uyumsoft

Anonim Şirket Hisse Devri..

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Sevalllll
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
logo isbasi
Merhabalar,

tek kişi anonim şirkete devlet memuru bir kişi hisse devri alarak ortak olmak istiyor..

Yapılması gereken işlemler nelerdir ?

Ticaret sicile kayıt gerekir mi ?

Bir de hisse devir sözleşmesinin noter onaylımı olması gerekir

yardımcı olursanız çok sevinirm :)

Anonim şirket hisse devri...ACİLLL

hisse devri için düzenlenecek sözleşmenin noterde onaylanması gerekir mi ? , yoksa pay defterine işlenmesi yeterlimidir ?

Son düzenleme:
B- ANONİM ŞİRKETLERDE(3)

1- Hisse Senedi Olmadığı Durumlar

Anonim şirketlerde, hisse senedinin ihraç edilmediği durumlarda, “hisse devri” işleminin nasıl yapılacağı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü’nce ticaret sicil memurluklarına gönderilen bir genelge(4) ile aşağıdaki gibi açıklanmıştır.

Anonim şirketlerde; nama veya hamiline hisse senedi ihraç edilmediği durumlarda;

- İmzaları noter tarafından tasdik edilmiş devir sözleşmesi ile

- Devre muvafakat edildiğini gösteren yönetim kurulu kararının, noter tasdikli örneğinin

ticaret sicil memurluklarına verilmesi gerekiyor.

Aksi halde, yapılan işlemler hukuken geçersiz olur. Ortak olmayan bir kişi yönetim kuruluna seçilebilir. Ancak seçildikten sonra kendisine hisse devri yapılması, bunun da “pay defteri”ne işlenip, taraflarca imzalanması gerekiyor. Ticaret sicili memurluğunun ise yönetim kurulu üyesi olan ortağın, hissedar olduğuna dair devir sözleşmesini aldıktan sonra, durumu tescil ve ilan etmesi gerekiyor. Aksi halde yapılan tescil işleminden dolayı ticaret sicili memurluğunun da hukuki sorumluluğu söz konusu olur.

Bu makaleyi internette ben de görebiliyorum

pratikte tecrübeli olan arkadaşların bilgilerini almak istemiştim

bildiğim kadarıyla anonim şirketlerde ticaret sicil memurluğuna bildirim şartı yok

benim bahsettiğim anonim şirketin devredilecek hisseleri nama yazılı

sormak istediğim şudur ki ; devir işlemini noter huzurunda mı yapmak gerekir , yoksa sözleşmeleri ve kararları hazırlayıp kişilerin imzalarıyla beraber pay defterine işlemek yeterlimidir

konu hakkında tecrübesi olan kişilerin yardımlarını rica ederim

teşekkürler

Bu makaleyi internette ben de görebiliyorum

pratikte tecrübeli olan arkadaşların bilgilerini almak istemiştim

bildiğim kadarıyla anonim şirketlerde ticaret sicil memurluğuna bildirim şartı yok

benim bahsettiğim anonim şirketin devredilecek hisseleri nama yazılı

sormak istediğim şudur ki ; devir işlemini noter huzurunda mı yapmak gerekir , yoksa sözleşmeleri ve kararları hazırlayıp kişilerin imzalarıyla beraber pay defterine işlemek yeterlimidir

konu hakkında tecrübesi olan kişilerin yardımlarını rica ederim

teşekkürler

Sayın, Sevalll makaleyi görebildiğinizi emin olun biliyorum. Benim amacım hatırlatmak. O zaman size şöyle yardımcı olmaya çalışayım. En azından şu saate kadar benden başka yazan yok. Geçtiğimiz şubat/14 ayında bir a.ş. adına hisse devri yaptım. Noter kanalı ile bu kararı istinaden pay defterine geçirdim. Fakat hisse devrini alan kimse aynı zamanda yönetim kurulu üyesi olarak atandığından yön.kurulu değişikliğini tescil ettirdim. A.Ş. hisse devrinin tescile tabi olup olmadığı ile ilgili yeni ttk herhangi bir madde bulunmuyor. Fakat ihtiyari olarak yapılabiliyor diye biliyorum. Kolay gelsin.

ilgilendiğiniz için teşekkür ederim.evet haklısınız , başlığı okuyan meslektaşlarımdan tecrübelerini paylaşmalarını beklerdim.
anonim şirketlerde noter kanalıyla hisse devri yapılması zorunlu değil diye biliyorum,ancak emin değilim bu işlemden.
internette yazan bir bilgiyi bende sizinle paylaşayım o halde ;

PAY DEVRİ
LİMİTED ŞİRKET
Ltd'depay senedi devri ile mülkiyet geçmediğinden kazancın doğması bu senetlerin elden çıkarılması ile değil imzaları noterce onaylı alan ve satan arasındaki yazılı devir sözleşmesi ve bu işlemin genel kurul kararıyla onaylanmasıyla birlikte meydana gelmektedir. Bu kapsamda sermaye payının devri için; "Pay devrine ilişkin yazılı sözleşmenin hazırlanması ve bu Sözleşmenin noterce onaylanması, Pay devrinin şirket genel kurulunca onaylanması", "Pay devrinin ticaret siciline tescili", "Pay devrinin şirket pay defterine kayıt edilmesi" gerekmektedir.
ANONİM ŞİRKET
Sermaye payının devri daha kolay, noterden onaylanmasına gerek yok. Ortak sahip olduğu hisseyi devretmek istediğinde ana sözleşmede aksine bir hüküm yoksa hisse devri sözleşmesi ile devredebilir.Hisseler karşılığında hisse senedi basılmış veya geçici ilmühaber çıkartılmış ise bunlar ciro edilerek devredilebilir. Noter huzurunda devir şart değildir.Devirler ticaret siciline tescil edilmez.

size de kolay gelsin

Anonim şirket hisse devirlerinin ticaret sicilde tescil edilerek ilan edilmesine gerek yoktur. Hisse senedi bastırılmış olmasının veya bastırılmamış olmasının bu duruma bir etkisi yoktur. Ancak devir işleminin tescilinin talep edilmesi halinde genelgedeki yolları izlemeniz gerekmektedir. Tescil ve ilan yaptırmayacaksanız oratklar pay defterine kayıt ettirmek yeterlidir diye düşünüyorum.

Anonim şirket hisse devirlerinin ticaret sicilde tescil edilerek ilan edilmesine gerek yoktur. Hisse senedi bastırılmış olmasının veya bastırılmamış olmasının bu duruma bir etkisi yoktur. Ancak devir işleminin tescilinin talep edilmesi halinde genelgedeki yolları izlemeniz gerekmektedir. Tescil ve ilan yaptırmayacaksanız oratklar pay defterine kayıt ettirmek yeterlidir diye düşünüyorum.

Evet usul böyledir. Ortaklar pay defterine kayıt yapılması için de Yönetim Kurulu kararı alınmalıdır.

Ayrıca devlet memeurları anonim şirketler pay sahibi olabilirler. (Yönetime giremez). Zaten bunun aksi aş nin mantığına aykırıdır. Hamiline hisse senedi olan bir AŞ nin hisselerini alırsanız kim bilecek?.

Evet usul böyledir. Ortaklar pay defterine kayıt yapılması için de Yönetim Kurulu kararı alınmalıdır.

Ayrıca devlet memeurları anonim şirketler pay sahibi olabilirler. (Yönetime giremez). Zaten bunun aksi aş nin mantığına aykırıdır. Hamiline hisse senedi olan bir AŞ nin hisselerini alırsanız kim bilecek?.

Nizam bey Sanki belli bir yüzdeyi geçemez diye biliyorum