı Ba formuna 35.000.-YTL mi yoksa ,
46.000.-YTL mi yazılacak?????



Teşekkürler..........
 
2004 yılında KDV hariç toplam 30.000.ytl sınırı toplam alınan ve verilen fatura olarak değerlendirilecek ve fatura adedi yazılacak.Her firma ayrı değerlendirilecek.
Sorunuza gelince
1-bu firma yazılacak.
2-46.000.ytl yazılacak.
faturalar tek tek değil toplam olarak yazılacak.

İyi Çalışmalar.
 
Sayın RAYDIN,
Cevap 1- Firma bazında ele alınacak. Yani bir firmadan tek faturada 30.000,00 YTL'yi geçen bir alım yapmamışsınız. Ama birçok fatura ile alış toplamınız 30.000,00 YTL ve üzeri alım yapmışsınız, tamamını bildirimde alış tutarı (KDV hariç) toplamı ve belge sayısı olarak bildireceksiniz. Bu faturaların içersinde tek kalemde 30.000,00 YTL veya üzerinde fatura(lar) var ise onları da bu hesaplamaya dahil edeceksiniz.


Cevap 2- Bu hesaplamanın içersine 30.000,00 YTL tutarını geçen ve geçmeyen tüm faturaları dahil edeceksiniz.
Kolay gelsin... :)
 
Sn. İrem ,

Sn. smmmkaraman,

İlginiz ve yardımlarınız çok teşekkürler,

Belki çok irdeliyor olabilirim ancak bu konu ile ilgili kafama takılan bir diğer konu da ;

1- Alıştan İade faturaları Ba doldurulurken dikkate alınacak mı? (yani toplamdan düşülecek mi? )

2- Alıştan İade fatura 30.000.-YTL yi geçiyor ise Bs olarak gösterilecek mi?
 
Üst