fonradar

Amortisman

ademm

Katkı Sunan Üye
Üyelik
30 Mar 2007
Mesajlar
109
Konum
istanbul
mrb.
Kurumlar vergisi mükellefi bir KİT kendine yapılan bilgisayar bağışını 679 alacağı karşılığı 255 kayıt yaparak muhasebeleştiriyor.
söz konusu bilgisayarlar için KİT"in amortisman ayırma hakkı var mıdır?
bedel ödenmediği için yok diye yorumlayanlar ama VUK da böyle bir sınırlama yok diye biliyorum.
cevaplarınız için tşk.
kolay gelsin
 
Ynt: Amortisman

mrb.

Türkiye Muhasebe Standartları 20 No.lu tebliğinin 23. maddesinde alınan bağışlarla ilgili aşağıdaki açıklama yapılmıştır:

?Parasal olmayan devlet teşvikleri
23. Bir devlet teşviki, işletmenin kullanması amacıyla verilen arsa veya diğer kaynaklar gibi parasal olmayan teşvikler şeklinde olabilir. Böyle durumlarda teşvik konusu parasal olmayan varlığın gerçeğe uygun değerinin belirlenmesi ve teşvikin ve varlığın belirlenen gerçeğe uygun değer ile finansal tablolara kaydedilmesi genel uygulamadır. Bazı durumlarda izlenen alternatif yöntem, varlık ve teşvikin nominal değeri üzerinden kaydedilmesidir.?


Tebliğe göre, bağış olarak alınan demirbaşın emsal değerinin tespit edilerek kayda alınması gerekir.
Bir işletmenin vergisel açıdan takibi dönem başı ve dönem sonu özsermaye farkı esas alınarak yapılır. Bu da mevcutlarda meydana gelen artışların ve azalışların tespiti ile olur. İşletme sermayesine dahil edilen konu demirbaş değerinin amortismana tabi tutulmayarak aynen muhafaza edilmesi gerçeğe uygun olmayan sonuçlar doğurur. Özellikle bilgisayar gibi çok kısa sürelerde demode olan bir demirbaşta bu işlem mutlaka yapılmalıdır. Kaldı ki demirbaş her ne kadar bedelsiz alınsa da, 679 hesaba gelir kaydedildiğine göre vergisel açıdan yükümlülük altına girilmiştir.

Sonuç olarak; bilgisayar emsal değeri ile kayıtlara alınmalı ve kayıtlı değeri üzerinde amortisman ayrılmalıdır.
 
Üst