Araç Giderlerindeki Peşinat Ödemesi Hakkında

Merhaba, uzmanlardan bir konuda fikir danışmak istedim. Yardımcı olabilirseniz sevinirim.

2024 Aralık ayında şirketime 36 ay için bir araç kiraladım. Araç kira bedeline ek olarak, 80.000 TL+KDV peşinat ödemesi yaptım. Araç kiralama tutarı aylık 27.000 TL + KDV.

Peşinat olarak ödediğim tutar nasıl giderleştirilmelidir? Örneğin 2025 yılında 27.000 TL + KDV'ye +10.000'lik parçalar halinde bölmek veya 80.000 TL'lik peşinatı 36 aya bölmek gibi?

Merhaba
Peşinat olarak ödenen tutarın giderleştirilmesi faturaya bağlıdır.
Bu işlemin faturası kesildi mi kesilmedi mi?
Fatura henüz düzenlenmediyse yapılacak her ödeme "avans" mahiyetindedir,giderle ilişkilendirilmez.
Fatura düzenlenmişse, fatura zaten kayıtlara "dönemsel bazda " intikal edecek ve giderleştirilecektir.Bundan sonra yapılacak ödemelerde ancak "cari hesap ödemesi/kapaması" mahiyetinde olacaktır.

Merhaba
Peşinat olarak ödenen tutarın giderleştirilmesi faturaya bağlıdır.
Bu işlemin faturası kesildi mi kesilmedi mi?
Fatura henüz düzenlenmediyse yapılacak her ödeme "avans" mahiyetindedir,giderle ilişkilendirilmez.
Fatura düzenlenmişse, fatura zaten kayıtlara "dönemsel bazda " intikal edecek ve giderleştirilecektir.Bundan sonra yapılacak ödemelerde ancak "cari hesap ödemesi/kapaması" mahiyetinde olacaktır.
Fatura 2024 Aralık ayında kesildi. Fatura'da "Peşinat Bedeli" olarak ifade edilmiş. Dolayısıyla giderleştirilebiliyor diye anlıyorum. Peki bu aylara mı bölünüyor yoksa 27.000'den üste kalan kısım için 10.000+KDV şeklinde mi giderleştirilir 8 ay boyunca?