Amortisman Oranları

Üyelik
19 May 2009
Mesajlar
48
Konum
samsun
Dış cepemiz kompozit levha uygulaması amortismon aranı ve yılı konusunda kararsız kaldım.. Yardımcı olabilirmisiniz ?
 
yazdığınızdan ben pek birşey anlamadım. biraz daha açık bilgi vermeniz gerekir. binaya sonradan dışcephe yalıtımı mı yapıldı? yoksa başka birşey mi? bu yapılan şeyin niteliği nedir?
 
Kompozit panel uygulaması daha ne kadar açık yazılır bilmiyorum... Otelimizin dış çepesi kompozit panel levha ile kaplı... internette yazdığımız zaman zaten görsellerde de kompmozit kaplama bina fotoları mevcut..
 
VUK Madde 272: Normal bakım, tamir ve temizleme giderleri dışında, gayrimenkulü veya elektrik üretim ve dağıtım varlıklarını genişletmek veya iktisadi kıymetini devamlı olarak artırmak maksadıyla yapılan giderler, gayrimenkulün veya elektrik üretim ve dağıtım varlıklarının maliyet bedeline eklenir.

buna göre yapılan işlem normal bakım, tamir ve temizleme giderleri dışında olduğundan işlemin toplam maliyetinin bina maliyetine eklenmesi gerekir. ilgili binanın kalan amortisman süresinde eşit miktarlarda amortisman ayrılması gerekir. örneğin yapılan işlemin toplam maliyeti 50.000,00 TL ise ilgili binanın kalan amortisman süresi 20 yıl ise amortisman oranı (1/20)= %5 olacaktır.
 
Dış cepemiz kompozit levha uygulaması amortismon aranı ve yılı konusunda kararsız kaldım.. Yardımcı olabilirmisiniz ?

Sn.Hasan Bey,

Cephe sistemi anladığın kadarıyla binayla bütün bir işlem.. dolayısıyla özel maliyet olur.. özel maliyet ise ve yer kiraysa sözleşmede kalan süre(yıl) kadar amortisman ayırabilirsiniz.
 
binanın kiralık olduğundan hiç bahsedilmemiş. özel maliyet sadece kiralanan gayrimenkullarda söz konusu olabilir.
 

Benzer konular

Üst