fonradar

Adi Ortaklık Gelir Vergisi Ortaklar Arasında Bölüştürülürken KDV,Muhtasar Bölüştürülmemesi Saçmalığı

Üyelik
20 Nis 2014
Mesajlar
2
Konum
istanbul
Merhabalar,

Birisi bana bunun izahını lütfen yapabilir mi?

2 sene önce 3 ortaklı adi ortaklık şahış şirketi kurduk. Noterde yaptığımız sözleşmemiz var. Şirketi kapattık. Tabi ki borçlar ödenecek. FAKAT vergi dairesi KDV , muhtasar gibi borçları sözleşmenin vergi dairesini bağlamayacağını gibi bir kanunu öne sürerek 3'e bölmüyor ve güya hangi ortağa ulaşırsa ondan talep edeceğini söylüyor.

E peki arkadaş bu vergi dairesi o sözleşmeyi kaale almıyor da gelir vergisi nasıl 3 e bölünerek hepimizin adına çıkıyor? Bu hesaplamayı yaparken sözleşme kaale alınıyor da muhtasar ödenirken niye alınmıyor??

Birincisi burada bir usulsuzluk yanlış yok mu yani?

Ayrıca şu an eski ortaklarımda bu ilk bahsettiğim borçları ödeme konusunda hiçbir hareket yok ve hergün faiz işliyor. E bu vergi dairesi dediğine göre bana gelip benden talep ederse bu da anayasal haklara aykırı bir durum oluşmaz mı? Başkası yüzünden mağdur olmaya müsade mi edecek kanunlar yani?

Bu konuda bilenlerden yardım istiyorum. Bu saçmalığı durdurmak istiyorum. Ortada bariz bir yanlışlık ve anayasaya aykırı bir durum yok mu? Gelir vergisini 3'e bölen vergi dairesi KDV yi nasıl bölmez. Kestiğimiz fatura üzerinden hesabını yaparken sözleşmeyi bi kaale alıp bir kaale nasıl almaz?

Gerekirse kanunun değişmesi için vatandaşlık hakkımı kullanacağım. Ben payıma düşeni ödemek istiyorum sadece. Kanun teklifi için kime gitmeliyiz ?

Lütfen kanunla filan olmaz demeyin arkadaşlar en temel vatandaşlık hakkımız. Nasıl ki bu ülke bizden bir sürü vergi talep ediyorsa biz de kanunsuzlukların değiştirilmesini "araya birilerini koymadan" veya " senelerce mağdur olarak beklemeden" değiştirmeliyiz.

Yardımlarınız bekliyorum.

Saygılarımla.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Merhaba adi ortaklıkta gelir vergisi ve geçici verginin bölünmesi kişinin şahsi olarak bir kazancı sayıldıgından dolayı bölünmektedir.fakat kdv ve muhtasarı bölemezsiniz çünkü bunlar ortaklık adına tahakkuk eden vergilerdir.mesela ortaklık tüzel kişi olarak fatura kesmiş ve bundan doğan kdv yi ödememiş ise vergi dairesi bunu ortaklık adına bir malvarlığı yok ise tabiri caizse yakaladıgı ortaktan almak ister.bu durum limited şirketlerdede boyle maalesef
 
Arkadaşımızı çok kızdırmışlar.Kdv ve stopaj emanet vergilerdir.İşletme sorumlu sıfatı ile alır ve idareye aktarır kendi parası değildir.Gelir ise şahısların hisseleri oranında kar payıdır ve müteşebbisin kazancıdır hali ile her kes kendi payı oranında alır ve vergilendirilir.Adi ortaklıklar kdv ve stopajda aynı şirketler gibi muamele görür size iyi haber veremeyeceğim için üzgünüm.Kendi adınıza kdv stopaj ödemesi olmaz isterseniz adi ortaklık adına ödersiniz ve eski ortaklarınıza belki haraket gelir.Kolay gelsin.
 
Beyler öncelikle cevaplar için teşekkürler. Birincisi aynı durum için tüm borçlar limited şirketlerde bölüştürülüyor. Bunu vergi dairesinin memurları kendileri söylediler. O halde kdv ve stopaj emanet vergidir yok tüzel kişidir yok gerçek kişidir gibi hiçbir mantıklı dayanağı olmayan tüm etiketler geçerliliğini yitirmiş olur. Burada sanki zamanında birilerinin çıkarına öyle geldiği için adi ortaklık için nedensiz bir düzenleme yapılmış gibi görünüyor. Limitedin farkı ne? Kuruluşta daha fazla para vermesi mi???

Ayrıca öyle bir söylüyorsunuz ki sanki haşa kutsal kanun. Bana şunu söyleyin lütfen bu durum anayasaya aykırı mı değil mi. Yoksa lütfen ama hadi muhtasarı geçtim. Bir fatura kesiyorum. Gelir vergisinde şahıs oluyorum. KDV de tüzel kişi.

Gerçekten bu borcu beni "yakalayıp" benden isteseler bile , ben bu kanunu değiştirilmesi için elimden geleni yapacağım. Yanlış mıyım arkadaşlar?.. Son derece mantıksız değil mi? Söyledikleriniz, genellemeleriniz öyledir böyledir dediğiniz şeyler limited için başka adi ortaklık için başka....
 
adi ortaklık borçlar kanununa göre kuruluyor ve ortaklığın borçlarından tüm ortaklar sorumlu diye biliyorum

hukuken daha detaylı bu yönde bakarsanız net mevzuata ulaşabilirsiniz iyi günler
 
Üst