Adi Ortaklık Ünvanı Ve Fatura Basımı Hakkında..

acemismmm

Katkı Sunan Üye
Üyelik
19 Ocak 2010
Mesajlar
270
Konum
ankara
Arkadaşlar;Aynı ilçe ve vergi dairesi sınırlarında mükellefin LOKANTA olarak adi ortaklıkta % 50 ortaklığı var. Birde yeni market açtı burası kendisinin % 100 olarak.LOKANTA Adi ortaklık önce açıldı ortak adına vergi levhası çıkarıldı.Sonra market açıldı aynı ilçede olduğundan market için mükellefiyetsiz şube olarak kayıt yaptı vergi dairesi.Mükellef adına LOKANTA merkez sayıldı.Bu durumda da market adi ortaklığın şubesi olmuş oluyor.( diye düşünüyorum).Adi ortaklık olunca KDV ve muhtasar beyannameleri adi ortaklık adına vereceğiz.Adi ortaklığın adı şu: DUDU KALSUN HATUN NİNİŞ ADİ ORTAKLIĞI.Marketin ünvanı:UCUZ MARKET.

Sorularım şunlar bilgisi olanlar cevaplarlarsa sevinirim teşekkürler.

1.Market adına fatura bastıracakmıyız ?
2.Fatura adresi adi ortaklık olarak mı yoksa market adresi olarak mı olacak.
3.Fatura bastırmayacaksak lokantanın faturalarını kullanacağız diye düşünüyorum ?
4.Markete yeni nesil Ö.K.C.aldık.Yazar kasa fişlerine ünvan ve vergi numarası olarak adi ortaklık mı yoksa marketin ünvan ve mükellefin tc numaralı vergi nosu mu yazılacak?
 
arkadaşlar;aynı ilçe ve vergi dairesi sınırlarında mükellefin lokanta olarak adi ortaklıkta % 50 ortaklığı var. Birde yeni market açtı burası kendisinin % 100 olarak.lokanta adi ortaklık önce açıldı ortak adına vergi levhası çıkarıldı.sonra market açıldı aynı ilçede olduğundan market için mükellefiyetsiz şube olarak kayıt yaptı vergi dairesi.mükellef adına lokanta merkez sayıldı.bu durumda da market adi ortaklığın şubesi olmuş oluyor.( diye düşünüyorum).adi ortaklık olunca kdv ve muhtasar beyannameleri adi ortaklık adına vereceğiz.adi ortaklığın adı şu: Dudu kalsun hatun niniş adi ortaklığı.marketin ünvanı:ucuz market.

sorularım şunlar bilgisi olanlar cevaplarlarsa sevinirim teşekkürler.

1.market adına fatura bastıracakmıyız ?
2.fatura adresi adi ortaklık olarak mı yoksa market adresi olarak mı olacak.
3.fatura bastırmayacaksak lokantanın faturalarını kullanacağız diye düşünüyorum ?
4.markete yeni nesil ö.k.c.aldık.yazar kasa fişlerine ünvan ve vergi numarası olarak adi ortaklık mı yoksa marketin ünvan ve mükellefin tc numaralı vergi nosu mu yazılacak?

1.soru cevabı market adına adamın kendi şahısa fatura bastıracaksın.
2.soru cevabı marketin adresi olacak
3.soru cevabı marketin açan kişiyi şahıs olduğu için adi ortaklığının faturası kullanılmaz.
4.soru cevabı ö.k.c yazarkasada şahısın t.c yazacaktır.

Muhasebeciniz size bilgi verecektin bu konu için
 
SN:SORUCEVAP cevabınız için teşekkür ederim.KDV ve MUHTASAR adi ortaklık adına verilecek değil mi.Geçici ve yıllık şahıs adına dimi ?
 
Sorunuzdan anladığım kadarı ile Market işletmesi fiiliyatta sadece ortaklardan birine ait olmasına rağmen resmiyette adi ortaklığa dahil edilmiş.
Bu durumda;
Fatura, Ö.K.C. ve benzeri belgeler ile KDV Muhtasar,B Formları adi ortaklık adına, Gelir ve Geçici vergi beyannameleri ortaklar adına işlem görmesi gerekir.
 
sn;SMMM.01.Cevabız için teşekkürler.aynen dediğiniz gibi.kişi adi ortaklığa ortak oldu ,sonradan kendi adına market açtı.Market mükellefiyetinde, adi ortaklık ile market aynı ilçe ve vergi dairesi alanında olduğundan vergi dairesi marketi mükellefiyetsiz şube olarak kayıt etti.Market adına fatura bastıcağız ve ö.k.c.aldıkünvan yazdıracağız ancak ö.k.c.servisi vergi levhasındaki lokanta ortaklığını tanımlamak istedi biz istemedik.servis ben vergi levhasında yazanı tanımlarım dedi.iş burda sıkıştı.Mükellefin adi ortaklıktaki durumu vergi dairesinde merkez yazıyor,market yazmıyor çünki mükellefiyetsiz şube olarak açıldı.Bizde fatura basımı ve ö.k.c.ünvanı için vergi dairesinden mükellefiyetsiz şube yi merkez,merkezide mükellefiyetsiz şube olarak değiştirtmeyi düşünüyoruz.Sizce de olabilir mi ? doğru bir düşünce mi acaba ?
 
Vergi dairesinden almış olduğunuz Ö.K.C izin belgesinde, ve Ö.K.C. almış olduğunuz faturada ki bilgiler kime aittir.
 
Hal böyle ise adi ortaklığın şubesinden söz edilemez. Tüm işlemleri şahsın adına yapmanız gerekir. Ayrıca defter tasdik ettirmiş olmalısınız.
 
defter tasdiği yaptırmıştım başta.ancak 07 temmuz kdv'yi öbür muhasebeci adi ortaklık adına vermişti.Bu durumda temmuz kdv vermemekten cezayı yedik o zaman he ?
 
Bu soruları soran gerçekten smmm ünvanı sahibimidir.Stajını nerde yapmıştır resmi kurum gibi bir yerdemi bu tip sorularda staj yapılan yerin yetersizliği meydana çıkıyor bir büroda yapılsa idi bunlar çok basit sorular cevabı aranmazdı smmm yeterlilik sınavlarını kazananın bunları çok rahat bilmesi lazım .Biraz okunanlar ve stajda yapılanlarla bu soruların cevabı bulunabilecek yorum yapılabilecek durumda olunurdu.smmm92 rumuzu ile mustafagulsen.com'dada cevap aranan bu sorulara bir arkadaşımız cevap yazmış.Yani sorular çok basit ister istemez bir meslek mensubu böyle basitleri sormaz diye tereddüt oluşuyor acaba sınavamı tabi oluyoruz diye düşünüyorum .2 ay kadar öncede aynı konu sorulmuştu demekki temmuzda sorulmuş bence yeterli cevaplar verilmişti cevaplar değerlendirilemedimi algı eksikliğimi oldu.Soru sahibi fırsat buldukça makaleleri uygulamaları okumalı hangi bilgiyi nerede arayabileceğini bilmeli kendin bulursan bilgiler daha kalıcı olur burada sorarak hazır cevap çokta kalıcı olmaz çabuk unutulur yani 2 ay sonra sorulduğuna göre tereddüt devam ediyor demekki .Mükellef hukukunda farklı kişilere ait ortaklıklar şirket gibi kabul edilir kdv muhtasar ortaklık adına olur belgeler bu ortaklık adına düzenlenir ortaklıktan kar payı alan bir gerçek kişinin tüm gelir hisseleri tek elden vergilendirilir.
İyi çalışmalar.
 
sn:Hasan er söylediklerinize katılıyorum.Benim sorduğum sorunun bu kadar karışık ve bir meslek mensubunun sormaması gereken sorular olmasının nedeni yoklama memurunun marketi lokantanın şubesi olarak yoklama tutmasından kaynaklandığını ö.k.c.izin yazısını okuyunca anladım.Bundan sonra marketi mükellef adına kendi işyeri olarak açtırmak için ortaklik şubesini kapatıp tekrar mükellef adına işe başlama yapacağız demektir..
 
Üst