Altın nereye koşuyor?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan acziyet
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

acziyet

Katkı Sunan Üye
Altın yükselişe devam eder mi acaba ? Rekor üstüne rekor kırıyor. Aslında bu yükseliş ciddi bir krizin habercisi olabilir mi ?

Ynt: Altının seyri

Çeyrek 180 dayanıp daha sonra inişe geçer.

Ynt: Altın nereye koşuyor?

Daha yükselecek..ons şu sıralar 1.700 Dolar civarında.. yükselişin 2.000 Dolara kadar olacağı düşünülüyor.. ama müdahale edeceklerdir..2000 Dolar'ın üzerine çıkmayacağı söyleniyor..küçük yatırımcıyı çok etkileyen bir durum yok ama ciddi anlamda altını olan kişiler servetine servet kattı diyebiliriz..

Ben düzenli olarak her ay.. gram bazında altın alırım..yalan olmasın ben bu senenin başında 60 liraya alıyordum altının gramını.. şimdi 100 liraya dayandı..

Buna koşmak denmez dört nala gitmek denir :) Düğün dönemi nedeniyle 1-2 ay daha artış sürer sonra inişe geçer diye düşünüyorum.Artık çoğu çeyreğide bıraktı grama döndü.Allah hakkımızda hayırlısını versin.Altın borcu olanlara Allah yardım etsin :)

Bence, Avrupa'daki borç krizi endişesi devam ettiği sürece altın fiyatları yükselmeye devam eder.
Güvensizlik ortamı ve Avrupa'daki borç krizi devam ettiği sürece, örneğin Yunanistan büyük bir kriz yaşıyor, Altın fiyatlarının tavan seviyelerden seyretmesi olası.
Ama bu bizim ekonomizide felce uğratabilir.. her kriz dönemi öncesi altın fiyatlarının yukarıya çıkması buna bir işaret.. altın sahipleri, bence bu dönemde altınlarını ellerinden çıkararak kar elde edebilirler..
geçen sene çeyrek altın 88.-TL idi, geçen günlerde sordum 127.-TL olmuştu.. Düşünün yani..

bide evleneceklere Allah yardım etsin.. zor iş...

geçen haberlerde altın üretim fabrikasını göstermişti. günlük üretim yanılmıyorsam 100 kg ın üstündeydi. baya bildiğimiz kum gibi altın imal ediyorlar. daha sonra eritip külçe haline getiriyorlar.
Benim anlamadığım hergün 100 kg (sadece bir fabrikadan) üretim oluyorsa, altın fiyatları nasıl oluyorda düşeceği yerde her gün artıp duruyor.
iktisat teorisine göre arzı fazla olan malın fiyatı düşük olur. yanılıyormuyum ?

altın bir mal değildir. dolayısıyla arz-talep/fiyat mantığıyla değerlendirmek doğru olmaz.
altın tüm dünyada kabul edilen bir araçtır. paranın atası. paranın değeri ise üretenin alıcı üzerindeki kudreti (en azından görüntü olarak) ile ilgilidir.
batan bir ülkenin parasının değer kazanması da aynı şey değil mi? usd gibi.
ama altın tüm zamanlarda kendini kanıtlamış bir paradır. savaş, kıtlık, afet gibi dönemlerde her zaman değerini korumuş. ekonomi araçlarını pek bilmeyen veya bunlardan çekinen biri için en iyi yatırım aracı değil midir?

Arzı fazla ama alıcısı da fazla.Doğru orantılı gidiyor işte :)
1 ay kimse altın almasında bakın,fiyatlar nasıl düşüyor.Ama dediğim gibi düğün mevsimi..1 ay sonra inişe geçer...

champell59 ' Alıntı:
geçen haberlerde altın üretim fabrikasını göstermişti. günlük üretim yanılmıyorsam 100 kg ın üstündeydi. baya bildiğimiz kum gibi altın imal ediyorlar. daha sonra eritip külçe haline getiriyorlar.
Benim anlamadığım hergün 100 kg (sadece bir fabrikadan) üretim oluyorsa, altın fiyatları nasıl oluyorda düşeceği yerde her gün artıp duruyor.
iktisat teorisine göre arzı fazla olan malın fiyatı düşük olur. yanılıyormuyum ?
arzı fazla olan malın fiyatı düşük olur teorisi sadece zorunlu ihtiyaç malları için geçerlidir..
buna karşın altın, zorunlu ihtiyaç malı değildir.. bu sebeble uluslararası piyasada altının ons fiyatı yükselmeye devam ederken, altın rezervlerini ülkeler dövize endekslediği için bu artışın önüne geçilemiyor..

para da mı zorunlu ihtiyaç.
ne kadar fazla para piyasaya arz edersen, paranın değeri o kadar düşüyor. enflasyon oluşuyor.
parayla altını birbirinden nasıl ayırırsınız, ben onu anlayamıyorum.
zaten para dediğin şey, ülkelerin altın stoğuyla doğru orantılı basılan altına endeksli değerler.

sen altın rezervini ülkede kontrol etmezsen para basamazsın çünkü merkez bankasının altın rezervini kontrol altına alması için uluslararası altın fiyatlarını dövize endekslemesi gerekiyor, buda para piyasalarını etkiliyor dolayısıyla da fiyatları..
Her ülkenin Dünya bankasında bir altın rezervi vardır. Fiyatlar da buradan etkileniyor. Senin altın rezervin ülke olarak ne kadarsa o kadar para basabilirsin.. Çünkü fazla basarsan karşılığı yokk

aslında aynı şeyden bahsetmişiz. daha doğrusu senin yazdıkların benimkilerin biraz kopyası olmuş gibi.
aslında iş o kadar da basit değil. hatta bazı para politikası kitaplarında ülkelerin kesinlikle altın stoklarına göre para basmadıklarını yazarlar. küresel ekonomi o kadar karışık ve her geçen gün para politikaları ile ilgili yeni yeni enstrümanlar çıkıyor ki, bunlara bu iş yoğunluğu içinde yetişmemiz ve anlamamız gerçekten çok zor.
mesela amerika suudi arabistan altın stoğunu kendi devletinin içinde tutuyor. peki bu durumda, suudi arabistan neye göre amerika neye göre para basıyor. sen küresel güç ol, sana basılacak para çok.

altın rezervinin karşılığı olarak para basmak eskilerde kalan bir yöntem. artık kullanılmıyor. evet her ülke merkez bankasında altın rezervi bulundurmak mecburiyetindedir. ama bu rezerv kendi parasının karşılığı değil.
öyle olsaydı tüm dünyada, altını fazla olan ülkenin parası en değerli para olurdu.

champell59 ' Alıntı:
aslında aynı şeyden bahsetmişiz. daha doğrusu senin yazdıkların benimkilerin biraz kopyası olmuş gibi.
ewet ben sonradan yazmışımdır..
.
.
.
amerikanın suudi arabistanın altın stoğunu kendi içinde tutmasının sebebi, petrol fiyatlarına 1.derecede müdahale etmesinden kaynaklanıyor.
Ancak bugün gidin altın rezervi olarak en verimli altın yatakları kuveytdedir.. bu yüzden dünyanın en değerli para birimi kuveyt dinarıdır.

teşekkür ederim, sayende çok şey öğrendim.