Ağ.Ortalama Maliyet yöntemi sonucu çıkan Farklar??

Üyelik
26 Eki 2010
Mesajlar
12
Bağımlı olarak çalıştığım firma ,Vagon Revizyonu işi yapıyor.Maliyet hesaplaması olarak ta yıllardır (farklı birim fiyatlarda olan çok kalem malzeme olduğu için) Ağırlıklı Ortalama Maliyet Yöntemini kullanmaktayız.

Daha Önceki yıllarda exelden yarattığımız stok listelerinde oluşan standart birim fiyatının gerçek fiyatlarda yarattığı farklı "Stok Listelerimizde" miktarlarla oynarak düzeltmiştik.Bu sene daha düzenli olarak Luca da Stokları işimizi görecek biçimde tutmaktayız.

Miktarlar ve tutarlar tamamen gerçeği yansımaktadır.Ancak sorunum ağırlıklı ortalama maliyet yönteminin oluşturduğu standart birim fiyat ile gerçek fiyat arasında stokta kalanlarda veya stoğa atılanlarda fark oluşmakta.
Bana göre bu gideride etkilediği için -dönemsel olarak- bu farkların ilgili maliyet hesapları nedir ve neden? Kaydı nasıl yapmalıyım?

Teşekkür ederim arkadaşlar
 
Ynt: Ağ.Ortalama Maliyet yöntemi sonucu çıkan Farklar??

Arkadaşlar odayı aradım aradaki farkı muhasebeleştirmem gerekliliğine inanarak.Oradaki danışman Mehmet bey aradaki farkın izahatı var ise farkı göstermeye gerek yoktur dedi... ??? ???

Yıllardır denetmen olarak çalıştığını farkı izah edebildikten sonra sorun olmadığını ifade etti..Ben ise halen bu tutar farklarının büyük olması durumunda giderleri çoğaltabileceğini dolayısı ile vergiyi etkilediğini düşünüyorum.Bu konuda değerli fikir ve tecrübelerinize ihtiyacım var.
Teşekkür ederim.
 
Ynt: Ağ.Ortalama Maliyet yöntemi sonucu çıkan Farklar??

??? ???

Yapmayın arkadaşlar bir fikir yada düşünceniz olmamış olamaz?
 
Ynt: Ağ.Ortalama Maliyet yöntemi sonucu çıkan Farklar??

Merhaba,

Maliyet yöntemlerinin farklı olmasının doğal sonucu budur zaten. Eğer aradaki farkın gerçeğe yakın olmasını istiyorsanız FİFO yöntemini kullanmalısınız.

Ancak ağırlıklı ortalama maliyet yönteminin kullanılması sonucu oluşan bu farkın, herhangi bir şekilde muhasebeleştirimesine şu an için gerek yok.

Şu an diyorum, çünkü Kobi Ufrs,den sonra değerleme farkları muhsebeleşecek.

Saygılarımla,
 
Ynt: Ağ.Ortalama Maliyet yöntemi sonucu çıkan Farklar??

Çok teşekkür ederim yanıtınız için.

Bu durumda 2012 döneminde Ağırlık ortalama maliyet yöntemi ise değerlendirme yapılacak ya da diğer maliyet yöntemlerine geçmek sağlıklı.Sağ Olun..
 
Üst