fonradar

Araç İktisabı Avantaj veya Dezavantajları

Üyelik
5 Haz 2006
Mesajlar
5
merhabalar,

personel ve servis taşımacılığı ile iştigal eden bir işletme, araç iktisabı konusunda aşağıda ki seçeneklerin avantaj ve dezavantajlarını merak etmekte, araştırmalarıma yardımcı olabilirseniz sevinirim.
seçenekler
1 leasing ile araç temin etmek
2 banka kredisi ile araç temin etmek
3 kampanyalı satışlardan araç temin etmek ve
4 araç kiralama şirketlerinden araç temin etmek
yardımlarınız için teşekkür ederim.

Not : Konu başlığı (TB) tarafından Forum Kurallarına göre düzeltilmiştir. Lütfen Forum Kurallarına uyalım.
 
Bence bu durum tamamen işletmenin varlık yapısıyla ilgili.İşletmenin mali durumunu bilmeden herhangi bir yorum yapılamaz kanaatindeyim. Yapmanız gereken son günlerde yükselen banka faiz oranlarını da dikkate alarak bir tercihte bulunmak. İşletmenin mali durumu normal ise kendi öz kaynaklarınızla araç satın almak avantajlı olabilir. Servis taşımacılığı yapıyorsa satın aldığı aracın kdv sini kullanması ödeyeceği kdv yi ertelemesi bakımından diğer seçeneklere göre avantajlı olabilir.Yine de işletmenin mali durumunu göz önünde bulundurarak bir tercihte bulunmanız gerekiyor.
 
Sn. Boyraz,
Sevgili meslektaşım Özbek' e katılmakla birlikte bir öneride de ben bulunmak istiyorum. Her ne kadar işletmenin varlık ve kaynakları hakkında bilgimiz olmamasına rağmen leasin' i önerebilirim. Tabi burada önemli olan taşımcılık faaliyetinin sürekliliği göz önünde bulundurulmalı. Örneğin bir okulun servisini 5 yıl çekmek için iş alınmış ise bu durumda leasing fizibıl olabilir. Ama leasing sözleşmesi çok iyi şekilde haızrlanmalı ve mutlaka YTL üzerinden sözleşme yapılmalı. Diğer şartları siz zaten Leasing firmasıyla oturup konuşacaksınız.

İşlerinizde başarılar dilerim.
 
tartışmaya çok açık bir konu olmakla birlikte, eğer şirketin imkanları varsa banka kredisi ile araç alması daha uygun olur. zira banka kredisini erken ödeyerek, faiz yükünün bir kısmından kurtulmak mümkündür. ayrıca leasing sözleşmelerinde son dakikada çıkan ekstra masraflar ile maliyetlerinizin artma ihtimali olduğu gibi, erken ödeme veya borç bitene kadar devir diye bir şey söz konusu değil.

bir de diğer bir riskli yöntem de, serbest çalışan minibüs sahipleri ile anlaşıp, servisleri onlara çektirmeniz. ancak bunun karşılığında da eğer taşıyıcı mükellef ise mesele yok, yok eğer değilse bir süreliğine gider pusulası sizin tarafınızdan düzenlenir ve sorumlu sıfatı ile kdv ve muhtasar beyannamesi verilir. ancak bu tanzim süreklilik arz ederse mükellefiyet kaçınılmaz olur.

son olarak dediğim gibi, imkan varsa şirket banka kredisi ile araç temini cihetine gidebilir.
 

Benzer konular

Üst