fonradar

Alt İşveren sorumluluğu

Ant Z

Tanınmış Üye
Üyelik
30 May 2009
Mesajlar
1,907
Arkadaşlar,

Bir fabrikanın yönetim binalarının camlarını silmek üzere bir firma ile anlaşılmıştır. Bu firma aynı ay içinde toplam 4 veya 5 gün bu hizmeti veriyorlar.

1-Burada alt işverenlik söz konusumudur ?
2-İlgili firma bu işyerinde alt numara almamış sgk dan bu durumda bizim sorumluluğumuz olur mu ?
3-4857 Sayılı iş kanununa göre bu firma alt işveren olarak kabul edilirse, asıl işveren nedeni ile nelerden sorumlu oluruz ? Teminat almamıza gerek var mıdır ? Sgk dan alt dosya açmamış olması iş kanunundaki sorumluluklarını bertaraf eder mi ?
Saygılarımla
Teşekkür ederim
 
Ynt: Alt İşveren sorumluluğu

Fabrika(işyeri)nin bu işi "asıl-alt işveren ilişkisi"yönünden,"yardımcı iş"niteliğinde(bir nevi temizlik işi"dir.
1.Alt işverenlik işi sözkonusudur.
2.Alt işverenlik iliskisi bulunana tüm işlerde sorumluluk ikesi mevcuttur,SGK muna müracaat edilmesi halinde ,işyeri (fabrika)nın ,işyeri sicil numarası altında aracı numarası verilir.
3.İK. AÇISINDAN(kanundan,alt işveren sözleşmesi ve iş sözleşmesinden doğan) Alt işveren işcilerinin tüm İş kazaları,meslek hastalıkları,ücrete İLİŞKİN ALACAK(f.mesai,genel tatil,y.izin,ihbar,kıdem tazminat)larından,alt işverenle birlikte sorumlusunuz,hatta ÇSGBakanlığı iş müfettişliği ve mahkemeler doğrudan asıl işvereni muhatap alabilmekte,alt işveren ödeme yapmaz ise direk asıl işveren sorumlu tutulur,sonrasında asıl işveren alt işveren vermezse rücuu davası açabilecektir(tabi alabilir-bulabilir)se,
SGK dan dosya açması alt işverenin elinde değil,SGKurumu Karar verir yeter ki müracaat edilmiş olsun,
Teminat ,İK açısından EVET ALINMALI,diğer rsikler yönündende(neticede ticari faaliyet)alınmasında fayda var.
NOT.Alt işverenlik yönetmeliği ni DİKKATE ALINIZ
 
Ynt: Alt İşveren sorumluluğu

Değerli Üstadım Çok teşekkür ederim

Bizde çalıştırdığı personelleri diğer başka işlerde de çalıştırması nedeni ile alt işveren tanımına uygun olmayacağı yönünde görüşler var . Konu hakkında yorumunuz nedir ?

Saygılarımla
 
Ynt: Alt İşveren sorumluluğu

Ant Z ' Alıntı:
Değerli Üstadım Çok teşekkür ederim

Bizde çalıştırdığı personelleri diğer başka işlerde de çalıştırması nedeni ile alt işveren tanımına uygun olmayacağı yönünde görüşler var . Konu hakkında yorumunuz nedir ?

Saygılarımla
Üstadım.
Bu olaya 2 açıdan açıklık getirmekte fayda var.Sonra cevabımızı verelim.
a.İş Kanunu açısından,sizden alınan işin mahiyeti(yani camların temizlik işi hergün yapılmayacağından,özellikle hava ve çevre koşulları)itibariyle ve alt işverenin başkaca aldığı-alacağı işlerde olacağından, dolayısıyle bu işleride bu kendi işcileriyle yapacağından sorun olmaz.
b.SGK mevzuatı açısından alınan işte,(sizin ana numaranızın altında açılacak aracı dosyasında ,belki 1 veya 2 işcinin daimi gözükmesi gerekebilir,çünkü işe başlamada işci bildirimi şart.
Sonuç itibariyle, öncelikle İŞİN ESASINDA ALT İŞVERENLİK İLİŞKİSİNİN OLDUĞU,alınan işin görülmesi-gördürülmesi çerçevesinde,işin mahiyeti gereği alt işveren işcilerinin ,bu iş deki çalışma-çalıştırılma şeklinin(part tıme)olması durumu, BU HUKUKİ İLİŞKİYİ ORTADAN KALDIRMAZ.
BİR BAŞKA YÖNDEN;şöylede yapabilirmiyiz; bu işe "temizlik" veya "camların ve çerçevesinin temizlik"işi demiyelim de,"cam-çerçevenin periyodik bakım"işi denilip,şu bildiğimiz "fatura karşılığı"iş kapsamında(örneğin "periyodik jeneratör bakım işi","periyodik asansör bakım işi""periyodik yürüyen merdiven bakım işi"gibi tanımlayarak (mümkün ve daha kolay olur denilirse )olabilir diye düşünüyorum.saygılarımla
 
Ynt: Alt İşveren sorumluluğu

"Sigortalılar üçüncü bir kişinin aracılığı ile işe girmiş ve bununla sözleşme yapmış olsalar bile, bu kanunun işverene yüklediği ödevlerden dolayı, aracı olan üçüncü kişi ile birlikte asıl işveren de sorumludur. Bir işte veya bir işin bölüm veya eklentilerinde işverenden iş alan ve kendi adına sigortalı çalıştıran üçüncü kişiye aracı denir

Şeref üstadım yukarıdaki tanım bizi sıkıntıya sokar mı .
 
Ynt: Alt İşveren sorumluluğu

Üstadım
Genel değerleme yaparsak takdir edersiniz ki , Yasalar biribiri ile paralel dir,zıtlık ve çelişki olmaz.Bu tanım Sgk mevzuatına uyan bir tanım,tabiki İK'na ters değil.
Sorunuza net cevabı, taşere edilen işte alt işverenlik ilişkisinin bulunup-bulunmadığına bağlıdır.Şayet var ise sorumluluk (sıkıntı)var demektir.
Üstadım malum tabiri caizse konu çetrefilli.
Alt işverenlik ilişkisinin olmayacağı,dolayısıyle asıl işvereninde sorumlu tutulmayacağı bir iş örneği verelim.(genelde konu net anlaşılsın diye bu örneği verir hukukcular)
Diyelim"dokuma fabrikasının duvar örme işi vardı,işin sahibi kendisi yapmadı, bu işi bir başka işverene taşere etmiş(vermiş) olsun.Bu işte çalışacak işcilerde sizin tanıma uyan şekliyle işe girmiş,sözleşme yaparak işe başlamış olsunlar.
Bu olayda asıl işveren alt işveren ilşkisi yoktur,işi alan alt işveren olmayıp bağımsız işverendir.NEDEN?ÇÜNKÜ bu iş; işi taşere eden asıl(üst)işverenin,ne asli işidir,ne asli işin bir parçası , nede yardımcı işlerinden bir iştir.Bu tanımlara girmemekte ve her ne kadar o (asıl-üst)işverenin bir işi isede,işyeri faaliyeti dışında bağımsız,devamlılığı olmayan a r ı z i bir iştir.Dolayısıyle bu ilişkide asıl işveren-alt işveren ilşkisi kurulmadığında asıl işverenin sorumluluğuna hükmedilemez.Yani sıkıntı doğmaz.
saygılarımla..
 
Üst