fonradar

Annemin Ev Hizmetlerinden Sigortalı Olması

Üyelik
21 Eyl 2011
Mesajlar
16
Konum
ankara
Arkadaşlar ben evliyim ,annemle aynı şehirdeyiz.annem yalnız oturuyor evi de bana yakın.Ben çalıştığım için annem evimize gelip yemek temizlik vs. yapıyor.Anneme para veriyorum her ay çünkü şu an bir maaşı yok.
Ben ya da eşim sgk ya müracaat ederek annemi ev hizmetlerinde çalışanların sigortalılığından sigorta yaptırabilir miyiz?İnternette araştırdım bi cevap bulamadım.İnşallah burda cevap bulurum.Teşekkür ederim.
 
Merhaba

Sayın derya34 ev hizmetlerinde çalışanlar sgk kapsamında sigortalı olmak zorundadırlar zaten. Siz burada ne kadar annenizde olsa sgk ya bildirmek zorundasınız. Ayrıca ev hizmetlerinde çalışanlar 5510 sayılı yasa kapsamındadırlar gelir vergisi ve damga vergisinden muaftırlar.

Öncelikle işyeri bildirgesi vermeniz ve işe giriş yapmanız gerekli ayrıca her ay aylık prim ve hizmet belgesi vermelisiniz.

Son olarak bir smmm den yardım alırsanız bu konu ile ilgili sizi gerekli şekilde yönlendirecektir.

Saygılarımla...
 
Teşekkür ederim Hüseyin Bey.Ancak annelerin çoçuklarına yardımı doğaldır diyerek sgk annemi kendi evimdeki çalışmasından dolayı sigortalı yapmaktan dolayı beni suçlu bulmaz değil mi?Bir de Annem bu şekilde sigortalı olursa 4 a lı olur değil mi?Çok sağolun...
 
Ek-
-İş Kanunu "istisnalar" başlığı altında düzenlenen 4 ncü madde kapsamında sayılan iş ve iş ilişkilerinde bu kanun hükümleri uygulanmaz, anılan maddenin "e"bendinde "ev hizmetlerinde"denilen işler iş Kanunu dışındadır, bu işlerde çalışanların hakları Borçlar kanunu çerçevesinde değerlendirilir.
-Düşüncem;ev hizmetleri ve bu işlerde çalışanlar(yani bu iş ilişkisi) iş kanunu kapsamında olmadığından(yani bu kapsam dışında olduğundan)çalışanlar kıdem tazminatı da alamaz.
-En az ücreti,o yıl belirlenen ,yasal asgari ücret tutarında olmalıdır.
 
Merhaba

Şeref bey haklısınız bu ilişki 4857 kapsamında değil bende aynı görüşte olduğumu yazmıştım yukarıda bu ilişki 5510 sayılı genel sağlık sigortası kapsamında Ev hizmetlerinde ücretli ve sürekli çalışanlar için 5510 sayılı Yasaya göre sigortalı olma zorunluluğu vardır.

derya hanım ayrıca sgk nın bu durumu tespit etmesi oldukça zor fakat anneniz ev hizmetlerinde sürekli çalışanlar kapsamında ise yani her gün evinizde çalışıyor ise sgk bu durumda asgari ücretin 2 katı tutarında ceza uygulayabilir. Ev hizmetlerinde çalışanlar 4A kapsamında sigortalı olurlar.
 
Üst