fonradar

Alt Kiralama

Arkadaşlar merhaba
toptan gıda ticareti ile iştigal eden bir mükellef (şahıs) kiraladığı deponun bir kısmını başka bir kişiye kiralamak istiyor. kiralayacağı şahısta yine gıda işi yapacak.yani aynı adreste 2 farklı mükellefiyet olacak.acaba 1. kiracı alt kiralama yaptığı diğer kiracıya fatura mı kesecek yoksa stopaj mı tabi olacak.ya da kiralamayı iş yeri sahibi ile mi yapmalı ?iş yerinin esas mülk sahibi vergi mükellefi değil.bu konuda biraz kafam karıştı.yardımcı olursanız sevinirim.

İlk kiracının kira kontratında başka birine tamamı veya bir kısmını kiralamayacağına dair bir madde yok ise ilk kiracı 2. kiracıya kiralama yapabilir. Eğer yapabiliyor ise ft kesmelidir.

tabi burada 2.kiracı bu faturadaki kdv yi sorumlu sıfatıyla 2 nolu kdv beyannamesi ile beyan etmeli. Ona da dikkat etmeli 1.kiracı.

Ayse Hn. Iyi aksamlar. ...ben soruda 2.nolu kdv lik bir durum göremiyorum. ..belkide yorgunluktan olabilir...tekrar okuyacağım

Aşkın bey iyiakşamlar.

tebliğde, "GVK mad.70 de geçen kiralamalardaki KDV’nin beyan ve ödenmesi konusunda, Tebliğin (I/C-2.1.1.1)
bölümündeki açıklamalar dikkate alınır" şeklinde bir hüküm var. Burası da 2 nolu KDV den bahsediyor.

Ben buradan hareketle ilgili mesajı yazmıştım. Ben o şekilde yorumladım.

alt kiralamalarda; iki defa stopaj kesilemeyeceği için, çünkü mal sahibi adına asıl kesinti yapılıyor, kontratta başkasına kiralanabilir hükmü varsa, bir protokol ile alt kiracıya KDV li fatura kesilmesi gerekir. Son tebliğin kiralama bölümündede GVK mad 70 deki mal ve haklardan bahsettiği için bu şekilde yorumladım.