fonradar

A.G.İ.

Üyelik
27 May 2008
Mesajlar
3
Merhabalar,
2009 yılının Ocak, Şubat, Mart, Nisan aylarının işçi ücretleri ve asgari geçim indirimleri toplamları mayıs ayında ödendi. İlk dört ay için muhtasar beyannamelerinde a.g.i. tutarı ödenmediğinden dolayı belitilmedi. Şimdi bu a.g.i. 'ne ait indirimler için düzeltme beyanı mı vermeliyim? Yoksa daha sonra düzenleyeceğim beyannamelerden
indirimleri düşürsem bir sorun olur mu.
 
Ynt: A.G.İ.

düzeltemezsiniz o dönemlerde ödememişsiniz ki düşesiniz
ödediğiniz tüm agileri mayıs ayında muhtasar ile indirin sonuçta hakkınız
 
Ynt: A.G.İ.

8. İşverenlerce Yapılacak İşlemler

8.1. Muhtasar Beyanname Veren İşverenlerce Yapılacak İşlemler

İşverenler, her yılın Ocak ayında düzenleyecekleri asgari geçim indirimine ait bordroda, her aya ilişkin ücretliler için hesaplayacakları asgari geçim indirimi tutarını göstereceklerdir. Mevcut bilgilere göre hesaplanan yıllık asgari geçim indirimi tutarının her aya isabet eden kısmı, ücret üzerinden hesaplanan gelir vergisinden mahsup edilecektir.

Ücretliye yansıtılacak tutar ücret ödemesinin yapıldığı dönemde ücret bordrosunda açılan ?Asgari Geçim İndirimi? satırında gösterilecek ve işveren tarafından ilgili aya ilişkin verilecek muhtasar beyannamede tevkif suretiyle kesilen vergiler toplamından mahsup edilerek kalan tevkifat tutarı ödenecektir.

Mahsup edilecek asgari geçim indirimi, ücretlinin o aydaki ücretinden kesilen gelir vergisinden fazla olamayacaktır. Aşması halinde ise aşan kısım için herhangi bir iade uygulaması yapılmayacaktır.

Muhtasar beyanname üzerinde asgari geçim indirimi tutarının mahsup edilebilmesi için, söz konusu tutarın mutlak suretle ücretlilere ödenmiş olması gerekmektedir. Ücretlilere ödenmeyen tutarların mahsup edilmesi halinde bu tutar işverenlerce muhtasar beyanname üzerinden eksik beyan edilmiş ve ödenmemiş gelir vergisi tevkifatı olarak addolunacaktır.

Üç aylık dönemler halinde muhtasar beyanname veren işverenler de her yılın Ocak ayından itibaren asgari geçim indirimi tutarını her ay ücret ödemesi sırasında ücretliye peşin olarak ödeyeceklerdir. Örneğin, Ocak-Şubat-Mart dönemine ilişkin asgari geçim indirimi tutarı, Nisan ayında verilecek muhtasar beyannamede mahsup konusu yapılacaktır.
 
Üst