Araç Kaydı?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan TEOGANG_G
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Herkese hayırlı ramazanlar dileyerek bir şeyi danışmak istiyorum.

28/09/2006 tarihinde oto bayisinden nakliye işi ile uğraşan bir şahıs

( FATURA )
Araç fiyat : 25.000,00 YTL
ÖTV : 2.500,00 YTL
A. Toplam: 27.500.00 YTL
KDV % 18: 4.950.00 YTL
G.TOPLAM: 32.450,00 YTL almıştır.

buna göre ÖTV genel gider olarak yazılabilir mi ? ve bu verilere göre muhasebe kaydı nasıl olmalıdır?
Yanıtlar için şimdiden teşekkürler!!!!

muhasebe kaydı :
Kod:
______________/______________
254 TAŞITLAR        27.500,00
191 51  KDV            4.950.00

320      SATICILAR      32.450.00

_________________/____________

ötv sizin için bir maliyettir..

yalnız eğer aldığı araç binek aracı ise KDV yi indiremez.Maliyete dahil edilmesi gerekir.
Ayaşar arkadaşımızın verdiği muhasebe kaydı aracın ticari araç olduğu varsayımından hareketle yazılmıştır diye düşünüyorum.
2.bir noktada ÖTV nin direk olarak gidere atılabileceği ile ilgili uygulamada bir çok kişinin satın alınan aracın Ötv lerini bir defa da gider olarak düşürdüklerini biliyorum..

Binek otomobili satın alırken ciddi miktarda Özel Tüketim Vergisi ödenmektedir. Bu ödenen vergi doğrudan gider hesaplarına kaydedilip, vergiye tabi kazançtan indirilebilir. Ancak isteyenler bu giderleri taşıt maliyetine yükleyip, amortisman matrahına dahil edilebilirler. Bu uygulama ticari nitelikteki otolar için de geçerlidir. Yani bu konuda seçimlik hak söz konusudur.

Binek otomobil giderleri konusundaki tek kısıtlama, otomobillerin satın alındıkları yıl kıst amortismana tabi olmasından ibarettir. Binek otomobillerinin işletmeye dahil edildikleri ilk yıl, yılın bitimine kaç ay kalmış ise, ay kesri tam sayılmak suretiyle kalan ay süresi kadar amortisman uygulanır.

Kolay gele..