fonradar

A.Ş.lerde Hamiline Yazılı Senetlerin Devir Kayıtları

ggokhan.gokhan

Katkı Sunan Üye
Üyelik
6 Eyl 2006
Mesajlar
104
Konum
İstanbul
Merhaba Arkadaşlar,

A.Ş.lerde bildiğiniz üzere nama yazılı hisse senetlerinin devri için devir sözleşmesi yapılıyor. Biri aldım diğeri Sattım diyor. Yönetim kurulu onaylıyor.

Türk Ticaret Yasası'nın 416. maddesindeki "nama yazılı hisse senetleri, esas mukavelede aksine hüküm bulunmadıkça devrolunabilir" hükmüne göre nama yazılı hisse senetleri ana sözleşmede aksine hüküm bulunmadığı takdirde rahatlıkla devir edilebilmektedir. yönetim kurulu kararı ile ve işlemin pay defterine yazılması ile hüküm ifade eder.

Hamiline yazılı pay senetlerinin devri ile ilgili olarak Türk Ticaret Yasası'nın 415 maddesinde "Hamiline yazılı hisse senetlerinin devri şirket ve üçüncü şahıslar hakkında ancak teslim ile hüküm ifade eder" hükmü bulunmaktadır

Burada konuyu açmamın nedeni ise hamiline hisse senetlerinin devrinin yevmiye kayıtlarıdır. pay defterine yazılması zorunlu olmayan (T.T.K. pay defterine yazın diye zorunlu tutmuyor sanırım) hisselerin devirlerinden haberdar olamazsak yevmiye kayıtları nasıl yapılacaktır.

Haberdar olduğumuz durumlarda yevmiye kaydı nasıl olacaktır yönünde görüşlerinizi paylaşmanızı rica ederim.

Saygılar,
 
Ynt: A.Ş.lerde Hamiline Yazılı Senetlerin Devir Kayıtları

Bastırılıp ortaklara dağıtılan hisse senetleri nama veya hamiline yazılı olsun devirlerinde yönetim kurulunun izni aranmaz. Hisse senedinin, fiilen yeni alıcıya intikali ile devir işlemi tamamlanır. Bu durumdaki şirketler genel kurula katılacak ortaklardan, toplantı öncesi hisse senedi alındı makbuzu düzenleyerek, toplantıya katılmalarını sağlarlar.
 
Ynt: A.Ş.lerde Hamiline Yazılı Senetlerin Devir Kayıtları

Merhaba,
A.Ş. lerde hisse devirleri için sözleşme yapmaya gerek yoktur.Sözleşme ancal LTD.lerin hisse devirlerinde sözkonusudur.Nama yazılı senetler ciro edilmek sureti ile , hamiline yazılı senetlerde alıcıya teslim edilmek sureti ile devredilir.Ancak ben sorudaki Yevmiye Kaydına bir anlam veremedim.Hisse devirleri ortaklar arasında yapılan bir muameledir ve sadece ortaklar pay defterine kaydedilir.Bunun için Yevmiye kaydı neden yapılsınki.Ancak srmak istediğiniz soru, şrketin elinde bulundurduğu ve başka şirketlere ait hisse senetlerinin devri ise durum değişir.O zaman hisse senedinin sizin aktifinizde iştirakler veya hisse senedi ve tahviller hesabında kayıtlı olması gerekirki devri sırasında fatura düzenlemeniz ve KDV tahakkuk ettirmeniz gerekir.(KDV kanunun 17/r maddesi hariç).Böyle bir devir için yevmiye kaydı yapmanız gerekir.
 
Ynt: A.Ş.lerde Hamiline Yazılı Senetlerin Devir Kayıtları

Arkadaşımızın sorduğu 500 hesap, ortakların paylarını gösterecek şekilde ayrıntılı takip edildiği için devrin nasıl gösterileceğidir. Hamiline hisse senedi bastırılıp dağıtılmışsa 500 hesabı ayrıntılı şekilde tutmaya gerek yoktur.
 
Üst