Amortismanın Hesaplanması

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Zahiri
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Zahiri

Katkı Sunan Üye
Üyelik
31 Ağu 2005
Mesajlar
197
saygılar

bir 2.sınıf bir mükellefin amortisman hesabında durum şu:yazıcının giriş tarihi 21/05/2005. 595.00 ytllik bir yazıcı.%25 amortisman oranı karşılığı yıllık 148,75 ytl amort.düşüyoruz.peki geçici vergi dönemlerinde özellikle giriş tarihinin bir önemi var mı?yani mayıs/2005 de girmiş bu yazıcının amortismanı hesaplanırken 2. geçici vergi döneminden sonraki kısımlarımı dikkate alacağız?yoksa yine 4 de 2 sini mi dikkate alacağız(74,38 ytl)

cevaplarsanız sevinirim...
teşekkürler...........
 
Sayın Zahiri,
V.U.K.
Amortisman Uygulama Süresi
b) Süre Bakımından
Madde No 320
Kapsam
Amortisman süresi, kıymetlerin aktife girdiği yıldan başlar. Bu sürenin yıl olarak hesaplanması için (1) rakamı mükellefçe uygulanan nispete bölünür.

(4108 sayılı Kanunun 6'ncı maddesiyle değişen fıkra) Faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları binek otomobilleri hariç olmak üzere, işletmelere ait binek otomobillerinin aktife girdiği hesap dönemi için ay kesri tam ay sayılmak suretiyle kalan ay süresi kadar amortisman ayrılır. Amortisman ayrılmayan süreye isabet eden bakiye değer, itfa süresinin son yılında tamamen yok edilir.(*)
Her yılın amortismanı ancak o yıla ait değerlemede nazara alınabilir.
Amortismanın herhangi bir yıl yapılmamasından veya ilk uygulanan nispetten düşük bir hadle yapılmasından dolayı amortisman süresi uzatılamaz.

Bu hükme göre geçici vergi dönemlerine ait yapılan gelir/kurumlar vergisi hesaplamaları yıllık gelir/kurumlar vergisinin hesaplanmasıyla paralellik arzettiğinden, amortisman tutarını 74,38 YTL olarak hesaplayacaksınız.
Kolay gelsin....
 
Sayın Gürel Yavuz ;
Öncelikle küçük harf kullanırsanız yazınızı okumak daha kolay olacaktır...
Geçici vergi döneminde 2 aylık amortismanın kullanılacağına ilişkin görüşünüzün dayanağını yazarsanız sevinirim...
Ben 217 No.lu Gelir Vergisi tebliğinin ilgili bölümünü kopyalıyorum...

"...3.6. Amortisman Uygulaması

28. Mükellefler yıllık olarak hesaplayacakları amortisman tutarının ilgili döneme isabet eden kısmını geçici vergiye ilişkin kazançlarının tespitinde dikkate alabileceklerdir. Yıl içinde iktisap edilen amortismana tabi iktisadi kıymetler için yıllık olarak ayrılabilecek amortisman tutarından kazancın ilgili olduğu döneme isabet eden kısım dikkate alınacaktır. Örneğin , üçüncü dönemde iktisap edilen bir demirbaş için bu dönemde 9 aylık amortisman ayrılabilecektir. Bu şekilde amortismana tabi tutulacak iktisadi kıymetlerin değerleme günü itibariyle aktifte bulunması gerekmektedir..."
Saygılarımla...
 
Merhaba,

Sayın Gürel Yavuz. O sizin bahsettiğiniz amortisman ayırma şekli kıst.amortisman ayırma şeklidir ve araçlar için kullanılır. İlgili kanun maddesini bir daha tetkik edin isterseniz.

Saygılarımı sunarım

Soner
 
Sayın Yavuz;
Dediğim gibi dayanağınızı söyleyebilirseniz konu daha anlaşılır olacaktır...
12.ayda aldığınız (binek otomobil harici ) demirbaşa 1 aylık mı amortisman ayırıyorsunuz...

Saygılarımla...
 
Üst