Araç Kiralama Gelir Vergisi Oranı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan S_aday
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

S_aday

Katkı Sunan Üye
Gider Pusulasında Araç kiralamaları ile ilgili Gelir vergisi oranı % kaçtır.???
Cevplarınız için şimdiden teşekkür ederim

Gelir Vergis Kanunun 70/8 Maddesi;
Motorlu nakil ve cer vasıtaları, her türlü motorlu araç, makine ve tesisat ile bunların eklentileri kiraya verilmesini
Gayrımenkul Sermaye iradı olarak tanımlamıştır.
Öte yandan, yine 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun “Vergi Tevkifatı” başlıklı 94’üncü maddesinde; kimlerin hangi ödemelerden tevkifat yapacağı hüküm altına alınmış olup, maddenin 5/a bendinde; “70’inci maddede yazılı mal ve hakların kiralanması karşılığında yapılan ödemelerden % 22” oranında gelir vergisi tevkifatı yapılacağı hükmü yer almaktadır

sayın nguroy araç kiraları 2 no'lu beyannamede gösteriliyormu bu konuda biraz bilgi verirmisiniz

Aracı kiralayan eğer size fatura kesebiliyorsa zaten kira bedeli+ kdv olarak fatura kesecektir. Bunda herhangi sorun yoktur.

Araç kiralamaları eğer vergi mükellefi olmayan esnaf veya ücretli kişiden yapılıyorsa. fatura kesilemediği için gider pusulası düzenlenmesi ve bundan da GMSİ (gayrimenkul Sermaye İradı) %22 stopajı yapılır.

Araç kiralaması GMSİ kabul edildiği halde. Gayrimenkullerin kiralanmasında sağlanmış olan KDV istisnası, taşıt kiralamasında mevcut değildir. Bu nedenle eğer gider pusulası ile taşıt kiralıyorsanız. Kira bedeli üzerinden 2 nolu kdv beyanı tahakkuku yapmalısınız.

Sn. nguroy,

Şirket ortağına ait binek aracı şirket için kiraladık. Ben bunun için kira makbuzu kesiyorum bu makbuzda stopajınıda kesiyorum %22 den ancak KDV kesmedim şimdiye kadar. Kdv yi hangi belge ile göstericez gider pusulası altında ek olarak mı göstericez? Hesaplama şekli:
Brüt Kira : 256,41 YTL
Stopaj : 56,41 YTL
Net Kira : 200,00 YTL
KDV : 46,15 YTL

yukarıdaki gibimidir?
vericeğiniz cevap için şimdiden teşekkür ederim.

Evet doğru . KDV matrahı brüt kira. 2 nolu beyanname ile tahakkuk edip ödeyeceksiniz. Normal KDV beyanı ile masraf yazıp düşeceksiniz.

geçmiş aylar için pişmanlıkla düzeltme yapman bence teorik olarak doğrudur. Ancak yapıp yapmamak , bir tercih meselesi sana kalmış.

sn ustadlar,
%22 stopaj ve muhtasar ; %18 kdv ve 2 nolu beyannameyi anladım..
ama bu kdv %18 gider pusulası düzenlenirken gösterilmez.peki sadece beyanname ilemi gösterilecek...?