a.ş.' lerde ortakların banka hesabı nasıl vergilendirilir?

Üyelik
11 Haz 2005
Mesajlar
65
Merhaba arkadaşlar;
Sorum şu : Anonim şirket ortağı olan birisi şirketin parasını kendi şahsi banka hesabında fon olarak değerlendiriyor. Bu hesaptaki paranın vergisel olarak şirketle bi alakası varmı? yani bu banka hesabı şirkete kayıt yapılabilirmi? geliri şirket gelirimidir?
Cevap verirseniz çok sevinirim.

İlginiz için şimdiden teşekkürler.
 
Söz konusu gelir şirket geliridir. Eğer para şirket aktifine kayıtlı değilse işletmeden çekiş olarak değerlendirilmek suretiyle vergiye tabi tutulur.
 
hayırr

bence, şirket ortağı olan kişinin şahsi hesabına yatırılan paranın getirisi şirket açısından hiç bir bağlayıcılığı olamaz . çünkü kişilik kavramı gereği şirketin parasını ortağın şahsi hesabına yatırlması yine şirket üzerinden olcağından borç- alacak ilişkisi söz konusudur. bu paranın getirisinden ortak yararlanabiilir . fakat yine bu notada örtülü kazaç sözkonusu olabilir. bundan dolayı ortak şirkete belli bir oranda faiz ödemekle yükümlüdür.

saygılar
 
Merhaba,
5422 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu' Alıntı:
Örtülü Sermaye
Madde 16 - (192 sayılı Kanunun 3'üncü maddesiyle değişen şekli) Kurumların aralarında vasıtalı, vasıtasız bir şirket münasebeti veya devamlı ve sıkı bir iktisadi münasebet bulunan gerçek ve tüzel kişilerden yaptıkları istikrazlar, teşebbüste devamlı olarak kullanılır ve bu istikrazlarla kurumun öz sermayesi arasındaki nispet, emsali kurumlarınkine nazaran bariz bir fazlalık gösterirse mezkur istikrazlar örtülü sermaye sayılır.
Örtülü Kazanç
Madde 17 -Aşağıdaki hallerde, kazanç tamamen veya kısmen örtülü olarak dağıtılmış sayılır:
1. (2362 sayılı Kanunun 12'inci maddesiyle değişen bent) Şirket kendi ortakları, ortaklarının ilgili bulunduğu gerçek ve tüzelkişiler, idaresi, murakabesi veya sermayesi bakımlarından vasıtalı vasıtasız olarak bağlı bulunduğu veya nüfuzu altında bulundurduğu gerçek ve tüzel kişiler ile olan münasebetlerinde emsaline göre göze çarpacak derecede yüksek veya düşük fiyat veya bedeller üzerinden yahut bedelsiz olarak alım, satım, imalat, inşaat muamelelerinde ve hizmet ilişkilerinde bulunursa;
2. Şirket, 1 numaralı fıkrada yazılı kimselerle olan münasebetlerinde emsaline göre göze çarpacak derecede yüksek veya düşük bedeller üzerinden kiralama veya kiraya verme muamelelerinde bulunursa;
3. Şirket, 1 numaralı fıkrada yazılı kimselerle olan münasebetlerinde emsaline göre göze çarpacak derecede yüksek veya düşük faiz ve komisyonlarla ödünç para alır veya verirse;
4. Şirket, ortaklarından veya bunların eşleri ile usul ve füruundan ve 3'üncü dereceye kadar (dahil) kan ve sıhri hısımlarından şirketin idare meclisi başkan veya üyesi, müdürü veya yüksek memuru durumunda bulunanlara emsaline göre göze çarpacak derecede yüksek aylık, ikramiye, ücret verir veya benzeri ödemelerde bulunursa.
 
Günaydın,
Soruyu ayıralım;.
1. Şirket zarar ediyor ama ortak şirketten para çekip kendi kullanıyorsa bu gayet net örtülü kazançtır.
2, Şirket kar etti kar dağıtımı yaptı . Ortağın payına düşen hesabına geçti . Ortak da bunu çekip istediği gibi kullanıyor. :D Hiç bir sorun yok.
 
Sayın alıerdem ın sorusundan gayet tehlıkelı yerlere geldım.

Baskan ın dedıgı gıbı ortulu tehlıkesı cok acıktır.

Fakat,

"Sırketın parasını kendı sahsı hesabında degerlendırıyor" cumlesınde eksık bır yon var.

sırketın parası sırketın kasasından ya da bankasından ya da alınan cekınden senedınden hangı kayıt ıle ortak a gecıyor.

eger boyle bır kayıt yoksa acıga satıs var demektır.

ıste geldıgım tehlıkelı yer budur. tıkkat.
 
Üst