Araç Faturası Hk.

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan zarha
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

zarha

Katkı Sunan Üye
kurumumuza bağış olarak aşağıdaki ayrıntılara sahip bir fatura ile araç alınmıştır. Kaydı konusunda yardımcı olursanız seviniri.

araç = 30038,35
indirim=4382,03
araç bedeli =25656,32
özel tüetim vergisi=9492,84
toplam=35149,16
kdv=6326,84
yekün=41476

Ynt: Araç Faturası Hk.

raç = 30038,35
indirim=4382,03
araç bedeli =25656,32
özel tüetim vergisi=9492,84
toplam=35149,16
kdv=6326,84
yekün=41476 belirtilen rakamlara göre kayıt şu şekilde olacaktır.ticari araç ise;
254 taşıtlar hes. borçlu 35149,16 - 191 indirilecek kdv 6326,84 - 320 satıcılar veya 103 verilen çekler hes. alacaklı olacaktır. Özel tüketim vergisi aracın maliyetine eklenir.
binek otomobil ise;
254 borçlu 41476,00 320 satıcılar veya 103 verilen cekler alacaklı olacaktır. binek otomobillerde kdv maliyet olarak dikkate alınır.

gıyasettin yakacı ' Alıntı:
Özel tüketim vergisi aracın maliyetine eklenir.
binek otomobil ise;
binek otomobillerde kdv maliyet olarak dikkate alınır.
Merhaba,
KDV ve OTV' nin maliyet veya gider olarak dikkate alinmasi ihtiyaridir. Isterseniz dogrudan gider yazarsiniz isterseniz maliyete ekleyip amortisman yoluyla itfa edersiniz.

Bağıştan kasıt nedir size bedelsiz olarak mı verildi? Yoksa bir başka kuruma bağış yapmak içinmi aldınız? sorunuz biraz çelişkili.

teşekkür ederim. TDHP da binek araçlara ait kdv indirim konusu yapılamaz ve aracın maliyetine eklenir denilmkete. Dolayısıyla Kdv aracın maliyetine eklenecek. ötv içinde aynı şey sözkonusu demek ki.

yani sözkonusu kaydı ben şu şekilde yaptım. 254 taşıtlar borçlu 45858,03 679-araç iskontosu alacaklı 4382,03 679-alacaklı (bağış olduğu için) 41.476

Neden 679'a alp gelir kaydediyorsunuz? Bağışta olsa araç hala işletmeniz bünyesinde.
Yapacağınız kayıt iz bedeli ile şu şekilde aktife almanızdır.

254- Taşıtlar 0,01
257 - Birikmiş amortismanlar 0,01

turk_bey ' Alıntı:
Neden 679'a alp gelir kaydediyorsunuz? Bağışta olsa araç hala işletmeniz bünyesinde.
Yapacağınız kayıt iz bedeli ile şu şekilde aktife almanızdır.

254- Taşıtlar 0,01
257 - Birikmiş amortismanlar 0,01

Sayın turk_bey, araç bize bedelsiz olarak yani bağış olarak başka bir kurum tarafından hediye verilmiştir. Bağış tüzel kişiliğimizin gelirleri arasında sayılmıştır. Araç faturası da dediğim yukarıdaki niteliklere sahip olarak tarafımıza kesilmiştir. İz bedelle bunun kaydını yaparsak ne derece gerçeği yansıtmış oluruz.? Tarafımıza bağış olarak yapılan herşeyi iz bedel olarak göstermelimiyiz? Teşekkürler.

zarha ' Alıntı:
teşekkür ederim. TDHP da binek araçlara ait kdv indirim konusu yapılamaz ve aracın maliyetine eklenir denilmkete.
Merhaba,
Benim onceki cevabim soruyla ilgili olmamis ama, genel bilgi olarak alinti yaptigim cumle tam olarak dogru degil. Maliyenin gorusude yukarida yaptigin aciklama yonundedir. Asagiya yaptigim alinti Istanbul Defterdarliginin gorusudur. Aynigorus OTV icinde gecerlidir. ama ben uygulamalarimda hic bir zaman gider olarak dusunmedim surekli olarak maliyete ekliyorum. Bu tabiiki isletmenin gelir gider durumu ve isletmenin politikasiyla ilgili uygulama. Ama sordugun soruyla ilgili olmadigini sadece genel bilgi olarak verdigimi tekrar belirtmek istiyorum.

T.C.

İSTANBUL VALİLİĞİ
İl Defterdarlığı

Katma Değer Vergisi Gelir
Müdürlüğü

TARİH: 17.09.2003
SAYI : KDV.MUK.B.07.4.DEF.0.34.18.29.5449
KONU : ……… yılında alınan binek aracının işletmenin aktifine hangi
değerle kaydedileceği ve amortisman uygulaması, ek taşıt alım
vergisi ile … yılında ödenmiş olan %25 KDV’nin hangi usul ve
esaslar göre işlem göreceği.
........
........
........

3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 1/1. maddesinde; “Türkiye’de ticari, sınai, zırai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetleri Katma Değer Vergisine tabi olduğu hükme bağlanmıştır.

Aynı Kanunu’nun 29/1 maddesine göre mükellefler yaptıkları vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden, bu kanunda aksine hüküm olmadıkça, faaliyetlerine ilişkin olarak kendilerine yapılan teslim ve hizmetler nedeniyle ödenen fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen KDV indirim konusu yapılabilecektir.

Yine aynı Kanunun indirilemeyecek KDV başlıklı 30/b maddesinde; Faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları hariç olmak üzere işletmelere ait binek otomobillerinin alış vesikalarında gösterilen katma değer vergisinin mükelleflerin vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanan Katma Değer Vergisinden indirilemeyeceği hüküm altına alınmıştır.

Buna göre, söz konusu binek otomobiline ait alış vesikalarında gösterilen ( ödenen) katma değer vergisinin indirim konusu yapılması mümkün bulunmamakta olup, işin mahiyetine göre gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Peki , ileriki dönemlerde taşıtı satmanız halinde ne olacak, tekrar mı gelir kaydedeceksiniz.

Sn_zarha Ben soruya genel işletmeler bünyesinde cevap verdim tabi ki sizin bahsettiğiniz kurumun hukuki statüsü hakkında bilgiye sahip olmadığımdan vermiş olduğum cevap yerinde olmayabilir.

hayır efendim, taşıt benim olduğu şimdiki zamanda taşıt zaten envanterime almışım ve gelir yazmışım. sattığım zamanda da envanterimden çıkaracağım. yani 254 taşıtlar hesabım alacaklı diyeceğim. aradaki farkta tahmini olarak daha az fiyata satarım ya da bir şekilde elimden çıkartırsam 679 veya 689 kullanırım aradaki fark için.

Sayın Turkbey,

Sayın Zarha haklı..

Araç bağışlandığında, bağışı kabul eden işletmenin aktifinde bir artış oluştu.

Bu bir gelirdir.

Olağan bir yoldan elde edilmediği için olağandışı gelirdir, 679 hesap kullanımı doğrudur.

Gelir oluştuğu dönemde kayda alınır.

Sonra kullanım sürecinde amortisman yoluyla bu aracın giderleşme süreci başlar ve 5 yıl kullanılırsa tamamı giderleşir.

Satıldığı takdirde de, diğer işletmelerde duran varlık satışı nasıl oluyorsa aynı biçimde işlem yapılır.

"Peki , ileriki dönemlerde taşıtı satmanız halinde ne olacak, tekrar mı gelir kaydedeceksiniz. " diyorsunuz..

Elbette, çünkü gerçekte de gelir iki kez oluşuyor. Önce bağışın kabulünde, sonra da satışında..

Sayın Kurdoğlu

Sizinde belirttiğiniz gibi işletmenin aktifinde bir artış olmuştur,
ancak,

5520 sayılı kanunun 6. maddesinde Safî kurum kazancının tespitinde, Gelir Vergisi Kanununun ticarî kazanç hakkındaki hükümleri uygulanır denmekte olup, Gelir vergisi kanununun "Bilanço esasına göre Ticari kazancın tesbiti" başıklı 38 maddesinde ise;

"Bilanço esasına göre ticari kazanç, teşebbüsdeki öz sermayenin hesap dönemi sonunda ve başındaki değerleri arasındaki müsbet farktır. Bu dönem zarfında sahip veya sahiplerce:

1. İşletmeye ilave olunan değerler bu farktan indirilir;

2. İşletmeden çekilen değerler ise farka ilave olunur.

denilmekte olup, söz konusu işlemde teşebbüs sahiplerince işletmeye ilave olan herhangi bi değer yoktur çünki işlem bedelsizdir, o halde ne zaman gelire ilave edilmelidir. Söz konusu bedlesiz iktisap edilen taşıtın satılarak işletmeden çekilmesi halinde.

saygılarımla.

Nguroyun dediği gibi burada bir gelir var (çünkü araç beleş aktife giriyor-bu konuyu sonra tekrar açacağım-) Bu araç satılırsa da yine bir kar veya zarar doğacaktır. İşin matematiği budur. tartışacak bir husus göremiyorum.

Burada zaten işletmeye ilave olan ve çekilen bir değer yoktur. Dolayısıyla 679'daki tutar iki dönem arası özsermaye artışı olarak kar tanımına girecektir.

Madem başladık beyin fırtınasına devam edelim. Bir adım öteye gideyim;

Bence bu şirket geliri değildir işletmeye ilave olunan ayni bir tutardır, ayni sermayedir. (tersini kim ispatlayacak). O zaman kardan düşerim. (soru zaten kafada soru işaretleri bırakan bir soru)

Soruyu soran arkadaş diyorki "bağış" ama şirketin tüzel kişiliğini tanımlamamış (turk beyde demişki haklı olarak soruya genel işletmeler bünyesinde cevap verdim tabi ki sizin bahsettiğiniz kurumun hukuki statüsü hakkında bilgiye sahip olmadığımdan vermiş olduğum cevap yerinde olmayabilir.

Demekki soru soran kafasında birçok cevabı netleştirmiş ki direkt kayıt yöntemi hakkında fikir istiyor.
Yani toplayayım. Varsayımlarla,

1-Aldığınız bu hediyenin ticari teamüllerin gereği olduğunu kabul ediyoruz,
2-Hediyenin sebepsiz zenginleşme (veraset intikali) olmadığını kabul ediyoruz,
3-Hediyenin ayni sermaye olarak konulmadığını kabul ediyoruz,
4-Hediyenin "örtülü kar/zarar transferi" olmadığını kabul ediyoruz,
5-Hediye eden firmanın bu hediyeden sizin dışınızda 5-10 firmaya da hediye ettiğini kabul ediyoruz,

İlave varsayımlarım ışığında kayıt yöntemim Nguroy ve T Başkan ile paraleldir.

kurumun bir özel hukuk tüzel kişiliği ve gelirleri arasında bağış yeraldığını söylemiştim. Neyse cevap veren arkadaşlara teşekkür ederim. yaptığım kayıt şöyle idi. fatura üzerindeki bedellerden araç aktife alınmalı, gelir kaydedilmeli. satıldığında da aktifteki değerinden olan fark kadar, ilave gelir veya gider yazılmalı ve araç aktiften çıkartılmalıdır sonucu çıkardım. Burdaki hocalarımın görüşleri de böyle ise böyle kalsın. Tekrar herkese teşekkürler.

Sayın Zarha,

İskonto tutarı ortalığı karıştırmasın. Fatura altındaki iskontolar zaten kayda alınmaz, belgeler net tutarıyla işlem görür.

Geriye kalan işlem tamamdır, bir yandan taşıtlar, bir yandan olağandışı gelir ve sonra da amortisman..