fonradar

Adi Ortaklıkla İlgili Birkaç Soru

Üyelik
2 Eki 2009
Mesajlar
2
Merhabalar. Adi ortaklıkla ilgili birkaç sorum olacaktı:

  • Bir adi ortaklık, tüzel bir kişilikle sözleşme imzalayarak, sözleşme hükümleri çerçevesinde ortak bir iş yapabilir mi?
  • Adi ortaklık, tüzel bir kişilikle birlikte ortak olarak bir varlık edinebilir mi? Örneğin bir kıymetli evrak bu iki tarafın ortak malı olabilir mi?
  • Adi ortaklık ve tüzel kişiliğin birlikte yaptığı ortak işte hangi vergi mevzuatı geçerli olur?
  • Adi ortaklık kuran ortakların şirketin tüm borçlarından ötürü müteselsilen ve sınırsız olarak sorumlu olduklarını biliyoruz. Yukarıda bahsedilen, tüzel bir kişilikle sözleşme çerçevesinde iş yapılması durumunda ortaya çıkabilecek olan borçlarda durum ne olur?
  • Adi ortaklık kuran çalışanların Bağ-Kur dışında başka bir SGK'dan güvenceleri varsa ve primleri düzenli ödeniyorsa, yine de Bağ-Kur'dan sigortalarının yaptırılması zorunlu mudur?

Cevaplarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.
 
Ynt: Adi Ortaklıkla İlgili Birkaç Soru

- Yapabilir. Tüzel kişilikle ilişkilerin temsilciler aracılığı ile yürütülmesi gerekir. Temsilci seçilmemiş ise yönetici olan ortaklar aynı zamanda temsilcidirler.
- Edinebilir. Ayrıntılı bir sözleşmeye bağlanmalıdır.
- "İş Ortaklığı" (konsorsiyum) şartları içinde Kurumlar Vergisine tabi olur. Tüzel kişinin en az biri Kurumlar Vergisi mükellefi olmak zorundadır.
- Sözleşme ile aksi kararlaştırılmadıkça, ortaklar, ortaklığın üçüncü kişilere karşı giriştikleri taahhüt ve üstlendikleri borçlar nedeni ile zincirleme sorumludurlar.
- Sigortalılıkları kesintiye uğrayıncaya kadar Bağ-Kur'a (4/b) tabi tutulmazlar.
 
Üst