Amortisman Ayırma

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan tkank
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

tkank

Katkı Sunan Üye
meraba
2007 / 01-03 geçici vergi döneminde ayırmadığım amortismanı
2007 / 04-06 geçici vergi döneminde ayırıp karımdam düşebilirmiyim

örneğin
261.571,20-ytl değeri olan inşaat işlerinde kullandığımız aracın
amortısmanı % 16,66 dan 1 yıllık 43.577,76
fakat ben 2007 / 01-03 geçici vergi döneminde amortısman ayırmadım
şimdi 2007 / 04-06 geçici vergi döneminde amortisman ayırıp giderleştirmek istiyorum.
bu dönemde amortisman gideri olarak ilk 6 ayın amortismanı 21.788,88ytl mi yoksa
4-6 dönemine denk gelen 10.894,44ytl yazmam doğru olur.

Ynt: amortisman ayırma

Sayın tkank,

2007 yılının ilk altı ayına isabet eden amortismanı ayırabilirsiniz.

Ynt: Amortisman Ayırma

Önceki takvim yılına ait olup ayrılmayan amortismanlar bir sonraki takvim yılında ayrılıp sonuç hesaplarına intikal ettirelemez. Dolaysıyla önceki dönem ayrılması gereken ve ayrılmayan amortismanlar cari dönemde ayrılsa dahi Kanunen Kabul Edilmeyen Gider olarak işleme alınmalıdır.

Ancak bu durum geçici vergi dönemleri için geçerli değildir. İlk 3 aylık geçici vergi döneminde ayırmadığınız amortismanı ikinci 3 aylık dönemde ayırmanızda herhangi bir yasal sakınca yoktur.

aynı şekilde düşünüyormuşuz
teşekkur ederim.

merhaba,
spor tesisleri işleten bir şirket açık alanda bulunan bir yeri alümünyum doğrama yaptırarak kapalı bir alan haline getiriyor. Bunun için 66.000 YTL'lik alüminyum doğrama faturası geliyor.Bu ek alanın sabit olmadığını düşünürsek yani istendiği zaman sökülebildiğini bu tutar nasıl kayıtlara alınmalıdır? Açıkcası ben sabit kıymet olarak amortismana tabi tutalması gerektiğini düşünüyorum ama listedeki yeri nedir, amortisman oranı ne olmalıdır bulamadım. böyle bir durumla karşılaşan varsa yorum yaparsa çok sevinirim. teşekürler. bunla ilgili mukteza, makele vs de araştırdım ama birşey bulamadım.

tkank ' Alıntı:
meraba
2007 / 01-03 geçici vergi döneminde ayırmadığım amortismanı
2007 / 04-06 geçici vergi döneminde ayırıp karımdam düşebilirmiyim

örneğin
261.571,20-ytl değeri olan inşaat işlerinde kullandığımız aracın
amortısmanı % 16,66 dan 1 yıllık 43.577,76
fakat ben 2007 / 01-03 geçici vergi döneminde amortısman ayırmadım
şimdi 2007 / 04-06 geçici vergi döneminde amortisman ayırıp giderleştirmek istiyorum.
bu dönemde amortisman gideri olarak ilk 6 ayın amortismanı 21.788,88ytl mi yoksa
4-6 dönemine denk gelen 10.894,44ytl yazmam doğru olur.

Tuğba Şen ' Alıntı:
merhaba,
spor tesisleri işleten bir şirket açık alanda bulunan bir yeri alümünyum doğrama yaptırarak kapalı bir alan haline getiriyor. Bunun için 66.000 YTL'lik alüminyum doğrama faturası geliyor.Bu ek alanın sabit olmadığını düşünürsek yani istendiği zaman sökülebildiğini bu tutar nasıl kayıtlara alınmalıdır? Açıkcası ben sabit kıymet olarak amortismana tabi tutalması gerektiğini düşünüyorum ama listedeki yeri nedir, amortisman oranı ne olmalıdır bulamadım. böyle bir durumla karşılaşan varsa yorum yaparsa çok sevinirim. teşekürler. bunla ilgili mukteza, makele vs de araştırdım ama birşey bulamadım.

alan kiralıkmı yoksa şirketemi ait

Pekala Her duran varlığa farklı Amortisman oranı uygulayabilirmiyiz..?

örneğin Taşıta Hızlandırılmış amortisman , Demirbaş Normal amortisman , Özel maliyetlere azalan bakiyeler yöntemi şeklinde hesaplama yapmak mümkünmü. ?Yoksa hepsine tek bir seçeneği mi uygulamamız gerekiyor.?

hatta demirbaşlar altında toplanan varlıklara da kendi aralarında normal veya azalan bakiyeler yöntem seçimini yapabilirmiyiz? örneğin Bilgisayar 'a azalan bakiyeler yöntemi , masa koltuk gibi demirbaşlara normal amortisman uygulaması söz konusumu?

VERGİ USUL KANUNU Mukerrer Madde 320

1. İktisadi ve teknik bakımdan bir bütün teşkil eden değerler için normal veya azalan bakiyeler usulü ile amortisman usullerinden yalnız birisi uygulanabilir.

azalan bakiyeler usulunun diğer adı hızlandırılmış amortismandır. %50 yi geçemez