AB Hibe Gelirini Hangi Hesaba Alacağız?

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan 3a2e
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
8 Haz 2009
Mesajlar
1
Merhaba arkadaşlar,
Tarım il müdürlüğü aracılığ ile yaptığımız yatırım tutarının % 50 sini AB hibe fonlarından aldık. Bu tutarı Gelir hesaplarına mı yoksa 5 hesaplarına mı alacağız. Gelir hesaplarına alınacağı yönünde bilgiler aldım. Fakat o zaman da kurumlar ver.matrahını epeyce artırıyor. Bilgisi olan varsa cevaplamanızı rica ederim.

Başlık açarken büyük harf kullanmayınız. Forum Kurallarını okuyunuz.
 
Ynt: AB Hibe Gelirini Hangi Hesaba Alacağız?

602 hesap bence uygundur.benimde bu şekilde uygulamam olmuştu.hesabın açıklamasında teşvik ve subvansiyonlar da var.sende bi incele istersen.matrah artıyor ama yatırım için aldığın kalemleri de giderleştiriyorsun.(amortisman yoluyla) yani gelir yazmazsan adaletsiz bi durum olur.

İyi günler.
 
Ynt: AB Hibe Gelirini Hangi Hesaba Alacağız?

tms 20, türkiye muhasebe standartlarını inceleyiniz,
birde orakab sitesinde (http://www.) muhasebe ve kayıt tutma eğitim notları kısmına bakınız.
benimde başıma 2 sene önce böyle bir olay geldi, sorduğumda genel kanı gelir yazılması yönünde idi. ama buda bana mantıksız geldi, hem teşvik olsun diye yardım et, hemde Kar yazdır %20 sini vergi diye gelir al.
yazdığım yerdeki dökümanlarda ve muhasebe tebliğlerinde, iki yöntemin olduğun, birincisinin özkaynak, ikincisinin gelir yaklaşımı olduğu, istenirse gelir yaklaşımı olarak direk gelir yazılabileceği, istenirse özkaynak yaklaşımı olarak, 549 özel fonlar hesabında takip edilip, sadece projede kendi karşıladığımız kısmı amortismana tabi olarak ve değeri o tutar üzerinden göstererek amortisman ayırabileceğimiz yönünde bir izlenim edindim.
 
Ynt: AB Hibe Gelirini Hangi Hesaba Alacağız?

Sn.Furkan,

bence bu teşviki kar yazdırılması diye değilde,yaptığımız gider olacak yatırımdan mahsup edilmesi mantığıyla bakarsanız daha doğru bi bakış olur sanırım.

çünkü biz yatırım yaptık diye geliyor bu para ve 602 hesabı okursak;

602. DİĞER GELİRLER

İşletmenin korunması, ihracatı teşvik ya da hükümet politikasına uyma zorunluluğu karşısında oluşan işletmenin faaliyet hasılatındaki düşüklüğü veya faaliyet zararını gidermek için, sermaye katkısı niteliğinde olmayan, mali yardımlar (sübvansiyonlar), devletin bazı malları vergi, resim, harç ve benzeri yükümlülüklerden istisna etmesi yoluyla yaptığı yardımlar (vergi iadeleri) ve satış tarihindeki vade farkları, ihracatla ilgili fiyat istikrar destekleme primi vb.. hasılat kalemleri bu hesapta izlenir.

diyor.

549 hesaba gelince; ancak duygusal açıdan uygun gözükebilir.

İyi günler,
 
Ynt: AB Hibe Gelirini Hangi Hesaba Alacağız?

vermiş olduğum orakab adresindeki dökümanı incelersek, bunun duygusal yanında kanunide olabileceğini görürüz sanırım.
mantıkende bakarsak 200 liralık yatırım 100 lira devlet verdi 100 lira ilk yıl kar göstip 20 lira vergi vermek, ve bu hibeyi alabilmek içinde, 100 lira kendi cebimizden verip, 20 lira vergiyide cebimizden verip, 120 lira cebimizden harcamak ve bu tutarı bir sene içerisinde vermek, firmamızı yorar.
ancak ikinci seçenekte, 200 liralık yatırım için 100 lira devlet teşvik alıp, bu tutarı yatırım tutarından düşüp, 100 lira yatırım gözüküp, bunuda amortisman süresi içerisinde yıllara bölerek düşmek daha mantıklı bence. sadece 100 lira devlet teşviğini ilk yıl kar göstermek yerine, bu tutar amortisman süresi içine yayılmış olacaktır.
ikinci konu, diyelimki bu yatırım tutarı 200000 lira ve 100000 lira ab destekli bunun için, normal karın üstüne birde 100000 lira hibeden kaynaklı kar eklenecektirki bu firma için çok yüksek bir vergi çıkması anlamı taşır. birde bu hibe almak için yapılan masraflar çekilen eziyetler üstüne eklenince bu işe girişmek bile mantığını kaybedecektir diye düşünüyorum.
 
Ynt: AB Hibe Gelirini Hangi Hesaba Alacağız?

Sn Furkan,
haklısın ve ilgili tebliği buldum.aşağıdaki gibi.yanlız burada 549 yerine yatırım kalemlerinin maliyetinden düşüp o şekilde aktife kaydedileceğini ve bu değer üzerinden amortisman ayrılacağını söylüyor.(gerçi aynı kapıya çıkar ama sanırım 549 yerine 250-255 hesaplar alacak çalışıyor.ne dersin?

verdiğin bilgi için teşekkür ederim.bende aydınlanmış oldum.

176 SIRA NO'LU VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ

Teşvik belgeli sabit yatırımlara, ihtisas kredilerine ve gerçekleşen ihracata, 121l sayılı Kanuna dayanılarak Bakanlar Kurulu'nca çıkarılan kararnameler uyarınca Kaynak Kullanımını Destekleme Fonundan T.C. Merkez Bankasınca destekleme primi ödenmektedir.

Gerçekleştirilen ihracat ve ihtisas kredileri dolayısıyla T.C. Merkez Bankasınca mükelleflere ödenen destekleme primlerinin, tahakkuk ettikleri yılda hasılat olarak kayıtlara intikal ettirilmesi tabii olup, bu konuda bir tereddüt bulunmamaktadır.

Ancak, Bakanlığımıza intikal eden olaylardan, teşvik belgeli yatırımlar dolayısıyla alınan destekleme primlerinin hasılat olarak mı kaydedileceği yoksa sabit yatırımların maliyet bedelinden mi indirileceği konusunda tereddütlerin bulunduğu anlaşılmıştır.

Bilintiiği üzere, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 262 nci maddesinde; "Maliyet bedeli, iktisadi bir kıymetin iktisap edilmesi veyahut değerinin artırılması münasebetiyle yapılan ödemelerle bunlara müteferri bilumum toplamını ifade eder." hükmü yer almıştır.

Bu madde ile iktisadi kıymetlerin maliyet bedellerin tesbitinde, fiili maliyetin esas alınması öngörülmüştür. Dolayısıyla yatırımcı adına tahakkuk ettirilen destekleme primleri, sabit yatırımların maliyet bedelini azaltıcı bir unsur olduğundan, mükelleflerce bu primler, tahakkuk ettirildikleri tarihte gerçekleştirilmiş olan sabit yatırımların maliyet bedelinden indirilebilir.

Bu durumda, sabit kıymetin maliyet bedeli; indirilen destekleme priminden sonraki miktar olacağından, bu usulü seçen mükellefler, sabit yatırımın toplam bedelinden, alınan primin düşülmesinden sonra kalan değeri sabit yatırımın değeri olarak aktiflerine kaydedecektir. Aktife kaydedilen bu değer üzerinden amortisman ayıracaklar ve bu değer üzerinden de yatırım indiriminden yararlanacaklardır.

Ancak, isteyen mükellefler, tahakkuk eden destekleme primlerini, sabit yatırımların maliyet bedellerinden düşmeden doğrudan hasılat olarak da yazabilirler.

Tahakkuk tarihi ise, söz konusu primlerin T.C. Merkez Bankasınca yatırımcı kuruluşa ödenebilir hale geldiği tarihdir.

Diğer taraftan, teşvik belgeli yatırımlar, ihtisas kredileri ve gerçekleştirilen ihracat için tahakkuk eden destekleme primlerinin üç ay içinde ödenmemesi halinde, üç aylık sürenin bitiminden itibaren T.C. Merkez Bankasınca tahakkuk ettirilen faizlerin hasılat olarak yazılacağı tabiidir.

Tebliğ olunur.
 
Ynt: AB Hibe Gelirini Hangi Hesaba Alacağız?

evet zaten benim dediğimde aynısı, diyelimki banka hesabımıza para yatırıldı, ama ortada daha tamamlanan proje yok, bu parayı kayda nasıl alırız. 102 hesap borçlu iken karşılığında hesap ister istemez 549 olacaktır. daha sonra diyelimki bir tesis yaptık 253 hesap kullancağız
tesis 200 lira ise borcuna 200 yazacağız, karşılığını bankadan ödedik 102 yazacağız. bu durumda tesisimiz 200 lira borçlu 549 100 lira alacaklı olacak. ve 549 u 100 lira borçlu 253 üde 100 lira alacaklı yazacağız, 549 sıfır lira 253 100 lira olacaktır.
 
Ynt: AB Hibe Gelirini Hangi Hesaba Alacağız?

furkan bey,

ben aydınlandım katkın için teşekkürler,
 
Üst