Apartman dairesi kiralama hk

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ugurakin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

ugurakin

Katkı Sunan Üye
firmamızda çalışmakta olan bir personelimize barınma ihtiyacı için aylık örneğin 900,00 net bedel ile firmamız adına bir apartman dairesi kiraladık. Kiralama ile ilgili olarak bordro kayıtlarında yapmamız gereken işlemlerin neler olduğunu sormak istiyorum.

Ynt: Apartman dairesi kiralama hk

tutar brütleştirilerek ücrete dahil edilmelidir.

SSK, gelir ve damga vergisine tabi olacaktır.

Ancak aykut111' in 2 nolu KDV konusunu anlamadım!!!

Mesken olarak kullanılan konutlar KDV den muaftır. Sadece stopaj yapılır.

sn.nguroy,
Kiralama ile ilgili olarak bordro/puantaj kayıtlarında yapmamız gereken işlemler nelerdir?

Brüt kira bedelini bordroya ekleyin . Muhtelif ücret olarak gösterip vergilendirin. Ayni menfaat olduğu için ssk kesilmez diye düşünüyorum.

SSK resmi site

A- SİGORTALILARIN O AY İÇİN HAKKETTİKLERİ ÜCRETLER
Bu ücretler asıl ücretlerdir. Hizmetin karşılığı olan ücret, nakit para veya ayın olarak verilebilir. Ayın ile sağlanan ve yerine getirilen ödemenin para (nakit) ile temsil edilebilir bir menfaat olması gerekir.
Bu madde kapsamına, asıl ücret, yarım ücret (İş Kanunu 26/1 ve 30/2. maddelerine göre zorlayıcı nedenlerden dolayı çalışılmayan veya çalıştırılmayan işçiye bu bekleme süresinde bir haftaya kadar her gün için ödenen), fazla çalışma-mesai ücreti (İş Kanunu 35, 36 ve 37. maddelerine göre izin alınmadan yapılan çalışmalar dahil), cumartesi günü ücreti (İş Kanunu md. 38), hafta tatili ücretleri (İş Kanunu md. 41), ulusal bayram ve genel tatil günleri ücretleri (İş Kanunu md. 42), yüzde usulüyle alınan ücretler (İş Kanunu md. 47), yıllık ücretli izin ücreti (İş Kanunu md. 54), hazırlama, tamamlama, temizleme ücreti (İş Kanunu md. 66), komisyon ücreti, kardan pay alma şeklinde alınan ücretler asıl ücret kapsamındadır.
Sayılan bu ücretler, hakkedilen ayın kazancı olarak ve brüt toplam üzerinden prime tabi tutulur.

nguroy ' Alıntı:
Mesken olarak kullanılan konutlar KDV den muaftır. Sadece stopaj yapılır.

Ben yanlış hatırlıyorsam özür dilerim; ancak Lojman olarak kullanılan mesken sınıfına girmiyor mu ?
Dolayısıyla sorumlu sıfatı ile KDV beyan edilip ödenmeyecek mi ?

bence firma adına yapıldıysa kontrat (yani kişi adına değil) bordroya girmesine gerek yok, yanlışda biliyor olabilrim.

Evet,
Bordroya girmeyecek...Kdv ödenecek....(Soruyu doğru anladıysam)
Kolay gelsin

Şimdi konu farklılaşıyor.

Eğer bir işveren çalışanına lojman tahsis ediyorsa bu vergilenidirlir.
Gayrimenkul kiralama işlemleri ev sahibinin fatura kesip kesmediğine göre farklı şekilde vergilenir.
Eğer mal sahibi firma ise kira faturası keser ve kdv ekler. Çünkü bu gelir GMSİ değildir. Ticari kazançtır.
Eğer mal sahibi şahıs ise ve fatura kesmiyorsa, yani işletmesi yoksa o zaman kiracı işveren %20 Gv stopajı yapar. KDV yoktur. Konut kiraları istisnadır.

aykut111 ' Alıntı:
Evet,
Bordroya girmeyecek...Kdv ödenecek....(Soruyu doğru anladıysam)
Kolay gelsin

Apartmanlar ve sitelerin ortak kullanım yerlerinin kiralanması ile karıştırdım.Özür.......
Bordroya girmeyecek, stopaj ödenecek.....