Agi Hesaplamasında Çocuk Sınırı Var mıdır ?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan hhk3881
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
arkadaşlar eşi çalışmayan bir çalışanımızın 18 yaşını geçmemiş 5 çocuğu var. bütün sitelerde agi hesaplamalarında en fazla 4 çocuk belirtilmiş ve 101,55 bu rakam tavanmıdır yoksa 5. çocuk için agi ödenecekmidir ödenecekse ne kadar ödenmelidir.şimdiden tşk ederim.

Başlık açarken büyük harf kullanmayınız

Ynt: AGİ Tutarları

çalışanın isterse 10 çocuğu olsun, agi olarak en fazla 4 çocuk tutarını alır; o da 101,55.-TL
tabi ilk iki çocuğu ve sonraki iki çocuğu şeklinde

Ynt: AGİ Tutarları

Başbakanlığın 2011 yılı için açıkladığı çocuk sayısı 3

Ynt: Agi hesaplamasında çocuk sınırı varmıdır?

Bu rakamlar 2010 yılı için..

5034.jpg

champell59 ' Alıntı:
bu açıklama ne anlama geliyor ?

mrc ' Alıntı:
champell59 ' Alıntı:

ya pardon o şakaydı. kafa karıştırmasın. başbakan her yeni evlenenden 3 çocuk istiyor ya, onun için söylemiştim.

champell59 ' Alıntı:
mrc ' Alıntı:
champell59 ' Alıntı:

ya pardon o şakaydı. kafa karıştırmasın. başbakan her yeni evlenenden 3 çocuk istiyor ya, onun için söylemiştim.

öyle olsun :)

AGİ sınır kanunun neresinde yazılı? Sınır kesilen GV onun haricinde eş/çocuk sayısında sınırlama yok.

5.ci çocuk olursa, agi hesaplamasına dahil edilmez.. zaten sınır 101,55.-TL ye kadar.. hesaplanan agi tutarı, kesilen gv den büyük olamayacağı için sınır 4 çocuk oluyor.
5.cocuğun hesabında; agi tutarı, gelir vergisini aşıyor.

Çalışan 5.000 TL maaş alıyorsa ?

GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ
(SERİ NO: 265)
...
5. Asgari Geçim İndirimi Tutarının Hesaplanması
...
Asgari geçim indiriminin yıllık tutarı, her ücretli için asgarî ücret üzerinden hesaplanan yıllık vergi tutarını aşamayacak ve yılı içerisinde asgari ücret tutarında meydana gelen değişiklikler, asgari geçim indirimi uygulamasında dikkate alınmayacaktır.
...

Bence 4 çocuktan fazlası için de yararlanılabilmesi ihtimal dahilindedir..
Toplamda asgari ücret üzerinden hesaplanan yıllık vergiyle çalışanın yıllık toplamda aldığı asgari geçim indirimi tutarını karşılaştırarak değerlendirebilirsiniz.

5000.-TL maaşta alsa, agi hesaplamasında asgari ücret üzerinden agi alacak.

hakankrl ' Alıntı:
GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ
(SERİ NO: 265)
...
5. Asgari Geçim İndirimi Tutarının Hesaplanması
...
Asgari geçim indiriminin yıllık tutarı, her ücretli için asgarî ücret üzerinden hesaplanan yıllık vergi tutarını aşamayacak ve yılı içerisinde asgari ücret tutarında meydana gelen değişiklikler, asgari geçim indirimi uygulamasında dikkate alınmayacaktır.
...

Bence 4 çocuktan fazlası için de yararlanılabilmesi ihtimal dahilindedir..
Toplamda asgari ücret üzerinden hesaplanan yıllık vergiyle çalışanın yıllık toplamda aldığı asgari geçim indirimi tutarını karşılaştırarak değerlendirebilirsiniz.

Düşük bir ihtimal olsa da örnek vermek gerekirse ilk 5 ay eşi çalışan ve 4 çocuklu olarak asgari geçim indiriminden 89,61 TL tutar üzerinden faydalanan kişininin 1 çocuğu daha olup eşinin işten ayrıldığını varsayalım. Eşi çalışmayan ve 5 çocuklu olarak, kalan aylarda 107,53 TL üzerinden faydalanabilir.
Toplamda da 1.200,76 TL agi tutarından faydalanmış olup faydalandığı yıllık tutarı asgari ücret üzerinden hesaplanan yıllık vergi tutarını aşmamıştır..

6129.jpg

Konudaki HHK3881 nickli arkadaşımızın sorusuna gelirse o durumda 4. çocuktan sonrası için faydalanamaz ve 101,55 o çalışan için tavan rakam olmaktadır.

AGİ hesaplaması yılbaşında uygulanan asgari ücret üzerinden yapılır.
İşçi isterse 20.000 TL ücret alsın ve 30 çocuğu olsun yine de 4.çocuktan sonrası için yapacak bir şey yoktur.

Hesaplamamı yılbaşında alınan 796,50 TL üzerinden yaptım ve örnek verdiğim işçi asgari ücret üzerinde almaktadır ve 4 çocuktan fazlası için de yararlanılabilmesinin ihtimal dahilinde olduğunu tebliğe dayanarak verdiğim örnekle iddia ediyorum..

4 çocuktan fazlası için agiden yararlanamaz, çünkü 5.aydan sonra eş çalışmazsa ve 5.çocuk olursa; agi tutarı 101,55.-TL yi geçiyor.. 5.aydan sonra 107,53.-TL değil, 101,55.-TL alacak.
101,55.-TL asgari ücret üzerinden hesaplanan gelir vergisi olduğu için; 5.aydan sonra 107,53.-TL agi alamaz bu işçi ancak 101,55.-TL almaya hak kazanır.

Yanlış yazmışım düzeltiyorum, hesaplamamı yılbaşında alınan 796,50 TL üzerinden yaptım ve örnek verdiğim işçi asgari ücret üzerinde almaktadır. Gelir vergisi tutarı 107,53 TL nin üzerindedir..
Bu durumda bana göre örneğim geçerlidir.