Aktife Kayıtlı Motosiklet

Üyelik
22 Kas 2005
Mesajlar
23
merhaba arkadaşlar;
aktife kayıtlı binek ve ticari araçların durumu malum fakat merak ettiğim konu serbest meslek erbabı olarak bir motosiklet alınması halinde alış kdv sini ve araca ait giderlerin kdv sini indirim konusu yapabilirmiyiz.tabiki aynı zamanda araca ait amortismanları gider yapabilirmiyiz.
paylaşımlarınız için çok teşekkürler.
 
Sn : diver
Gelir vergisi kanunun 68.ve 89. maddelerinde serbest meslek kazancının tespitinde hasılattan idirilrcek giderler açıklanmaktadır.
bu giderlerin içerisende bahsettiğiniz aktife kayıtlı ve işin idamesinde kullanılan taşıtların giderleri ve bunlara ait amortismanların gider yazılabileceği belirtilmektedir.
bahse konu motorsiklete ait giderlerin'de kdv karşısında indirimi yapılır
düşüncesindeyim. kişisel bir önerimi'de ilave etmek istiyorum aktife kayıtlı olmakla beraber bahsekonu taşıtların daha sağlıklı gider yazılması açısından bir dilekçeyle maliye'ye taşıtın ruhsat fotokopiside eklenmek suretiyle müracaat edilip taşıtın işyerinde kullanıldığına ilişkin bir maliye tutanağı ile tespit ettirilmesinin yararlı olacağı düşüncesindeyim.

saygılarımla
 
Merhaba,

Gelir Vergisi Kanunun 69/4-5 maddeleri aşağıda. Eğer bir muhasebeci olarak, motosikletin Serbest Meslek Faaliyetinin ifa edilmesi için gerekli olduğuna ve bir denetimde izah edebileceğine inanıyorsan gider yazmanda herhangi bir sakınca yoktur. Yani öncelikle kendin inanmalısın.

KDV olayına gelince ilk paragrafa göre düşüncen olumlu ise indirilecek KDV olarak değerlendirebilirsin.

Kod:
             4. Mesleki faaliyette kullanılan tesisat, demirbaş eşya ve envantere dahil taşıtlar için Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre ayrılan amortismanlar (amortismana tâbi iktisadi kıymetlerin elden çıkarılması halinde aynı Kanunun 328 inci maddesine göre hesaplanacak zararlar dahil).
             5. Kiralanan veya envantere dahil olan ve işte kullanılan taşıtların giderleri.
 
motosikleti binek otomobil çerçevesinde düşünürsek (günlük hayatta kullanım gereğine göre) KDV yi indirmememiz gerekmez mi?
 
Üst