Amortisman Ayrılmaması

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan MŞAHİN
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
16 Haz 2005
Mesajlar
26
Konum
İSTANBUL
SABİT KIYMETLER İÇİN DAHA ÖNCEKİ YILLAR AMORTİSMAN AYRILMIŞTIR. 2005 YILI İÇİN AMORTİSMAN AYRILMAMASI VEYA BİR YIL AYRILIP DİĞER YIL AYRILMAMASI VERGİ KANUNLARI ACISINDAN BİR SAKINCA DOĞURURMU. AMORTİSMAN AYRILMASI İHTİYARİMİDİR.
 
Amortisman,İşletmede bir yıldan fazla kullanılan ve yıpranmaya aşınmaya veya kıymetten düşmeye maruz bulunan gayrimenkuller ile gayrimenkul gibi değerlenen iktisadi kıymetlerin, alet, edevat, mefruşat, demirbaş ve sinema filmlerinin kanun hükümlerine göre yok edilmesini ifade eder.
Mükellefler amortisman usulünü seçme bakımından serbesttirler. Yalnız birisini uygulamak şartı ile normal veya azalan bakiyeler usulünden birisini seçebilirler
Genel amortisman oranı %20’dir. Mükellefler amortismana tabi iktisadî kıymetlerinin değerini, % 20 nispetinden fazla olmamak üzere, serbestçe tespit ettikleri nispetler üzerinden yok ederler.
Her yılın amortismanı ancak o yıla ait değerlemede dikkate alınabilir.
Amortismanın herhangi bir yıl yapılmamasından veya ilk uygulanan orandan daha düşük bir oranda yapılmasından dolayı amortisman süresi uzatılamaz
SN.MŞAHİN iktisadi kıymetin aktife kayıt edildiği yıldan itibaren ister normal amortisman yöntemi isterseniz azalan bakiyeler yöntemi seçerek amortisman ayırabilirsiniz amortisman ayırmak ihtiyaridir.
itfa süresi 2007 olan bir iktisadi kıymetiniz için 2004 yılına kadar amortisman ayrılmışsa ve siz 2005 yılında amortisman ayırmayacaksanız sorun değil ayırmayabilirsiniz.
 
Sayın Erkan Aktürk...
Hem küçük bir düzeltme hem de selam amacı ile...

amortisman oranları...5024 sayılı kanunla 1.1.2004 sonrası için mükelleflerin tercihine bırakılmamaktadır...

"...Madde 0315: Normal amortisman

(30.12.2003 tarih ve 25332 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 5024 sayılı Kanunun 3 üncü maddesiyle değişen ve 01.01.2004 tarihinden geçerli olarak yürürlüğe giren şekli.) Mükellefler amortismana tâbi iktisadî kıymetlerini Maliye Bakanlığının tespit ve ilân edeceği oranlar üzerinden itfa ederler. İlân edilecek oranların tespitinde iktisadî kıymetlerin faydalı ömürleri dikkate alınır..."


Bu vesile ile selam eder...çalışmalarınızda başarılar dilerim...
Saygılarımla...
 
Sayın Beyaz,

Amortisman ayırıp-ayırmama konusunda Vergi Yasalarımızdaki ihtiyarilik değişmemiştir.Bahsettiğiniz maddenin eski şeklindede cümlelerin bitimi benzer biçimdedir.Değişen sadece amortisman ayırma oran/süresidir.

İhtiyarilik değişikliğe uğramayan 320.maddenin son iki fıkrasından anlaşılabilir.

Ancak TDHP tebliğine göre Amortisman ayrılması bir gerekliliktir.

Sonuç olarak Vergi Mevzuatımıza göre öteden beri ve halen amortisman ayırmak/tam olarak ayırmak bir zorunluluk değildir.Ancak ilgili dönemlerde ayrılmayan amortismanlar sonraki dönemlerde ayrılamaz.Ayrıldığında vergi matrahına ilave edilir.Enf.Düz.ile getirilen "Ayrılmış Sayılma" nedeniyle tebliğle sonradan ayrılması dayatılan ayakları yere basmayan uygulama ise dolaylı bir zorunluluk gibi yorumlanabilir ama yasal değildir.
 
Sayın M.Kemal...
haklısınız...ben de zaten amortisman ayırma konusunda aksi bir şey söylemedim...Söylediğim sadece Sayın Aktürk'ün cevabında yer alan amortisman oranı ile ilgili idi...

Saygılarımla...
 
Sayın Beyaz,

Evet şimdi farkettim Sayın Aktür'ün cevabıyla birlikte okuyunca.Kusura bakmayınız.

Birde ilave yukarıdada değinmiştim.Evet Amortisman oranları artık faydalı ömre göre bulunacak ama o "eksik ayrılma" sözü bu yolla tespit edilen oraların altında amortisman ayrılmasınada engel değil sanırım.

Yani bir ATİK düşünün 1000 YTL değerinde, faydalı ömrü 4 yıl ve Amortisman oranı buna göre %25 fakat ayrılan amortisman 250 YTL değilde 100 YTL.
 
Merhaba

Benim sorum ise şöyle bişey.Mesela faydalı ömrü 3 yıl olan bir cep telefonuna ilk yıl amortisman ayrılmış , ikinci yıl ayrılmamış , üçüncü yıl ise ayrılmıştır 3 yıl olan son yıl dönem sonunda cep telefonunu hesaplarımdan çıkarmak istiyorum normal olarak amortisman süresi doldugundan hesapları ters çalıştırarak iz değere almalıyım ama 257 hesapla 255 hesabı karşılaştırdıgımda 2.yıl amortisman ayrılmadıgından ters çalışan hesaplar birbirini yok edecek miktarlara sahip değiller. Boyle bir durumda ayrılmamıs olan amortismanıda ayırarak hem giderlere hemde kkeg hesaplarına alarak yok etme işlemini yapabilirmiyim.
Saygılarımla
 
merhaba osman bey,
amortismana tabi iktisadi değerler için amortismana tabi iktisadi değerler için amortisman ayırmka ihtiyaridir. amortismanın faydalı ömrü ve itfa payı belli ise bir yıl ayrılmamış amortisman payı diğer yıllarda ayrılması gereken paylara ilave edikmez herhangi bir yıl amortisman ayırmamışsanız eksik kısım kadar amortisman hesabına dahil ederken bu farkı kanunen kabul edilmeyen giderler hesabında izlemelisin.
amortisman süresi dolmuş iktisadi değerlerinizi kayıtlarda silmek istiyorsanız mutlaka fatura kesmeniz lazım. muhasebe, evrağa dayalı bir sistemdir. evraksız hiçbir işlemi muhasebeleştiremezsiniz.
 
Selam

Sayın Aktürk silmek derken iz değerde takip etmeyi anlatmıstım ama sizin demek istediğinizi anladım.Teşekkürler
Bu arada ismim Ozan :lol: .
Saygılarımla
 
cari dönemde ayırdığımız amortismanları gider yazmamak mümkün mü? hangi hesapta takip edilmeli ve beyannameye nasıl aktarım sağlanmalı (gelir vergisi mükellefleri için) ? stajyer f.sarac
 
Cari dönem amortismanlarını gider yazmamak mümkündür.
Fakat,
Bu amortismanları kayıtlardan gider yazmadan beyanname üzerinde indirim konusu edilemez.

Bu durumun tek bir amacı olabilir. Bilanço üzerinde aktif yapısını kuvvetli göstermek.
 
Sayın Aktürk,

Tamamen amorti olan duran varlıkların aktiften silinmesi için mutlaka fatura düzenlenmesi gerekir demişsiniz.Eğer bu varlık tamamen değerini yitirmiş ve çöpe atılmışsa fatura düzenlemenize gerek yoktur.Zaten faturayı kime hangi bedelle düzenleyeceğiz sorusu çıkar karşımıza.
Amortisman süresini doldurmuş varlıklar;
1-Halen işletmede kullanılmaya devam ediyorlarsa hiçbir işlem yapılmaz ilgili duran varlık hesabında takip edilirler, zamanında ayrılmamaış amortismanları ayrılmak istenirse sonradan ayrılabilir ancak belirtildiği gibi KKEG işlemi görür,
2-Eğer kullanım dışı bırakılmışlar fakat halen hurda olarakda olsa değerlendirilebilir (satılabilir) durumda iseler 157 Diğer Stoklar hesabına alınmaları gerekir,
3-Kalan hurdaları hiçbir değer taşımıyorsa ve hurdacıya dahi satılamayacak durumda ise çöpe atılmışsa duran varlık hesabı ile amortisman hesabının karşılıklı olarak kapatılması yeterlidir burada artık fatura düzenlenmesini gerektiren bir durum yoktur.

Ancak diğer yandan Muhasebe kayıtlarının mutlaka bir belgeye dayandırılması görüşünüzede katılıyorum. 3.şıkta artık kayda esas belgeleriniz amortisman ve duran varlıkları gösteren listelerinizdir.Tabi çöpe atılan hurdalar için işletmenin cesameti ve yönetim yapısına göre bu tür hurdalar için yetkililerce tanzim edilmiş tutanak vb.belgelerin düzenlenmesi ise daha şık olacaktır.
 
Sayın M.Kemal,
Çeşitli nedenlerle işletmelerde,kullanılmaz hale gelme gibi nedenlerle elden çıkarılmasına karar verilen Maddi Duran Varlıklar 294-ELDEN ÇIKARILACAK STOKLAR VE MADDİ DURAN VARLIKLAR hesabına alınır ve bu maddi duran varlıklar için ayrılmış olan birikmiş amortismanlarda 299-BİRİKMİŞ AMORTİSMANLAR(-)hesabına aktarılır.Ancak 157-DİĞER STOKLAR hesabı kullanım dışı bırakılmış veya satılabilir maddi duran varılklar için kullanılamaz.
 
Sayın Genç,
Haklısınız kullanım dışı kalan duran varlıklar için doğru hesap 294 olacak.Düzeltme için teşekkür ederim.
 
Sayın M.Kemal...
Yukarıdaki yazınızda söylediğiniz konu ile ilgili bir yazıya rastladım...
Sizinle paylaşmak isterim...
Vergi Dünyasının Şubat 2006 sayısı 197.sayfasında( sorular kısmında ) , 333 ve 339 nolu tebliğlerde yer alan oranların mutlak oranlar mı olduğu mükelleflerin yüksek değil ama düşük oranlarda amortisman ayırıp ayıramayacakları sorulmuş verilen cevapta , bu oranların mutlak yani uyulması zorunlu oranlar olduğu dile getirilmiş...Tabi bu sadece verilen bir soruya yanıttan ibaret...bir bağlayıcılığı yok...Sadece bir yorum olarak sizinle paylaşıyorum...Mali İdarenin böyle düşünmesinde amaç nedir diye düşününce aklıma şu gelebiliyor...Mükellefler çeşitli bilanço makyajları ile vergisel durumlarını yönetibilirler...Bunun için en önemli araç bildiğiniz gibi amortismanlar konusudur...faydalı ömrü 5 yıl olan bir ATİK için 10 yıl amortisman ayrılırsa, mali idaye göre 5 yıllık geçmiş yıl zararını ötelenmiş olunur...Tabi bu ilk aklıma gelen yorum...

Dediğim gibi bu sadece bir soruya verilmiş cevaptan ibaret...

Saygılarımla...
 
Sayın Beyaz,
O yazıyı görmedim ama oranlar mutlak o doğru.Zira eskiden %20 den fazla olmamak üzere dilediğimiz oranda amortisman ayırma imkanımız vardı şimdi o yok.Varlığın faydalı ömrü 4 yılsa 4 yılda amortisman ayrılabilecek döneminde ayrılmayan amortisman sonradan ayrılamayacak.Yani eskiden amortisman süresini oranı %20'nin altında belirleyerek uzatma imkanı vardı şimdi yok.Ama 4 yıl içinde amortisman ayırmamak ya da eksik ayırmak suretiyle varlığın satışı anında kayıtlı maliyeti yüksek olacağından satış kar/zararı amortismanı tam ayrılana göre eksik/fazla çıkacak işte buna engel (amortisman ayırma yada tam ayırma zorunlu olmadığından) yok diye düşünüyorum.
 
Üst