fonradar

Alt İşverene İhtar Yazısı Hk..

Üyelik
26 Tem 2013
Mesajlar
5
Konum
BURSA
Merhabalar,

Alt işverinimizin çalışanı İSG kuralarına aykırı geldiği için firmaya uyarı cezası vermek istiyoruz. Elinizde örnek var ise benimle paşlaşabilirmisiniz.

Teşekkürler.
 
uyarı cezası ne demektir?
Ben olsam doğrudan bir yazı ile durumu bildirir, o kurallara uymayan çalışanın firmaya girişini engellerdim.
 
Alt işveren ile yaptığınız sözleşmede isg ihlallerinde yaptırım ne ise onu uygulamanız gerekir. Firmaya durumu bildirip çalışanın yaptığı isg ihlalinin ne olduğunu personelin yerine başka birinin yönlendirilmesini tekrarında sözleşme feshine gideceğinizi belirtin bence
 
Yeri gelmişken belirtmek isterim,6331 sayılı kanun çerçevesinde;
Madem bu iş ilişkisinde alt işverenlik ilişkisi var,dolayısıyla sorumluluk sözkonusu,bu takdirde taşere edilen işte mevzuta aykırı olumsuzluklar-olaylar karşısında , asıl işveren de sorumlu olacağından-tutulacağından ,6331 sayılı kanuna ilişkin ,idari para cezaları düzenlemesinde belirtilen fiillerin ,alt işveren sözleşmesinde hüküm altına aldıkdan sonra ,taşere edilen işin yürütümü esnasında, alt işverenden kaynaklanan sözkonusu fiillere istinaden, asıl işveren tarafından alt işverene maddi ceza verilmesi mümkün olsa gerek.
 
Şirketinizin, varsa hukuk birimi konu hakkında bir ihtar hazırlayabilir yada sizde kısa ve anlaşılır bir yazı ile noterden ilgili personele ihtar gönderek sorunun düzeltilmesini isteyebilirsiniz.
 
EK;

Hukuk işleri veya bu işi yürüten ilgili departman yetkilisi ve işverenliğinizin iş güvenliği uzmanı(diğer ifadeyle şirket yetkilisi veya yetkilileri)tarafından müşterek imza ile sözkonusu olumsuzluğa istinaden bildirim yapılması yerinde olacaktır.
Sn.candostum un belirttiği üzere,sözleşmede bu konulara ilişkin hüküm(ler)var ise bu nokta(lar)dayanak gösterilir,yok ise İş Yasamızın 2 nci maddesine istinaden "birlikte sorumluluk ilkesi"gereği,bahsekonu olumsuzluk(lar)dan şirketinizde sorumlu olacağı/tutulacağından,yinede bu ihtarın çekilmesi mümkün olup, gereği yerine getirilmelidir.Zira,bu işte "alt işverenlik ilişkisi" var ise(ki olması muhtemel)buna göre de yasal açıdan engel bir durum yok ve olamaz.Neden?Çünkü asıl işvereninde sorumluluğu var,dolayısıyle bu sorumluluk, işverenliğinizin bu girişimini(doğrusu denetim yetkisini)zorunlu kılar.Bu noktada alt işverenlik ilişkisi bulunan işlerde,asıl işveren denetim yetkisini azami derecede kullanmalıdır.

Diğer tarafdan ,konumuzla alakalı olarak uygulaması ;
6331 sayılı yasa dikkate alınarak,sözkonusu olumsuzluk iş güvenliği uzmanı tarafından mahallinde(mümkünse o iş ve yerde çalışan temsilcisi veya şantiye şefi nin ya da çalışan 2-3 işcicinin huzurunda)müşterek imza ile tutanak altına alındıkdan sonra,kendi(yani asıl işverenliğin)iş sağlığı ve güvenliği kurulunda görüşülerek karar altına alınıp(ilgili deftere işlendikten sonra)olayın işveren /ve veya işveren vekiline yazılı bildirilmesi,akabinde sonucun ilgili işverenliğe yazılı olarak bildirilmesi(yada noter kanalıyle ihtaren bildirilmesi)isabetli olacaktır.
 
Son düzenleme:
Üst