Agi Vergi Avantajı İşçiye mi İşverene mi Yaradı ?

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan szor
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
20 Haz 2015
Mesajlar
68
Konum
istanbul
yüzde 40 zam aldık denildi
3726+zam 1453= 5180 işveren verği avantajını kendine hesaplamış olmuyormu bu durumda zam yüzde 20 ye düşüyor
işçi olarak hesaplarsak
5855 net 7245 brüt yapar işçi bu durumda
vergi avantajından yararlanır hangisi dogrudur zam yüzde 40 denildi enflasyonun altında zam yapamaz 2022 ocak enflasyonu yüzde48 acıklandı asgarı ücret yüzde 50.54 hangisi esas alınır
 
Verdiğiniz rakamlar neyi ifade ediyor bilemiyorum ama asgari ücret net 4253TL altında bir ücretle hiç kimse çalıştırılamaz anlamındadır. Üzerindeki her rakam, her zam oranı işveren ile çalışan arasındaki anlaşmaya bağlıdır. Eğer iş sözleşmesinde belirli bir zam oranından bahsedilmemişse, enflasyonun aştında zam yapılamaz veya asgari ücrete yapılan oranın altında zam yapılamaz gibi bir durum yok. Gelir vergisi ilk dilimi tutarının asgari ücrete eşitlenmesi ve damga vergisinin kaldırılması ile devlet ben almakta olduğum bu miktardan asgari ücret tutarına kadar olan kısmı almaktan vazgeçtim, bu almadığım gelir vergisi tutarını da çıplak ücrete ekledim, en az bu kadar ödemek zorundasın çalışanına, daha fazlası için ağanın eli tutulmaz dedi sadece.
Ağanın cebinde akrep varsa elini cebine sokmak istemezse, üstüne daha tek kuruş zam yapmaya zorlayacak bir mekanizma bulunmamaktadır eğer sözleşmeyle açıkça belirlenmemişse zam durumu.
 
verdiğim rakamlar net üzerine yapılan zammı ifade ediyor ikinci örnekde verdim benim buldum yüzde 40 zam fakat ilk örneğe işveren yüzde 20 zam yapmış oluyor cünkü maaş almadan yüzde 40 zam yaptık denildi
 
Ücrette 40% artış olmuşsa bir önceki aya göre, %40 zam alınmış oluyor .
Anladığım kadarıyla siz o zam farkının ne kadarının işveren tarafından yapıldığına takılmış durumdasınız ama dediğim gibi işveren bu yıl tüm çalışanlar için %5 zam yaptım da diyebilir-di
 
calışma bakanlığın acıklaması ve yargıtay kararı paylaşıyorum ayrıca ilginize teşekkür ediyorum benim takıldım konu aslında zam değil ücretin korunması asgari üstü ücret korunmuyor işveren bu durumda işçinin maaşında indirime gitmiş oluyor
YAPILAN YANLIŞ, HUKUKA AYKIRI

Ancak bazı işyerlerinde net ücretle çalışanlardan AGİ kadar tutar kesilirken, vergi muafiyeti kaynaklı artışın maaşlara yansıtılmadığı belirtiliyor. Bu konu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’e de soruldu. İş Kanunu’nun 62’nci maddesine göre AGİ kesintisinin yapılamayacağına dikkat çeken Bilgin, “Kanunlar ‘ücretler geriye gidemez’ diyor. Brüt maaş alsaydınız size o parayı vereceklerdi. İşveren böyle bir kesinti yapamaz. Hukuka aykırı. Yanlış hesaplama yapıyorlar, kanun çok açık” dedi.
Toplu Sözleşme – İş Sözleşmesi Olmasa da İşveren Enflasyon Zammı Yapmak Zorunda



İşyeri toplu iş sözleşmesi kapsamında değilse, işçi – işveren arasında ücret artışı ve enflasyon farkının ücrete yansıtılması konusunda herhangi bir anlaşma da yapılmamışsa (bu konuda sözleşme de yoksa), bu durum işverenin işçinin ücretine / maaşına zam yapmak zorunda olmadığı, enflasyon farkını işçinin ücretine/maaşına yansıtmak zorunda olmadığı anlamına gelmez.



Nitekim Yargıtay 22. Hukuk Dairesi bir kararında;



“Ülkemiz gibi henüz enflasyonla mücadelenin devam ettiği yılda en az bir kez hatta zaman zaman yılda iki kez asgari ücretin devlet eliyle artırılarak belirlendiği durumlarda işçinin ücretinin asgari ücretin altında olmadığı düşüncesiyle artırılmaması objektif iyi niyet kuralları ile bağdaşmaz.Zira işçi işe başlarken mesleki kıdemi tecrübesi dikkate alınarak yüksek ücretle işe başlamış hayatın olağan akışı gereği sözleşmenin kuruluşundaki şartları korumak saiki ile yıllar içinde ücretine zam yapılmasını beklemek hakkıdır.Salt yazılı bir sözleşme ile ücret artışının başlangıçta kararlaştırılmamış olması yada yazılı bir sözleşme yapılmamış olması sebebiyle işçinin aynı ücretle uzun yıllar çalışmaya zorlanması kabul edilemez.



İşletmelerin ve çalışma hayatının devamlılığı ve sürdürülebilirliği açısından kural olarak işverenin işçiye ücret zammı yapma zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak iş sözleşmesinin taraflara karşılıklı olarak haklar bahşedip, borçlar yüklemesi de gözetildiğinde nasıl işveren ücret artışına zorlanamaz ise işçi de aynı ücretle uzun süre çalışmaya zorlanmamalıdır. Asgari ücretle çalışan bir işçinin bile aldığı ücret miktarı, devlet eliyle yapılan düzenlemeler nedeniyle her yıl düzenli olarak artmakta iken İşçinin uzun süre salt ücreti, asgari ücretin altına düşmediği düşüncesiyle aynı ücretle çalışmaya katlanması beklenmemelidir. Aksinin kabulü halinde sözleşmesinin kuruluşunda belirlenen ücret enflasyon sebebiyle eriyecek çalışanın hayat standardını düşürecek, emsali olan bir işçinin aldığı ücretinin altında bir ücretle çalışmaya zorlanacaktır. Bu durum çalışan yönünden iş şartlarının uygulanmaması niteliğinde olup 4857 sayılı Yasanın 24/II-f bendi gereğince haklı fesih imkanı vermelidir.”



ifadelerini kullanmıştır. (Yargıtay 22. Hukuk Dairesi, 2017/5909 E., 2017/5823 K.)



Yargıtay’ın söz konusu kararından da anlaşılacağı üzere, işçi – işveren arasında ücret/maaş artışı konusunda hiçbir anlaşma / sözleşme olmasa bile, eğer işçi asgari ücretten yüksek bir ücretle çalışıyorsa, işveren işçiye düzenli zam yapmasa bile en azında enflasyon farkını ücretine/maaşına yansıtmak zorundadır. Çünkü bu durumda işveren işçinin maaşına zam yapmış sayılmayacak, sadece alım gücü yönüyle işçinin ilk işe girişindeki ücreti korunmuş olacaktır.
 
Bahsekonu karar:
İşyerinde on yıldır çalışan işciye 5 yıldır ücretine zam yapılmamış olmasıyla ilgilidir. (Ayrıca aynı yerde çalışanlara maaş ödemesine ilaveten yemek parası ödendiği, kendisine ödenmediği..)
Bu itibarla bahsekonu karar emsal karar olarak nitelendirilemez düşüncesindeyim.
Zam noktasında sn. keremcem beye katılıyorum.
 
tamam beki brüt ücret üzerinden zam alan gelir vergisi indirim mi net maaşında hissedecek net üzerinden zam hesaplaması durumda ücretler düşecek bu durumda vergi indirimi işveren kalacak işçinin maaş kaybı var ne olacak
 
Sayın szor , anlatmak istediğiniz şeyi anlıyoruz fakat agi var iken de işçi ile işveren arasındaki sözleşmeye göre zam belirleniyordu.Yani sözleşmede brüt veya net üzerinden maaş alır yazıyor ise zamı da ona göre alıyordu.O zaman da sizin anlatmak istediğiniz durum ile aynı durum ortaya çıkıyordu.Yeni bir durum ortaya çıkarmıyor aginin kaldırılması
 
@szor,

Öncelikle sayın Aydemir'e katılıyorum. Yargıtayın ilgili kararı karar olma ötesinde bir yorumlamadır.

Öncelikle sözleşme serbestisi olduğuna göre bu kuralı unutmayalım, İş yasasına göre de işçinin onayı olmadan ücreti düşürülemez. Bahsettiğim bu kural üniter bir seyir içinde doğruydu. Ancak ücretlerin vergilendirilmesi konusunda devlet köklü bir değişiklik yapınca işin çehresi de değişti. Ve tabi AGİ daha önceki düzenlemelerde asgari ücretin bir parçası asla olmadı, tüm bu hesap ve yorumlarda AGİ'yi hiç hesaba katmayın.

Bahsettiğim vergisel değişiklik artık konuya da farklı bir şekilde bakmamızı gerektiriyor. 5.004,-- TL brüt altına inilemez. Buna tekabül eden net tutarı da gözönüne almayın arkadaşlar, Aynı 5.004,-- Brüt üzerinden çalışan emekliler vergi de ödüyor.

Çoğu işveren ödenen yaklaşık netleri gözönüne alarak yeni bir ücret skalası oluşturdu ( haklı veya haksız / adil veya değil ) ve artık yeni bir yol haritası var. Bugünden sonra konu ile ilgili farklı yasal düzenlemeler gelmezse "hukukidir / hukuka aykırıdır gibi yorumlar anlam ifade etmiyor.
 
Üst