Sayin sefaapsak
Her kafadan ayrı bir ses çıkıyor. Adi ortaklığımız üstüne araç almak istiyoruz. Ama adi ortaklığın tüzel bir kişiliği olmadığı için aracı direk olarak ortaklık üstüne tescil ettiremiyoruz.
189 u aradığımda aracı ortaklardan biri alıp ortaklığa kiraya verebilir ancak bu durumda aracın ne kdvsini ne ötvsini nede amortismana ayırdığınız kısmını kullanamazsınız yalnızca kiraya verdiğiniz tutarın kdv sini ve harici(yakıt,tamir,mtv vs) masrafları kullanabilirsiniz denildi. Defterdarlığa gittiğimde araç ortaklardan 2 sinin üstünede olursa aracın maliyetini amortisman olarak kullanabilirsiniz denildi. Muhasebecim ile görüştüğümde ise aracı ortaklardan biri alıp kiralarsa ötv ve kdv sini kullanabilirsiniz ancak geri kalan kısmı amortisman olarak kullanamazsınız denildi. Yani anlayacağınız herkes farklı görüşte ve ben hiçbirşey anlamadım.
189 dan özelge talep ettim zaten ama sorumla tam alakası olmayan
https://gib.gov.tr/node/158421/pdf bu linkteki özelge bana gönderildi. Ve bu özelgeyi gönderen 189 görevlisi yine defterdarlığın daha iyi bilgisi olabileceğini söyledi. Fakat defterdarlıkta ki abimizde tam tersi 189 daha iyi bilgili olabilir dedi. Aslında zaten olay bunlardan ibarette değil hani işinin ehli sağlam bir muhasebeci çıkıp bana bu aldığım cevaplar dışında nokta atışı bu iş şu şekilde olur başka şekilde olmaz dese içim rahatlayacak.
Valla siz, beni guldurdunuz Allah'da sizi guldursun.
Lütfen işi tam olarak açıklayabilecek biri varsa bu vergilendirme kısmıyla ilgili nokta atışı bilgi vererek beni aydınlatabilir mi ? Eğer forumda böyle birisi varsa lütfen cevap bekliyorum. Tamam simdi adim adim gidelim. Insallah sorunu cozecegiz.
1- Adi ortaklığın tüzel kişiliği yoktur. Bu nedenle araçlar dahil, tescile tabi olan hiç bir menkul veya gayrimenkul mal, adi ortaklık adına tescil edilemez.
Buna göre adi ortaklığın kendine ait aracının veya bir iş yerinin olması imkansız mıdır? Örneğin bir kamyon sahibi, şoförü ile birlikte adi ortaklık olarak çalıştığında, kamyon sahibi aracını, şoför de emeğini koyarak bir adi ortaklık kuramaz mı? Bu halde kamyon deftere yazılarak adi ortaklığın aracı kapsamına giremez mi?
Evet bu halde, kamyon adi ortaklığın ortaklarından birisi adına trafikte tescilli olsa bile adi ortaklığın ekonomik varlığı arasında sayılır, kamyon adi ortaklığın olur. Yasal dayanağı ise ;
Borçlar Kanunu Hükmü.
Adi ortaklık bu kanunda adi şirket olarak tanımlanmıştır. Madde hükmü, “Şirket, bir akiddir ki, onunla iki veya ziyade kimseler, emeklerini ve mallarını bir gayeye erişmek için birleştirmeyi iltizam ederler.” (BK md.520) şeklindedir.
Buna göre taraflar arasında yazılı veya sözlü bir akid yapılarak emek ve malların birleştirilmek suretiyle bir adi ortaklık kurulabilir. Tescilli veya tescilsiz olsun şirkete konulan mallar artık şirketin malı sayılır.
Adi ortaklık için yazılı sözleşme yapılması, ortakların hisselerinin belli edilmesi ve KDV ve muhtasar mükellefiyetinin bu sözleşmeye göre vergi dairesine tescil ettirilmesi gerekir.
“Bir şeyin mülkiyetini sermaye olarak koyan şerik, şirketin feshi üzerine yapılacak tasfiye neticesinde o şeyi aynen iktisap edemeyip o kimsenin sermayesi ne miktar kıymet için kabul edilmiş ise o kıymeti isteyebilir.” (BK md.538)
“Şirketin iktisap ettiği veya şirkete devredilen şeyler, alacaklar, ayni haklar, şirket mukavelesi dairesinde müştereken şirkete ait olur. Bir şerikin alacaklısı hakkını ancak o şerikin tasfiyedeki hissesi üzerinde kullanabilir.” BKmd.534)
Bu hükümlere göre adi ortaklığa sermaye olarak konan araç ve iş yerleri adi ortaklığın defterine yazılır ve adi ortaklığın malı olur. Her türlü gideri indirilir, amortismana tabi tutulur.
Sayin sefaapak
Sizin yapmaniz gereken Borclar Kanunu'na gore
1-Adi ortaklık için yazılı sözleşme yapılması,
2-Ortakların hisselerinin belli edilmesi
3-KDV ve muhtasar mükellefiyetinin bu sözleşmeye göre vergi dairesine tescil ettirilmesi
4-Sozlesmeye sermaye olarak araci koymaniz gerekir. (Ancak burada dikkat şirketin feshi üzerine yapılacak tasfiye neticesinde o şeyi aynen iktisap edemeyip o kimsenin sermayesi ne miktar kıymet için kabul edilmiş ise o kıymeti isteyebilir.)
Zannedersem sorular yanitlandi. Eger tekrar kafana takilan, ustat ben surayi anlamadim dedigin, yada sorularin olursa sen yaz ben elimden geldigi kadar yardimci olurum