Akaryakıt İstasyonları Hakkında

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan saliha
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

saliha

Katkı Sunan Üye
Üyelik
13 Mar 2006
Mesajlar
150
Herkese merhaba;Bilindiği gibi belirli şartları taşıyan akaryakıt istasyonlarında pompalar yazarkasaya bağlandı.Bu durumda tüm satışlar pompayla paralel yazarkasadan çıkacak ama;önceden vadeli satışlar ve iskontolu satışlar ayrı veresiye faturası altında ayırt edilebiliniyordu.şimdi nasıl bir yol izlenecek.veresiye satışları nasıl takip edeceğiz.yani yazarkasadan fişi kesip aslı müşteriye verildiği için biz rulodan bulup ayrı fatura cildine takıp kesilenler iptalmi olacak nasıl olacak.Bir diğer sorunda fiş kesme limiti 520ytl örneğin depo 800ytl mazot alındı bu durumda nasıl olacak fiş fatura yerine geçecekmi.
"Bilginin efendisi olmak için çalışmanın uşağı olmak gerekir"

Not : Konu başlığı (TB) tarafından Forum Kurallarına göre düzeltilmiştir.
 
Arkadaşlar bu konuda görüş ve önerisi olan varsa lütfen cevap yazsın.
 
Merhaba,
Maliye Bakanlığı tarafından, Taşıt Tanıma Sistemi ile ilgii açıklama "ÖDEME KAYDEDİCİ CİHAZLARI KULLANMALARI MECBURİYETİ HAKKINDA KANUNLA İLGİLİ GENEL TEBLİĞİ Seri No 59 ile yapılmış. Fakat veresiye satışlar için herhangi bir açıklama yapılmamış. Ama mantık benzer olduğu ve aynı tebliğde veresiye olmasa bile fatura düzenlenecek satışlar ile ilgili açıklamalar yapıldığı için okumanı öneririm.
Bence bu tebliğdeki açıklamalara uymanız halinde sorun olmayacaktır. Eğer içinizde bir kuşku kalırsa bağlı olduğunuz Vergi Dairesine yapmanız gereken uygulama hakkında bilgi talebinde bulunun.
 
Değerli arkadaşlar,
Akaryakıt pompalarına bağlanacak yazar kasalarla ilgili aşağıda belirtilen kriterlerden kırmızı ile belirtilen kısmı nasıl tespit edeceğiz.

Erişme kontrollü karayolları (otoyollar), Karayolları Genel Müdürlüğünün yol ağında Devlet Yolu olarak belirlenen yollar ve Büyükşehir Belediye sınırları ile mücavir alanları içerisinde faaliyet gösterenlerin (Bunlar için bir önceki yıl satış hasılatına bakılmayacaktır),

İstasyonumuz otoyollarda değil, Büyükşehir belediyesi hiç değil geriye kalan devlet yolu ne demek nasıl bu kriteri belirleyeceğiz.Aynı zamanda 2004 akaryakıt satışları 1 trilyonun altında.Satışa göre 01.07.2006'ya kadar zamanımız var, fakat devlet yolu denilirse mücbir sebep hali 01.07.2005 de bitti.Cezalı durumdayız.
Bugüne kadarda yazar kasa için üretici firmadan herhangi bir sözleşme yapmadık.
Ne olacak şimdi?
Saygılarımla
 
Merhaba,
Bildiğim kadarıyla;
Karayolları haritasına bakarsan her yolun yanında 100-25 veya 817-75 şeklinde karayolu numarası yazılıdır. Eğer, bu karayolu numarası çerçeve içerisinde yazılmışsa (illeri birbirine bağlayan karayolu) Devlet Yolu, aksi takdirde il yolu (illeri ilçelere veya ilçeleri birbirine ve köylere bağlayan yollar) olması lazım.
 
Sayın Başkan teşekkür ederim.
Söylediğiniz gibi karayolları haritasında sağ altta açıkca yazıyor.

Saygılarımla, iyi çalışmalar
 
Sayın Canbolat son durum nedır acaba, bizde aynı durumdayız
(karayolu üzerinde bir istasyon )
Vergi dairesinden 15.04.06 tarihine kadar bağlatmamız konusunda uyarı geldi. Ancak yaklaşık 15.000 $ 'bulan maliyet'i şuanda işletmecinin karşılaması mumkun değil.

Biraz tebliğleri kurcaladım ve 3100 67 seri nolu tebliğe göre

"Mecburiyetleri daha önce başlamış olan mükelleflerin kurulum işlemlerinin halen devam etmesi ve montajı gerçekleştiren pompa yetkili servis elemanlarının sayı olarak kısıtlı olması nedeniyle akaryakıt pompalarını ödeme kaydedici cihazlara bağlatma mecburiyetleri 1/1/2006 tarihinde başlayan mükelleflere ilişkin bahse konu tarih 1/7/2006 olarak yeniden belirlenmiştir.
2005 yılı da dahil olmak üzere, 1/5/2006 tarihine kadar işe başlayan mükelleflerin akaryakıt pompalarını ödeme kaydedici cihazlara bağlatma mecburiyetleri 1/7/2006 tarihinde başlayacaktır. "

duruma uygun dilekçe yazdım.
 
Sayın Gökmen,
Benim 2 akaryakıt istasyonu mükellefim var.

Biri hem devlet yolu üzerinde hemde 2004 satışları 1 trilyonun üzerinde.Bu nedenle mücbir sebebp hali 1.7.2005 tarihinde bitti yazar kasalar pompaların yanında sadece kurulumu beklemekte.Çorumda sadece bir servis olması nedeniyle çok zor bağlatacağız.Fakat 15.4.2006'ya kadar sizinde bahsettiğiniz gibi müsaade var gibi.

ikinci mükellefim devlet yolu üzerinde değil ve 2004 satışları 1 trilyonun altında.Bu nedenle yukarıda bahsettiğiniz tebliğdende anlaşıldığı gibi zorunluluk 1.1.2006 da başlayanlara 1.7.2006 ya kadar süre verilmiş bulunmakta.Böyle olmasına karşın bu bahsi geçen mükellefede 15.4.2006 ya kadar müsaade yazısı verilmiş.Sanırım vergi dairesi bu ayrımı yapmadan herkese aynı yazıyı vermiş.Tebliği atlıyorlar sanıyorum.


Sizin durumunuzdan anladığım kadarıyla karayolu üzerinde olduğunuzdan bahsediyorsunuz.Bu nedenle 15.4.2006'yı esas alınız.


Sonuç olarak beklemedeyiz.Ne olacak bilmiyorum.
 
gokmen' Alıntı:
3100 67 seri nolu tebliğe göre

"Mecburiyetleri daha önce başlamış olan mükelleflerin kurulum işlemlerinin halen devam etmesi ve montajı gerçekleştiren pompa yetkili servis elemanlarının sayı olarak kısıtlı olması nedeniyle akaryakıt pompalarını ödeme kaydedici cihazlara bağlatma mecburiyetleri 1/1/2006 tarihinde başlayan mükelleflere ilişkin bahse konu tarih 1/7/2006 olarak yeniden belirlenmiştir.
2005 yılı da dahil olmak üzere, 1/5/2006 tarihine kadar işe başlayan mükelleflerin akaryakıt pompalarını ödeme kaydedici cihazlara bağlatma mecburiyetleri 1/7/2006 tarihinde başlayacaktır. "

duruma uygun dilekçe yazdım.

Sayın Canbolat 1.7.2005 mücbir sebep hali olan tarihi, çıkan bir tebliğ ile 1.1.2006'ya uzatmışlardı. (yanılmıyorsam)
Bu durumda yukarıdakı 67 nolu tebliğ ile 01.07.2006'ya uzamış kabul edilemez mi? sizce!

Vergi daireleri konu ile ilgili fazla detay bilmiyorlar, 2 vergi dairesinden de cevap alamadım, "siz tebliğleri inceleyin ona göre uygulayın " diyorlar.

Aslında en iyisi mukteza almak gibi görünüyor.
 
Sayın Gökmen 66 nolu tebliğin 1. maddesini dikkatlice okursanız "otoyollar,devlet yolu,büyükşehir belediyesi içindeki yerler satışa bakılmaksızın ve bu sayılanların dışındakiler ise 2004 satışları 1 milyon ytl'yi geçenlerin mücbir sebep hali 1.7.2005 de bittiğinden bahsetmektedir.

Ayrıca yukarıda sayılan durumlara girmeyen akaryakıt istasyonlarından 2004 satışları 1 milyon ytl'nin altında kalanların sözleşme yapma ve bağlatma süresi ise 1.1.2006 olarak belirtilmiştir.

Sizinde belirttiğiniz 67 nolu tebliğin özü ise 1 milyon ytl nin altında kalanların 1.1.2006 da bağlatması gereken yazar kasaları 1.7.2006 olarak uzattıklarının bildirimidir.Aşağıda kımızı ile belirtilmiştir.

Şayet istasyon otoyol,devlet yolu,büyükşehir belediye içinde veya 2004 satışı 1 milyon ytl'nin üstünde ise 15.4.2006 da bitti.

Yukarıdakilerin dışında ise sözleşme 1.1.2006 da yapılacak yazar kasa bağlantısı ise 1.7.2006 olacaktır.

B- Akaryakıt Pompalarının Ödeme Kaydedici Cihazlara Bağlanması Mecburiyeti
Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında 3100 sayılı Kanun uygulaması ile ilgili olarak akaryakıt pompalarının ödeme kaydedici cihazlara bağlanması mecburiyeti hakkında aşağıdaki açıklamaların yapılmasına gerek görülmüştür.
Anılan Kanunla ilgili 59 (3) ve 66 (4) Seri No.lu Ödeme Kaydedici Cihaz Genel Tebliğlerinde, akaryakıt istasyonu işletmecilerinden (LPG dahil), 2004 yılı akaryakıt satışları toplamı 1 Milyon YTL’nın (1 Trilyon TL) altında kalanlar ile 2005 yılında işe başlayanların akaryakıt pompalarını ödeme kaydedici cihazlara bağlatma mecburiyetlerinin 1/1/2006 tarihinde başlayacağı, bahsi geçen mükelleflerin bu tarihe kadar Bakanlığımızdan onay alan ödeme kaydedici cihaz firmalarına müracaat ederek pompalarına bağlanacak cihazların alımına ilişkin siparişi belgelendiren ve montaj tarihini ihtiva eden yazılarını alacakları açıklanmıştı.


Sayın gökmen ayrıca istsyonunuzun durumunu belirtirseniz daha yardımcı olabilirim.
İstasyonun mevkii ,2004 satış vs gibi
 
Sayın Canbolat
Bizim istasyon devlet karayolu üzerinde ve hasılatı 1trilyon altında
paylaşımiçin teşekürler
 
Sayın Gökmen sizin durumunuz aşağıda verilen tebliğin kırmız ile belirtilen yerleri birleştirip okursanız durumunuza uyan hal böylelikle ortaya çıkacaktır.
Sizin gibi durumdakilere maliye memurları 15.4.2006 tarihine bağlatmaları konusunda bir uyarı mahiyetinde tebliğ yapıldı.Fakat bu tarih sizin yazar kasa alma konusunda sözleşmeyide bu tarihte yapacağınız anlamına gelmez.En son 1.7.2005 tarihinde sözleşme yapmanız gerekir.Fakat bağlatması servis yetersizliği nedeniyle bugünlere kadar gelmiş durumda.Tahmin ediyorum ki maliye memurları tekrar kontrolde 15.4.2006 ya kadar süre verdikleri yerleri tekrar kontrolde bağlanmadığı görüldüğünde ceza uygulayacakları kanaatindeyim.
Saygılarımla



13 Ekim 2005 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 25965



Maliye Bakanlığından:



Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları

Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında Kanunla İlgili Genel Tebliğ

(Seri No: 66)



Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında 3100 sayılı Kanun1 uygulaması ile ilgili olarak akaryakıt pompalarının ödeme kaydedici cihazlara bağlanması mecburiyeti hakkında aşağıdaki açıklamaların yapılmasına gerek görülmüştür.



1 — Akaryakıt Pompalarının Ödeme Kaydedici Cihazlara Bağlanması:



Bilindiği üzere, akaryakıt istasyonu işletmecilerinden (LPG dahil);



a) Erişme kontrollü karayolları (otoyollar), Karayolları Genel Müdürlüğünün yol ağında Devlet Yolu olarak belirlenen yollar ve Büyükşehir Belediye sınırları ile mücavir alanları içerisinde faaliyet gösterenlerin (Bunlar için bir önceki yıl satış hasılatına bakılmayacaktır),


b) 2004 yılı akaryakıt satışları toplamı 1 Milyon YTL’nı (1 Trilyon TL) aşanların,



akaryakıt pompalarını ödeme kaydedici cihazlara bağlatma mecburiyetine ilişkin mücbir sebep hali, 1/7/2005 tarihi mesai saati bitimi itibariyle sona ermiş bulunmaktadır.


Akaryakıt pompalarının ödeme kaydedici cihazlara bağlanması, ödeme kaydedici cihaz firmaları ile pompa üretici veya ithalatçılarının birlikte ve koordineli bir şekilde çalışmalarını gerektirmekte dolayısıyla, ödeme kaydedici cihaz firmalarınca alınan siparişlerin optimal bir montaj planına dönüştürülmesi, montaj ortamında bulunan yanıcı ve patlayıcı özellikteki (benzin buharı vb.) unsurlardan dolayı hassas çalışma yapılması gerekliliği, buna uygun nitelikli servis sayısının kısıtlılığı, montaj işlemlerinin bütün istasyonlarda aynı anda değil, mümkün olan en kısa sürede gerçekleştirilecek şekilde istasyonlar itibariyle belirlenecek tarihlere göre yapılmasını zorunlu kılmaktadır. Buna göre, bahsi geçen akaryakıt istasyonu işletmecilerinin, 1/7/2005 tarihi itibariyle Bakanlığımızca onaylanan ödeme kaydedici cihaz firmalarına müracaat ederek bu firmalardan pompalara bağlanacak ödeme kaydedici cihazların alımına yönelik siparişleri belgelendiren ve cihazların pompalara montajının yapılacağı tarihi ihtiva eden yazıları almış bulunmaları gerekmektedir.
 
Üst