Agi Hesaplamasında Çocuk Sınırı Var mıdır ?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan hhk3881
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Agi hesaplamasında çocuk sınırı varmıdır?

Ben ısrarla böyle yorumluyorum.
Belirttiğiniz 1.218,60 rakamı A.G.İ. Yıllık Tutarı = (Asgari Ücretin Yıllık Brüt Tutarı x A.G.İ. Oranı) x %15 yıllık agi tutarı hesaplamasıyla bulunan rakam değildir, ücretli için asgarî ücret üzerinden hesaplanan yıllık vergi tutarıdır.
Alıntı yaptığınız satırları bir bütün içinde tekrar okumanızı öneririm.

5. Asgari Geçim İndirimi Tutarının Hesaplanması

Asgari geçim indirimi (A.G.İ.) tutarı, ücretin elde edildiği takvim yılı başında geçerli olan ve sanayi kesiminde çalışan 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan asgarî ücretin yıllık brüt tutarına bu Tebliğin ?3. Uygulamanın Esasları? başlıklı bölümünde yer alan oranların uygulanması ile bulunan tutarın, gelir vergisi tarifesinin birinci gelir dilimine karşılık gelen oranla çarpımı sonucu bulunur.

A.G.İ. Yıllık Tutarı = (Asgari Ücretin Yıllık Brüt Tutarı x A.G.İ. Oranı) x %15

Asgari geçim indirimi yıllık tutarı, ücretlinin asgari geçim indiriminden bir yıl boyunca faydalanacağı net menfaattir. Aylık yapılan ücret ödemelerinde ise asgari geçim indirimi, hesaplanan yıllık tutarın 12?ye bölünmesi suretiyle uygulanacak ve bir ay içerisinde yararlanılabilecek asgari geçim indirimi tutarı, yıllık olarak hesaplanan tutarın 1/12?sini geçemeyecektir.

Asgari geçim indiriminin yıllık tutarı, her ücretli için asgarî ücret üzerinden hesaplanan yıllık vergi tutarını aşamayacak ve yılı içerisinde asgari ücret tutarında meydana gelen değişiklikler, asgari geçim indirimi uygulamasında dikkate alınmayacaktır.

Ücretlinin faydalanacağı azami indirim tutarı, elde ettiği ücret geliri üzerinden hesaplanan gelir vergisi ile sınırlı olduğundan, mahsup edilecek kısmın fazla olması halinde ücretliye herhangi bir iade yapılmayacaktır.

Onsekiz yaşını doldurmuş çocuklardan öğrenimi sona erenler, öğrenimin sona erdiği ayı takip eden aydan itibaren anne veya babasının asgari geçim indirimi hesabında dikkate alınmayacaklardır.

Yıl içinde işyeri veya işvereni değişen ücretliler, yeni işyerlerinde veya işverenleri nezdinde çalışmaya başladıkları aydan itibaren asgari geçim indiriminden yararlanmaya devam edeceklerdir.

hakankrl ' Alıntı:
Ben ısrarla böyle yorumluyorum.
Belirttiğiniz 1.218,60 rakamı A.G.İ. Yıllık Tutarı = (Asgari Ücretin Yıllık Brüt Tutarı x A.G.İ. Oranı) x %15 yıllık agi tutarı hesaplamasıyla bulunan rakam değildir, ücretli için asgarî ücret üzerinden hesaplanan yıllık vergi tutarıdır.
Alıntı yaptığınız satırları bir bütün içinde tekrar okumanızı öneririm.
[/i]

Kendi cevabınızda doğruyu bulmanıza rağmen ısrarla neden tersini savunduğunuzu anlamadım.:)
(Ücretli için asgarî ücret üzerinden hesaplanan yıllık vergi tutarıdır) diye belirtmişsin zaten...

(Asgari geçim indiriminin yıllık tutarı, her ücretli için asgarî ücret üzerinden hesaplanan yıllık vergi tutarını aşamayacak) kısmınıda tebliğten eklemişsin...

Bu rakamda senin belirttiğin gibi 1.218,60-tl ise bunu 12 ye bölersen kaç çıkar? 101,55-Tl

arkadaşlar soruyu ben sormuştum.personel konularında deneyimli değilim bu ay ilk defa bordro yaptım. agi yi arkadaşımıza 101,55 olarak ödedim. verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

2013 yılı Asgari ücreti 978.60 bu ücretin %14 'ü (137,00)TL.sgk primi+%1'İ (9,78) İşsizlik Primi 978.60.TL.asgari ücretin Gelir vergisi hesaplanırken 978,60 tan 137,00.tl.sGK primi ve 9,78.TL. İşsizlik düşürüldükten sonra GELİR VERGİSİ HESAPLANIR. YANİ 978,60 - (137,00+9,78)=831,82x%15=124,77.TL. 978.60 TL. asgari ücretten sadece 124.77.TL.Gelir vergisi kesildiğinden AGİ de 124,77 TL.den Fazla olamiyor. Buda çalışan 50 eş 10 ilk 2 çoçuk 7,5 ikinci çocuk 7,5 sonraki 2 çocuk içinde 5+5 4 çocuktan fazlasına ödenmiyor.