fonradar

Alacakların Fazlalığı

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan tancam
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

tancam

Üyeliği Durduruldu
Üyeliği Durduruldu
Üyelik
23 Ara 2016
Mesajlar
332
Konum
istanbul
bankalar geçici vergi hazırlanır hazırlanmaz limit çalışmaları için evrakları aldılar mizandan kafalarına takılanları soruyorlar diyorlar ki çek tahsil etmişsiz bankaya blokeye vermişsin 8 milyon tl ayrıca 120 de de 3 milyon tl alacağım var toplam 11 milyon tl ediyor ama 600 satışların ise 10 milyon tl bu nasıl oluyor mantıksız birşey bunun açıklamasını yaparmısınız bu mizan doğru değil neden alacakalrın satışından fazla oluyor diye soruyorlar sizce ehsaplarda mı yanlışlık var fikriniz nedir ,teşekkürler
 
bankalar geçici vergi hazırlanır hazırlanmaz limit çalışmaları için evrakları aldılar mizandan kafalarına takılanları soruyorlar diyorlar ki çek tahsil etmişsiz bankaya blokeye vermişsin 8 milyon tl ayrıca 120 de de 3 milyon tl alacağım var toplam 11 milyon tl ediyor ama 600 satışların ise 10 milyon tl bu nasıl oluyor mantıksız birşey bunun açıklamasını yaparmısınız bu mizan doğru değil neden alacakalrın satışından fazla oluyor diye soruyorlar sizce ehsaplarda mı yanlışlık var fikriniz nedir ,teşekkürler

Sayın tancam,

Mizanınızı görmedim tabi yorum yapmam, ancak bankacıların hepsi bilanço analisti kesildi başımıza o ayrı. Şu soruyu sorun yada şu cevabı verin bakalım ne diyecekler; 600 hesapta KDV yok ama 120'lerde var buna ne dersiniz ?
 
sayın kirkoryan abim ben bankacıya dedim ki geçen seneden kalan çekler senetler ve 120 bakiyeleri bu seneye devretti sana bugün mizan versem 2 milyon satış ama 12 milyon borç göreceksin bunda ne mantığı arıyorsun dedim gene de ikna edemedim
 
Sayın tancam,

Burada bankalar firmanın nakit akışını da görmek istiyor. Ciro yüksek olabilir, ama sattığını tahsil edemiyorsa ciro önemini yitiriyor. Firmanın bulunduğu sektöre uygun vade yapısı var ise, bunu izah etmelisiniz. Genelde bankaların önem verdikleri rasyolar var. Alacakların cironun belli bir oranında olması gibi. Anlaşılan sizde bu oran çok.

Siz onların yerinde olsanız, sattığı mal ve hizmetin parasını tahsil edemeyen bir firmaya kredi verir misiniz? Ki şu zamanda işi sıkıya alıyorlar kredi sürecinde. Herşeyi araştırıyorlar.
 
sayın aquatim alacakalrımızın çoğu çek olduğu için bankada teminatta yatıyor ama banka diyor ki daha tahsil etmemişsin satışınla alacağın arasında orantısızlık var ama 1-geçen seneden devir var 2-bazen müşterilere mal getirmeden çek senet alıyoruz 3 sayın kirkoryan abinin de belirttiği üzere 600 de kdv yok ama 120 de var ben 10 milyon satış yapmışsam alacağım 10.180 bin tl olur 600-120 eşit olmaz kafadan zaten %18 fark olur
 
Bence bu durumu şu şekilde çözebilirsiniz;

1- İlk önce alacaklarınızda şüpheli alacak olup olmadığını netleştirin. Yok ise, vadesi gelmemiş açık hesap, senet, çek alacaklarından oluşuyor ise, bunu müşteri bazında dökerek bankanın önüne koyun.

2- Senet ve çeke bağlanmış alacaklarınızın, tahsil vadelerini göz önünde bulundurarak, aylık nakit akışını hazırlayarak bir rapor oluşturun.

Buradaki amaç, şirketin sağlıklı bir nakit akışına sahip olduğunu göstermek. Nakit girişi yok ise, banka şu zamanda kredi vermez. Ya çok sağlam bir teminat ister, ki ölü fiyatına bu teminatı satsam verdiğim krediyi çıkartırım hesabı yapacağı için.

Şunu da unutmayın, şu sıralar ister özel, ister kamu olsun çok sıkı tutuyorlar işi. Firmanın tüm ortaklarını araştırıyorlar, fetö üyesi çıkar mı diye. Piyasa durgun, işler daha da kötüye gittiğinde verdiğim kredinin taksitlerini alabilir miyim vadesinde?

Sizde şunu kabul edin, 10 milyonluk ciroda, 5 milyon açık,senet,çek alacağı bile olsa, yine çok yüksek bir oran. Baktıkları oran yüzde 3 ila 10 arasında.
Bu oran izah edilebilir nedenlerle daha yukarıdaki bir rasyo da kabul edebilir banka. Ama izahı olması lazım.
 
Son olarak, avans alıyorsanız müşterilerden bu tutarları 120 hesaplarda takip ediyorsanız, toplam alacağınızı aldığınız avans tutarı kadar düşük gösterir.

Satışlarınızın ortalama vadesini 30,60, 90 gün gibi vadelerde olduğunu bankaya daha önce söylemişseniz, bankanın da buna dayanarak ek bilgi istemesi makul.
Veya satışlarınızın büyük çoğunluğu yıl sonlarına doğru gerçekleşti.
 
Sayın Arkadaşlar,

Bankalar birsürü soru sorar, çoğu anlamsızdır. Ortaklar hakkında bilgiyi araştırsın önemli değil, mal varlığını sorar oda önemli değil, sonuçta söylediğiniz hiçbir rasyoya bakmazlar, malın mülkün var mı bunlara ipotek koyabilir mi ve ipotek değerleri vereceği krediyi karşılar mı karşılamaz mı onlara bakarlar. Hiçbir firma parasını alamayacağı bir malı satmaz basit ticari kural. Tabi ki terslikler olabilir buda ticari kural, ancak bilanço incelemesi bu değildir tabi. Yarın da stok devir hızını sorsunlar ki asla ilgilendirmez. Hala Basel kriterlerine göre analiz ve konsolidasyon yapmaya devam ediyorlar. Ortakların farklı şirket bilançolarını üstüste birleştirmeye acaip bi merakları var. Ve statik mantık "bilançolar konsolide edilir". Peki de adamın bi benzin istasyonu var bide ekmek fırını iki ayrı şirket bu bilançolar konsolide mi edilir ? bide birbirlerine satışını sorarlar. Benzin satıp ekmek alıyorum, iki satışı birbirinden düşün. Komik ötesi. Basel kriterleri uygulanan ülkelerde vadeli çek uygulaması var ya. Bu yapıyla uğraşmamak için çoğu yabancı banka ülkeden elini çekti gitti.

Raporlar hazırlayıp bankalar asunmaya uğraşmayın anlamayacaklar. Ciro / Kar - Özvarlık ve Duran Varlık bunlara bakıp sonuç görmeyi hala bilemediler, ne verirseniz verin önemsiz.
 
Bir konuda yanılıyorsunuz Sayın Kevork Simkeşyan, bankaların bilanço analizlerine bakmadığı, bu rasyoların önemsiz olduğu hususunda.

Sonuçta bu mizanları, işletmeden edindikleri bilgileri kendi sistemlerine aktarırlar. Merkezlerden sizin bizim konuşmadığımız uzmanlar bunu değerlendirir, şubeye olumlu ya da olumsuz şeklinde bilgi verir. Yani konuştuğumuz bankadaki memurlar bir yere kadar sorumlulukları var. Karar vericiler merkezde, onlar hepsine bakar. Kendi ellerinde sizin benim bilemeyeceğimiz kadar çok veri var. Hangi müşteri öder, ödemez bunu tespit ederler.

Şimdi ekonomik durum iyidir, banka sık eleyip dokumaz. Bazı şeyleri görmezden gelir. Müşteri taleplerini karşılar.
Ama bu gibi durumlarda her türlü rasyoya bakar. Şubedeki arkadaşlar sadece sisteme yükler.

Tanca arkadaşımızın hususunda muhakkak bu soruyu şube personeli değil, merkez soruyordur.

Bu zamanlarda kredi almak isteyen işletmeler, alamadıklarında şaşırmasınlar. İyi zamanlarda da bakıyorlar, kötü zamanda daha çok bakıyorlar. Karşı karşıya kaldığımız sorulardan belli zaten.

Muhasebeci önemsemez, kızar, bilgi vermez o kendisinin bileceği iş. Mizanın işletmenin mevcut yapısını iyi yansıtmadığı durumlarda ek açıklama yapmak gerekir. Müşterisine kredi çıkmayabilir şu zamanda sorulara gerekli önemi verilmediğinde.

Konsolide için verdiğiniz örneği soran bir bankanın olduğunu zannetmiyorum bu sizin espri gücünüzle alakalı :) Konsolide raporları daha çok holdingler için isterler, onu da holdingler zaten hazırlarlar.

Mesala Ciro/kar rasyosu süperdir, ama nakit akışına bakıldığında tahsilatı göremiyorlarsa yani toplam alacak/ciro rasyosu yüksekse, bunu gelip sorarlar. Aslında bunu bankanın değil, işletme sahibinin kendine sorması gerekir. Bu durumda ben bu işi niye yapıyorum diye:)
 
Bankada ki personel, daha çok işletmeye kredi çıksın diye uğraşır. Çünkü merkezden kendilerine aylık satış kotaları verilir. Şube personeli size çalışır, kredi çıkması için sizden bilgi ister. Sisteme yükler. Başka bir yerden gelirin var mı, onu belgele, kira gelirin var mı gibi sorular da sorar.

Bireyselde çalışanlar değil de, kobi ve kurumsalda çalışan banka personelleri mizan hususunda uzmandırlar. Mizana bakarak işletmeye ne satabileceğini görürler, teklif hazırlarlar. Yıl içersinde bir çok eğitim alırlar. Bu bölümlerde çalışan arkadaşlarım var biliyorum. Bu soruları ben de sordum zamanında onlara.
 
Sayın Aquatim,

Yazdıklarım doğruydu da onu geçelim. Ben size Basel kriterlerinden bahsettim ya bence bir inceleyin. Bankaların iç sistematiğini yada yapılarını bilmediğimim mi zannediyorsunuz eğer öyleyse yanılıyorsunuz. Konsolidasyon konusu ise espri değil doğruydu, şirket ortaklarından herhangi birinin ortak olduğu tüm şirketlerin verilerini de sizden talep ederler, size denk gelmemiş. Bu durumun holdinglerle alakası yok, holdingler de özel durumlar hariç böyle bir konsolidasyonu yapmazlar. Tabi TTK raporlamasından bahsetmiyorsak, yada kısaca iştirak kazançları sözkonusu değilse.

Sayın merkür2 haklı, sadece bu değil benzer başka soruları da dolaylı olarak sormaya gayret ederler, ben burada onlardan bahsetmem, ayrıca sorsalarda cevap vermem. Sadece bilanço yada mizanınızda acaba hata varmı diye merak ederler bunu sorgulamaya çalışırlar.

Daha fazla detayı burada paylaşmam.
 
Siz ne verirseniz verin, önemsiz demeniz üzerinden çıkmış bir tartışma bu. Ben de kısaca tekrar özetleyecek olursam, sizden bilgi isteyen bankacıyı değerlendirmeyin, o sadece verileri kendi yazılımlarına yükleyen bir memur. Bazen saçma sorular sorabilir, imkansızı isteyebilir ama değerlendirmeyi o değil, merkezdeki uzman yapar. O şubedeki banka memurunun ekranına, talep krediyse, krediyi kullandır veya ret et der.

Ekonominin iyi zamanlarında, mizan, rasyolar iyi bile olmasa müşterinin talepleri karşılanabiliyor. Ama şu zamanlarda mizan hususunu, rasyoları, sorulan soruları ciddiye almaz iseniz, talepleriniz büyük ihtimalle karşılanmaz. İtirazım bu sadece. Ne verirseniz verin cümlesi, müşterilerimizin veya işverenlerimizin bankadan taleplerini olumsuz etkiler, şu zamanda.

Yazımda da bahsettim, mizan ve rasyolar, verdiğiniz bilgiler iç açıcı değil, ama teminatınız sağlam ise, banka yine kredi verebilir. Ölü fiyatına bile satsam verdiğim krediyi tahsil edebilirim diyorsa, tüm olumsuz şartlara rağmen verir. Ama bu yine de bankaya sunduğunuz bilgileri önemsiz kılmaz. Çünkü o kredinin sonrası da var. Bu bilinçle hareket etmeliyiz, buna dikkat çekmek istedim.
 
Üst