Adıma Açılan Otomatik Mükellefiyet.

Üyelik
4 Tem 2016
Mesajlar
1
Konum
İSTANBUL
Merhabalar,
Konuyu nereye açacağımı bilemedim forumda arama yaptım ama konuyla ilgili bir bilgiye rastlayamadım, eğer konuyu yanlış yere açmışsam sayın moderatörlerden ilgili yere taşınmasını rica ediyorum.

Şöyle bir sıkıntım var. 11.06.2011 tarihinde kardeşimin iş yerinde bulunuyordum, iş yeri benim değildi kardeşim ve bir ortağınındı, işletme elektronik tamirat üzerine. Kendimize ait testte kullandığımız cdler vardı, çok ayrıntıya girmeyeceğim. Dükkan'nın vergi levhası yoktu yani mükellefiyet yoktu. İhbar üzerine geldiler göya kopya cd satışı yapılıyormuş vs. diye o anda dükkanda ben olduğum için beni muhatap buldular ifademi almaya götürdüler, çünkü kardeşim ve ortağı şehir dışındaydılar, öyle ki ifade mi aldılar ifademi alan memurlar bile güldü geçti duruma suçluluk durumuma inanmadı. Mahkemeye çıktım hüküm geri bırakıldı vs. o süreci çok anlatmayacağım. Benim sıkıntım Vergi mükellefiyeti konusunda. 11.06.2011 tarihinde benim adıma otomatikman vergi dairesi mükellefiyet açmış. Ve benim bundan 1 sene sonra haberim oluyor. Dedim bu nasıl olabiliyor nasıl adıma mükellefiyet açabiliyorsunuz? dedim. Mahkemeye verilince açılıyormuş. E peki bundan neden benim haberim yok? ıyk mıyk bir sürü laf salatası. Dedim ne yapmam gerekiyor peki. Oradaki bir bayan bana yardımcı oldu dedi sen kapanışı 30.06.2011 olarak göster o şekilde yapalım dedi ceza ödemezsin dedi. Neyse gerekli işlemleri yaptık. Oradan bir miktar ceza bağ-kur borcu vs. çıktı onları ödedim. Sözde açtığım aslında vergi dairesinin adıma haberim olmadan açtığı işletmeyi kapattığıma dair belgeyi aldım. Başım belaya girmesin 3-5 sene sonra karşıma bir şey çıkmasın diye. Nitekim geçen hafta elime yine vergi dairesinden bir tebligat geldi, beyanname cezası diye neyin nesidir dedim geçmişe dönük beyanname vermemişim onun cezasıymış. İşletmediğim iş yeri için benden ceza istiyorlar. Benim o adreste iş yeri işletmediğime ve Temmuz ayında başka bir işletmenin orada olduğuna dair belgelerde var elimde. 04/2011 06/2011 dönemi, 01/2011-12/2011 dönemi, 06/2011-06/2011 dönemi olacak şekilde 3 tane ceza ihbarnamesi var. İkisi 530TL birisi 580TL olacak şekilde. Ben bu haksız olduğunu düşündüğüm parayı ödemek istemiyorum. Bu konuda nasıl bir yol izlemem gerekiyor yardımcı olur musunuz?
 
Artık geçmişe yönelik açılan mükellefiyetlerde beyanname vermeme cezası kesilmemesi gerekiyor. Vergi Dairesinin size mükellefiyet tesis ettiğine dair yazı yazması gerekiyordu. Bu yazının tebliğ tarihinden itibaren 15 gün süre verip beyannamelerinizi vermenizi talep edeceklerdi. Eğer bu zaman içinde beyannamelerinizi vermezseniz anca ozaman ceza kesebiliyorlar. Yazınızdan böyle bir bilgilendirme yapılmadığını anladım. Vergi Dairesi ile hiç uğraşmayın cezayı kaldırmazlar direk dava açın kazanmama şansınız yok. 449 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'ne bakarsanız detaylı bilgi öğrenebilirsiniz.
 
Üst