A.Ş. Hisse Devri

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan fb1907
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

fb1907

Katkı Sunan Üye
Anonim sirket oratgi ayni zamanda yonetim kurulundada gorevli ve imza yetkiside vardir.Bu sahis hisselerini devretmek istyior.Nasil bir islem yapilmalidir.Limited den farkli islemleri varmidir? bilgilerinizi bekliyorum.

iyi calismalar...

Ynt: a.ş hisse devri

Aş lerde daha kolaydır. Nama yazılı ise ciro ve devir teslim ile. Pay defterine kayıtla, Hamiline ise teslimle gerçekleşir.

Ynt: a.ş hisse devri

Peki ustadim bu sahis ayni zamanda yonetim kurulu baskani ve yonetim kurulu baskan yardimcisiyla beraber musterek imza yetkisine sahip.sahis hisselerini devrettiginde mudurlukten istifa ettigine dair bir karar alip yeni mudur atamasi yapmak gerekirmi?

Ynt: A.Ş. Hisse Devri

Merhaba,
Anonim Şirketlerde yönetim kurulunda görev alabilmek için en azından bir hisse sahibi olunması gereklidir. Eğer hisselerinin tamamını satıyorsa pay defterine işlendiği tarih itibariyle istifa etmelidir. Yönetim Kurulunun diğer üyeleri, yapılacak olan Genel Kurula kadar görev yapmak üzere eksik üyenin yerine başka birini atayabilir.

Sorunda müdürlüktende bahsetmişsin, eğer Limited Şirketlerdeki gibi müdürlükten bahsetmiyorsan, yani fiilen (atıyorum Pazarlama Müdürü) müdür olarak çalışan bir şahıs ise istifa etmesi gibi bir zorunluluk yok.

yani sahis hisselerini devrettigi zaman otomatik olarak imza yetkisidemi gidiyor.Bunun icin sicilden bir ltd lerde oldugu gibi tescil yapmak geekirmi yoksa imza yetkisi otomatik olarak dusermi?

İmza yetkisi otomatik düşmez. Şahıs hisselerini devredip yönetimden de ayrılırsa, yeni yönetim kurulu seçilir imza yetkilerini belirler. Bu karar tescil ilan edilir ve imza sirküleri düzenlenir.

peki yeni yonetim kurulunun secilip imza yetkisinin belirlenmesi icin bakanlik islemleri yapilirmi? bakanlik komiseri cagirilirmi? yoksa sadece karar alinip sicile tescilmi ettirilir

iyi calismalar...

Genel kurul seçer yönetim kurulunu. Yada eğer varsa ayrılan üye yerine yedek üye seçililr, veya ilk genel kurula kadar başka bir ortak atanır.
Sonra yönetim kurulu toplanıp iş bölümü yapar imza yetkilerini belirler.
Komser ancak genel kurul yaplırsa gelir.

Konuyla ilgili benimde bir sorum olacak.Bizim A.Ş. 6 ortaktan oluşuyordu daha sonra 1 ortak hisselerini kalan 5 ortağa paylaştırmak süretiyle hisse devir sözleşmesi ile ortaklıktan ayrıldı.Ticaret odası kararın tescili için hisse devir sözleşmesinin ve bunla ilgili kararın tescili için noterden onay istedi sözleşmenin tasdiki için 1.500,00 tl damga vergisi ödedik ancak noter bunu 5 ortağa tek tek değilde şirket adına damga vergisi kesti.Bu ortaklar arasında olan hisse devirleri için ödenen damga vergisini şirkete gider yazabilimiyiz.?