fonradar

Ağır İşlerde Çalışamaz Raporu Alan İşçi Hk.

Üyelik
23 Mar 2006
Mesajlar
14
Arkadaşlar,
işyerimizde çalışanlardan biri evinde bir kaza geçiriyor ve bununla ilgili olarak devlet hastanesinden ağır işlerde çalışamaz diye sağlık kurulu raporu alıyor.Bizim işyerimizde ağır ve tehlikeli işler kapsamında.Bu işçiyi nasıl işten çıkarabiliriz hangi maddeye göre,ihbar ve kıdem ödemelimiyiz.detay verirseniz sevinirim.teşekkürler
 
ağır işlerde çalışamaz raporu alan işçi hk.

Merhaba,
Tahminime göre 30 ve üzeri işçi çalıştıran bir firma olmalısınız. İşçinizin raporu doğrultusunda onu daha hafif işlere verebilirsiniz. Şayet böyle bir imkan yoksa bu durumda sağlık raporunu ve işin durumunu göz önünde bulundurarak tazminatını vermek suretiyle işten çıkartabilirsizin. Bunun için fesih süresini dikkate alıp işçinize iş arama izni vermelisiniz. Yada fesih ücreti ödeyerek işten çıkarabilirsiniz. Bu arada hatırlatmak isterim..

İş Kanunu Madde 0086: Ağır ve tehlikeli işlerde rapor

Ağır ve tehlikeli işlerde çalışacak işçilerin işe girişinde veya işin devamı süresince en az yılda bir, bedence bu işlere elverişli ve dayanıklı oldukları işyeri hekimi, işçi sağlığı dispanserleri, bunların bulunmadığı yerlerde sırası ile en yakın Sosyal Sigortalar Kurumu, sağlık ocağı, hükümet veya belediye hekimleri tarafından verilmiş muayene raporları olmadıkça, bu gibilerin işe alınmaları veya işte çalıştırılmaları yasaktır. Sosyal Sigortalar Kurumu işe ilk giriş muayenesini yapmaktan kaçınam
 
ağır işlerde çalışamaz raporu alan işçi hk.

4857 - 24/1 sağlık sebebini göstererek istifa eder kıdem alır
4857 - 25/1-a işveren işten çıkarırsa kıdem alır
 
Ynt: ağır işlerde çalışamaz raporu alan işçi hk.

Bir çalışanımızın eşi Ağır işlerde çalışamaz raporu almış. Anladığım kadarıyla eşi işten de pek memnun olmadığı için bu raporla çıkışını talep edebilir ve Kıdem tazminatını alabilir değil mi..?
 
Ynt: ağır işlerde çalışamaz raporu alan işçi hk.

Sn.Ariföner
Elbette arkadaşların dediği gibi fesih her zaman mümkün(ancak,sonuçlarına katlanmak kaydıyle)
(Sözüm size karşı değil,genel ; "ürettiğiniz sürece varsınız"mantığı bana biraz ters geliyor.(neylersin ki hayat bu...)Bu gibi durumlarda doğrudan fesih değilde, önce hafif işler "raporuna uygun"verilmeli,biraz daha sabır ve şefkat gösterilmeli, artık işverene göre iş ilişkisi sürdürülemez duruma geliyor ise önce kendisiyle görüşülmeli,biraz daha zaman verilmeli,kendiside psikolojik olarak kendisini(aile-iş arayışı) hazırlamalı,daha sonra fesih düşünülmeli.Artık,günümüzde işverenin(sizin işvereninizi kasdetmiyorum) kar mantığı ,yardım severliğin(tabi bununda sınırı olmalı)önüne geçebiliyor,Zor duruma düşen işcilerini en azından kısa sürede olsa idare eden işverenlerimiz de elbette yok değil,sn.ariföner beyin işverenin de böyle olduğu kanaatindeyim ki,hala idare etmektedir,ayrıca kutluyorum kendilerini...)
 
Ynt: Ağır işlerde çalışamaz raporu alan işçi hk.

sn.Hazelsu
s.ariföner in olayı farklı,(işveren yönünden)sizin anlattığınız farklı(işci yönünden)
Sizin olayınızda anlaşılan ilgilinin işyerinde gördüğü iş veya başkaca sebeblerlerden rahatsızlığı var.(olabilir)Çözümüde haklarını alarak ayrılmakta görüyor.İşveren ile anlaşmasıda mümkün değil gibi .
İşveren önce bu rapora göre uygun iş vermeli,hatta vermek zorunda.İlgili bu durumu işverene söylemesi,bildirmesine ve hatta önceden bu rapor işverene ibraz edilmesine rağmen,raporuna uygun olmayan işi ,işveren değiştirmez ,uygun olan işi vermez ise(madem ayrılmak istiyor)Noter den ihtarname,yine değiştirmez ise fesih yoluna giderek haklarını talep etmesi süreçlerini izleyerek hareket etmesiyle mümkün olur kanaatindeyim
 
Ynt: Ağır işlerde çalışamaz raporu alan işçi hk.

şeref aydemir ' Alıntı:
sn.Hazelsu
s.ariföner in olayı farklı,(işveren yönünden)sizin anlattığınız farklı(işci yönünden)
Sizin olayınızda anlaşılan ilgilinin işyerinde gördüğü iş veya başkaca sebeblerlerden rahatsızlığı var.(olabilir)Çözümüde haklarını alarak ayrılmakta görüyor.İşveren ile anlaşmasıda mümkün değil gibi .
İşveren önce bu rapora göre uygun iş vermeli,hatta vermek zorunda.İlgili bu durumu işverene söylemesi,bildirmesine ve hatta önceden bu rapor işverene ibraz edilmesine rağmen,raporuna uygun olmayan işi ,işveren değiştirmez ,uygun olan işi vermez ise(madem ayrılmak istiyor)Noter den ihtarname,yine değiştirmez ise fesih yoluna giderek haklarını talep etmesi süreçlerini izleyerek hareket etmesiyle mümkün olur kanaatindeyim

ben de öyle düşünmüştüm , çok teşekkürederim :)
 
Ynt: Ağır işlerde çalışamaz raporu alan işçi hk.

Merhabalar;
Konu ile benzer bir problemle karşılaştım. sizinle paylaşmak istiyorum. umarım yardımcı olursunuz.
Bir çalışanımız belinden ameliyat olmuş (meslek hastalığından kaynaklı değil) ve hastaneden ''hastanın ayakta durarak, günboyu ve belini aşırı kullandığı ağır işlerde çalıştırılmaması uygundur'' karar yazılı bir sağlık kurulu raporu getirmiştir. Firmamız ağır ve teh. işler yönetmeliği kapsamında olduğundan bu arkadaşımıza yıllık yenilediğimiz ağır ve tehlikeli işlerde çalışabilir raporu verilebilir mi? diyelim ki verildi. Bir yalnışlık olmaz mı hem adam ayakta duramaz diye rapor getirmiş hem de bizim işyeri hekimi ağır ve teh. işlerde çalışabilir raporu vermiş olur.
Başka bir açıdan bu çalışanımızı biz raporuna uygun bir yer verdik orda çalıştırıyoruz diyelim. 2 sene sonra bu çalışanımız ameliyat olduğu hastalığı ile bir problem yaşadığında ben işyerime rapor götürdüm ama onlar beni yine aldı ağır işlerde çalıştırdı o yüzden ben felç oldum derse ve 2 tane daha işyerinde yalancı şahit varsa, o zaman tamamen suçlu durumunda olmazmıyız. iş müfettişleri demez mi sen bu personeli raporuna rağmen niye işyerinde çalıştırdın.
Ağır ve teh. işlerde çalışabilir raporu verilemezse ve işçiyi çıkartmamız gerekirse nasıl bir yol izlemeliyiz işçiyi en az magdur edecek şekilde tabi.
Umarım anlatabilmişimdir.
İyi çalışmalar
 
Ynt: Ağır işlerde çalışamaz raporu alan işçi hk.

Bu konuda sn.muro,benzer konuda hazır cevap vermişti,o cevap bu konuda da geçerli.
Sizin olayınızda;
A..İlgiliye zaten dediğiniz gibi rapor verilmiş,"yıllık yenileme"konusu içindeki yeni iş ,yine bu kapsama giren bir iş ise,elbette yine çalıştırılamaz,
B.İşyeri hekimi,mevcut rapor un üzerine ,böyle bir rapor vermesini göze alabilmesi zor olsa gerek,zira işci gerçek bulgular(tanı) çerçevesinde buna itiraz ederse,SGK hastanesi "sağlık kurulu"tarafından işci muayeneye tabi tutularak burdan çıkan karar(rapor)bu defa KESİN olur,
C.EVET 2 yıl sonra veya hizmet süresi devem ederken,şikayetçi yada işyerinden ayrıldıktan sora bile davacı olabilir,mümkün,aslı var yada yok ,bu durum engellenemez.Ayrıca, bir başka rahatsızlığı da gündeme gelebilir ve işci yine işverenin kusuru sonucu oldu düşüncesinde olabilir.(bu ihtimaller saymakla bitmez)
Doğrusu,bugün itibariyle,rapora uygun"ayakta durarak,belini kullanmayacağı bir iş" vermek olmalıdır.Hatta daha hafif olsun ve bu işi yazılı tebliğ edin vede günlük olmasa da haftalık sağlık kontrolüne(işyeri hekimince)
tabii tutun ki,işveren olarak,sorumluluktan kaynaklanacak yükümlülüğünüz azalsın.
D.Fesih konusunda ise yukarıda,sn.mura cevaplamıştı, sn.ariföner beye verdiğim cevaba ilişkin usül izlenebilir.
 
Merhabalar

Soruma yardımcı olabileceğinizi umarak sorumu yazmaktayım ;

ben bir kimya firmasının üretim bölümünde çalışmaktayım ( ne işe girişte nede senede bir AĞIR İŞTE ÇALIŞABİLİR raporu alınmamış , işverene verilmemiştir ) , dolayısı ile fiziki güç gerektiren bir işim var . sağ kolumun eklem kısmında 49 dikiş var ( kaza geçirmiştimde ) , kolumu daha fazla zorlayıp bedenime zarar vermek istemediğimden devlet hastanesinden SAĞ KOLUNU ZORLAYICI İŞLERDE ÇALIŞTIRILMAMASI TAVSİYE EDİLİR diye bir rapor aldım . bununla amacım departman değişikliği talep etmektir .
sorum : devlet hastanesinde aldığım bu rapor geçerli midir ? yani işveren bu raporu kebul etmiyorum derse haklımıdır ?

Peşinen tşk
 
Durumunuz biraz garip,
söylediğinizden anladığım kadarıyla;
işe girerken de kolunuzdaki 49 dikiş vardı zaten ve bugün hala işe girdiğiniz departmanda çalışıyorsunuz, bir başka bölümde başlayıp sonradan bu bölüme alınmadınız öyle değil mi?
 
Kolunuz ile ilgili sorun geçici yada daimi olsada sözkonusu rapora istinaden işveren gereğini yapmalıdır,ancak işe girmezden önce yaşanmış bir durum idi sizde işverene bu durumu sözleşme öncesi bildirmemiş isenisıkıntı olabilir.
Ağır ve tehlikeli işlerde çalışacaklar için işbaşı öncesi rapor alınmalı ve çalışanların yıllık periyodik muayeneleri yapılmalıdır.
 
Merhabalar benim sorum eşim engelli %50 engelli ağır işlerde çalıştırılıyor ve çok zorlanıyor hastaneye başvurduk ve raporuna "ağır işlerde çalıştırılamaz " yazısı eklettik kurula gircez onaylancak büyük bi ihtimalle sorum şu bu rapor onaylanırsa bizi işden çıkartırlarmı çıkartırlarsa kıdem ve ihbarımızı alabilirmiyi..??Ne yapmamız gerekiyor..??
 
kamu kuruluşunda çalışıyrum. 2012 yılı sonunda ağı ve tehlikeli işlerde çalışamaz raporu aldım.hazirana kadar normal işimde çalıştım. iş yerime beni ağır işlerde çalıştıramazsın dedeim.iş yeride bizim işimiz hep ağıriş.senin emeliliğin geldiğinden dolayı zorla emekli ediyorlar.beni zorla emekli edebilirlermi.selamlar.
 
Sn.tufan3m ve sn.199hal

Bu bölümde(yani sorunuzun)alt kısmında "Ağır işlerde çalışamaz raporuyla işten ayrılma ve tazminat"başlığı altında sn.Keremcem beyin iletisini ve diğer iletileri okuyunuz.

sn.199hal

Salt emeklilik işveren yönünden fesih nedeni olamaz,yani işci emekliliğini haketmesi veya işcinin hakedilen yaşa(yani emekilik yaşına) gelmiş olması,işveren tarafından fesih nedeni sayılamaz.
 
S.a ben agir iste calisiyorum bundan 1 ay önce agir iste calisamaz raparu aldim belimde sorun olduğu için cijmak istiyorum bana bolum değişikliği sundular ben kabul etmedim cikmak istediğimi söyledim ama hala isten cikarmadilar tazminatimi verip ne yapmam gerekir yardimci olur musunuz şimdiden tesekkur ederim
 
Size sunulan iş raporunuza uygun çalışabileceğiniz bir iş ise istifa etmiş olursunuz ve hiçbir tazminat hakkınız olmaz.
 
Üst