Ar-Ge Giderleri Hk.

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan champell59
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
C

champell59

Ziyaretçi
Sevgili üstadlar, araştırma geliştirme giderleri hakkında sizlerden biraz bilgi almak istiyorum. Ar-Ge giderlerini malüm 750 hesapta topluyoruz. Dolayısıyla 750 hesap gider hesabı olduğu için vergi matrahının hesaplanmasında gider değeri taşıyor ve matrahı azaltıcı bir unsur. Kurumlar Vergisi kanununda kurumlar vergisi matrahının hesaplanmasında ayrıca indirilecek giderler kısmında Ar-Ge giderlerinin %40 ının beyannamede ilgili stünda gösterilmek şartıyla indirilebileceği belirtiliyor.
Zaten 750 hesapla gider olarak yazılan Ar-Ge giderlerinin beyanname üzerinde belirtilmek suretiyle tekrar mı %40 ı düşülüyor?
Yoksa 750 hesaba kaydedilen Ar-Ge giderlerinin %40 ı beyanname üzerinde matrahtan indiriliyor, geri kalan kısmı KKEG değeri mi taşıyor?
Konu hakkında yorumlarınızı bekliyorum. Saygılar...

Ynt: Ar-Ge Giderleri Hk.

sayın champell59 öncelikle şunu düzeltmek istiyorum oran KVK.10/1-a kısmında belirtilen yeni oran %100 oranıdır ve %40 değildir bu oran eski orandır,diğer nokta bu ar-ge indirim ve gider olayıda esasen kanun madelerinde ve ilgili arge kanunu olan 5746 sayılı kanundada net ve açık değildir ve ben bu olayı kanunlar nezdinde ve ilgili tebliğlerde tam ve net olarak çözemedim ve iki farklı görüşte burda mevcut, ama tabi burda arge ile yapılan harcamaların direk gider noktası veya aktife alınaması gereken harcama veya iktisadi kıymet noktası ve bunların üzerinden amortisman yolu ile giderleştirilmeside olayın bir diğer yanı ve tabi dönem içinde doğrudan gider olan kalemler ve 750 hesaba alınanlar ve dönem sonunda beyanname üzerinden birde bu giderlerin arge indirimi ile alakalı kısmının toplamını bularak arge indirim miktarını tesbit etmek ve bu oranın %100 kısmını tekrar kazanç yeterli ise tekrar indirim yaparak yani mükerrer gibi ikinci bir gider yapmak ve hatta kazanç yetersiz ise bu kalan kısmını diğer yıla aktarmak ve bu rakamıda yeniden değerlemeye tabi tutumak olması gerektiği gibi bir görüş var ve birde diğer görüş görüş buda sadece beyanname üzerinden olan indirim ve gider yapmak ve dönem içindeki giderleri KKEG. olarak yazmak ve hangisi doğru dersen inanın ben tam olarak çözemedim ama birinci görüşü yazanlarda bu işi bilen mesleği bile kişiler ve gelde işin içinden çık yani ve en iyisi siz idareden yazılı görüş alın ve hatta acele edin yeni torba kanunla artık şirketler görüş için 2.000,00 lira harç ödeyecekler onun için acele edin derim,kolay gelsin.

Sn.Hadisat yorumlarınız için teşekkür ederim. Ayrıca oran evet %100 olmuş, düzelttiğiniz için ayrıca teşekkür ederim. Fakat aramızda bu Ar-Ge işleri konusunda tecrübeli üstadlar mutlaka vardır. Onlarında yorum yazacağını ümit ediyorum. Kafamdaki seçeneğin Ar-Ge giderlerinin gider olarak indirildikten sonra beyanname üzerinde tekrar indirileceği yönünde olduğunu belirtmek isterim. Gönül öyle olmasını da ister ki ülkemiz firmaları bu işe önem versinler, kendilerini geliştirsinler, ülkemiz kalkınsın. Neyse sözü fazla uzatmayalım ve üstadlara bırakalım. Saygılar...

Üstadlardan bu konu ile ilgili kesin bilgisi olan yokmudur acaba ?