A.Ş. Hisse Devri????

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan aysely
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
2 Haz 2005
Mesajlar
27
Merhabalar,
Anonim şirket ortağı hissesini devir ettikten sonra, bu bedelin ne şekilde ödenmesi gerekir? Hisse devir sözleşmesi ödendiğinin ispatına yeterli midir yoksa banka kanalıyla mı yapılması gerekir? Meblağ 600.000,00 YTL
Ayrıca hisseyi devralan ortak, devraldığı hisse bedelinin karşılığını şirketin aktifinde bulunan mal mevcudundan kendi payına düşen kısmını, hisseyi devraldığı ortağa vererek ödeme şansı var mıdır? Böyle bir durum sözkonusu, ne yapılabilir?
Şimdiden teşekkürler...
 
Sayın aysel
öncelikle şirketin sermayesi ödendi mi? ödenme di mi?
Hisseyi devreden ortak sermayesini ödediğini varsayarsak. Hisseyi devralan ortak ödemesini hisse devir senedi ile zaten sermayesini ödemiş bulunmaktadır.
Hisseyi devralan aktif ve pasif kaynakları ile hisseyi devralmıştır.Hisseyi devreden şahısın ödenmemiş sermayesi var ise devralan bunu banka vs . ile ödemek zorundadır.
Hisseyi devalanın aktif de kendi hissesine düşen miktardaki İ.K. satabilmesi için ortakların kararı gerekir sonuc itibari ile kendi hissene düşen miktarın satılması gerçekleşir ise hisse payı düşecektir.
 
hissenin tamamı ödenmiş ise bir problem yok fakat ödenmemiş ise finans kurumları tarafından yapılması gerekmektedir. ]
 
Yani eğer ödenmemiş sermayesi var ise devir alan ortak, şirkete sermaye payını öderken banka aracılığıyla ödemeli, doğru mudur?
Ama benim asıl sorunum şu; bu şirket bir aile şirketi, sermayenin tamamı ödenmiş, hisse devir sözleşmesi yapıldı fakat hissesini devreden ortak bunun bedelini almadı, şimdi bazı pürüzler çıktı. Devralan ortak hisse devir sözleşmesine istinaden bu bedeli ödediğini iddia edebilir mi? Meblağ 8.000,00 YTL üstü, devir eden ve devir alan ortak arasında bu bedelin banka veya finans kurumu aracılığıyla olması gerekmez mi?...
 
Sayın Aysel

Anonim Şirketlerde hisse devrinin tescil zorunluluğu olmayıp, ortaklık Pay Defterine işlenmesi ile geçerlilik kazanır. Yapılan hisse devir işlemlerinin ilan zorunluluğu olmamakla birlikte, istenilirse hisse devir kararı tescil edilmeksizin ilana gönderilmektedir.
Devir işlemi sadece pay defterine işlenmekle gerçekleşebildiğinden devir bedelinin ödenmesini devredenle devralan arasındaki hususi borç münasebeti çerçevesinde değerlendirmek gerekir. Yani devreden kişi devir bedelini almadan veya bununla ilgili bir borç senedi almadan devire onay vermemesi gerekir. Zira devralanın makbuz verme zorunluluğu yoktur.
Devir bedelinin banka vasıtasıyla ödenmesi konusuna gelince, 320 sayılı VUK. Tebliğinde bu ödemelerin banka vasıtasıyla yapılması zorunluluğu getirilmiştir. Son olarak 332 sayılı Tebliğde bu zorunluluk için 8 milyar TL. sınırı kabul edilmiştir. Ödeme bunun altında ise banka vasıtasıyla ödeme zorunlu değildir. Anladığım kadarıyla, siz “eğer ödenseydi banka aracı ile ödenirdi, bu olmadığına göre dolayısıyla ödenmedi” mantığıyla düşünüyorsunuz. Ancak banka ile ödeme zorunluluğu usule müteallik idari bir tasarruftur. Terki halinde usulsüzlük cezası söz konusu olur. Yani ödeme için bir karine teşkil etmez.
………….
Selamlar
 
Ynt: A.Ş. Hisse Devri????

Sayın Osman Erol
320, 323, 324, 332 ve 337 Vuk Genel Tebliğlerinde
Tevsik Zorunluluğu Olmayan Ödeme ve Tahsilatlar aşağıda belirtilmiştir.

-Genel ve katma bütçeli idareler ile döner sermaye işletmelerine yapılacak ödeme ve tahsilatlar ile

-Sermaye piyasası aracı kurumlarında,

-Yetkili döviz müesseselerinde,

-Noterlerde,

-Tapu idarelerinde

yapılan işlemlere konu ödeme ve tahsilatlar tevsik zorunluluğu kapsamında değildir.
Dolayısı ile işlem Noterde gerçekleşeceğine göre Tutar tahsil edilmiş oluyor.Ancak bankadan yapıyorlarsa daha iyi
İsmail ATMANLIOĞLU
S.M.M.M
 
Ynt: A.Ş. Hisse Devri????

Bazı konulara açıklık getirmek istiyorum.
1-AŞ hisse devir sözleşmesinin noterde yapılması zorunluğu yoktur. (ltd de vardır)
2-Devir sözleşmeleri ... adet ... tutar hisseyi .. devir ettim ve bedelini tamamen aldım şeklinde yapılır.
3-Eğer bedel tamamen alınmadı ise bu devredenle devir alan arasındaki bir yasal sorundur. Şirketle ilgisi yoktur.
4-Devir Sn. Erol'un da belittiği gibi eğer nama yazılı senet ise pay defterine kayıt edilince geçerlik kazanır. Hamiline ise devir teslimle tamamlanır.
5-Bankadan bedelin ödenmesi kanıtlama açısından önemlidir. Eğer devir eden ve alan firma değil şahıs ise ödeme nakten yapılabilir. Ancak taraflardan biri deftere tabi ise banka kanalı ile ödeme yapmak gerekir.
 
Üst