Anayasa mahkemesinin verdiği iptal kararına ilk tepkiler!

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan aydinay
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

aydinay

Katkı Sunan Üye
Üyelik
18 Mar 2010
Mesajlar
370
Konum
İSTANBUL
Artık onlar da mali müşavir olabilecek
Casusluk, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olanların muhasebeci ve mali müşavir olmasının önünde engel kalmadı
20 Mayıs 2011 Cuma, 08:53:39
Anayasa Mahkemesi, ?milli savunmaya karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk? suçlarından hüküm giyenlerin affa uğrasalar dahi serbest muhasebeci ve mali müşavirlik yapamayacaklarına ilişkin yasa hükmünü iptal etti. Anayasa Mahkemesi, Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Kanunu?nda 2008 yılında yapılan değişikliklere ilişkin CHP?nin yaptığı iptal başvurusunu önceki gün sonuçlandırarak, üç maddeyi iptal etti.

Mahkemenin iptal ettiği düzenlemeler arasında, serbest muhasebeci vemali müşavir olacak kişilerde aranan genel şartları düzenleyen 4. maddeye 2008 yılında yapılan ekleme de bulunuyor. Söz konusu maddeye göre, bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına çarptırılanlar ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, milli savunmaya karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olanlar serbest muhasebeci ve mali müşavir olamıyor. Yeni mahkeme kararıyla, bu suçlardan mahkûmiyeti bulunanların serbest muhasebeci ve mali müşavir olmasının önünde bir engel kalmadı.

ODALARDA SEÇİM YASAĞI DA İPTAL
Anayasa Mahkemesi, 1 Nisan 2008?den sonraki seçimlerden itibaren üst üste iki seçim döneminde iki defa oda veya birlik başkanlığına seçilmiş olanların aradan iki seçim dönemi geçmedikçe yönetim kurulu üyesi olamayacaklarına ilişkin geçici madde hükmünü de iptal etti. 10 Temmuz 2008 tarihinden önce vergi inceleme yetkisini almış ve mesleki yeterlilik sınavını vermiş olan ancak 10 yıl serbest muhasebeci mali müşavirlik yapmamış olanlara yeminli mali müşavir unvanı verilebileceği öngörüldü.

YÜRÜRLÜĞE GİRMESİ BİR YIL SONRAYA KALDI
Mahkeme kararıyla gelen değişiklik için bir süre beklenecek. Çünkü yasal boşluk doğmaması için iptal kararının Resmi Gazete?de yayımlanmasını izleyen bir yıl sonra yürürlüğe girmesine karar verildi.

AHMET KIVANÇ- GAZETE HABERTURK- HT EKONOMİ
 
Ynt: Anayasa mahkemesinin verdiği iptal kararına ilk tepkiler!

Ne denebilir ki.....
Yeni TTK ile mesleğin itibarının hak ettiği yere gelmesini (en azından yaklaşmasını) beklerken hırsızın,dolandırıcının,sahtekarın,vs bu mesleği icra etmesine imkan tanıyan bu karar için söyleyeceğim şeyleri maalesef buraya yazamıyorum.
Meslek adına çok vahim bir durum.
 
Ynt: Anayasa mahkemesinin verdiği iptal kararına ilk tepkiler!

Memnu hakların iadesi diye bir kavram var. Bu haklarını geri alanlar devlet memuru, avukat, hatta milletvekili olabiliyor.
Bunun sonucudur. Anayasa mahkemesi de kanunu eşitlik ilkesine aykırı olduğu için iptal ediyor.
Bazı gruplara hak verilsin bazılarına verilmesin daha mı adil.?
 
Ynt: Anayasa mahkemesinin verdiği iptal kararına ilk tepkiler!

Nizam Bey,
"Şerefsizin,haysiyetsizin,hırsızın,dolandırıcının,sahtekarın,.....,vs milletvekili,avukat,devlet memuru olmaya hakkı var,neden mali müşavir olmasın???" zihniyetiyle hiçbir yere varamayız.Benim bu kararı eleştirmem bu zat ların devlet memuru,avukat,milletvekili olabilmelerini kabul etmem demek değil.
Bu kişiler bence hiçbir ünvana sahip olmamalı.En başta milletvekili olmamalı zaten.Meclisi hırsızlarla,dolandırıcılarla doldurup ondan sonra hak,adalet,kanun,vs beklemek zaten hayal.
Saygılar.
 
Ynt: Anayasa mahkemesinin verdiği iptal kararına ilk tepkiler!

Elbette ben de bu yorumunuza katılıyorum. Ancak o zaman muhatap Anayasa mahkemesi değil bu kanunu çıkaran TBMM dir.
 
Ynt: Anayasa mahkemesinin verdiği iptal kararına ilk tepkiler!

Şimdi ha anayasa Mahkemesi ha TBMM diyecem bu sefer de konu tamamen derin siyasete girecek :)

Sonuç itibariyle meslek mensupları olarak mesleğimizin hak ettiği yere gelmesini bir şekilde sağlamalıyız,bunun için de aradaki çürükleri ama öyle ama böyle ayıklamalı,sepete çürük sokmaya çalışanlara da en sert tepkiyi vermeliyiz diye düşünüyorum.

Selamlar
 
Üst