Araç Kiralama Hk.

Üyelik
19 Mar 2006
Mesajlar
55
Konum
Aksaray
arkadaşlar şimdi ben üzerime kayıtlı olan ticari aracımı (minibüs) kiraya sözleşmesiyle başka birine kiraya veriyorum. benim mükellefiyetim bitermi (KDV yönünden)
 
!!!

Kiralama yolu ile gelir ve kdv mükellefiyetiniz sona ermez aracın satışı, hurdaya veya takoza alınması yada trafikten çekilmesi şartları gerekir kira bedeline ilişkin fatura düzenleyerek Ticari kazanaç yönünden gelir ve KDV beyanı vermeye devam edeceksiniz.
 
arkadaşlar bu kiralama olayı ile ilgili forumlarda yazılanlara genelde katılıyorum ama;
Maliye Bakanlığı; 2003/3 seri nolu Gelir Vergisi İç Genelgesinin “Araçların hususiye Çevrilmesi” başlıklı bölümünde; Nakliyecilikte kullanılan araçlar özel ve ticari kullanıma yönelik olup olmaması yönünden bir ayrıma tutularak; özel ihtiyaçlarda kullanılmaya elverişli olan minibüs, kamyonet, ve benzeri araçların hususiye çevrilerek mükellefiyetlerinin terkin edilebileceğini belirtmiştir. Özel kullanıma elverişli olmayan otobüs, kamyon ve benzeri araçların hususiye çevrilmesinde ise; hususiye çevrilmeyi yeterli bulmayıp, (bu araçların ticari işletme kavramı içerisinde düşünülmesi şeklinde yorumlanmalıdır) işi bırakmış sayılabilmeleri için trafikten çekilmesi veya takoza alınması gerektiği belirtilmiştir. İdarenin bu konudaki görüşünün GVK 70’inci maddesinde de aynı yorumlanması gerektiğini düşünüyorum. Bu nedenle bu tür araçların kiralanmasında ticari kazanç yönünden mükellefiyet gerekir. ve gerçek usulde KDV mükellefi olur. Sizin aracınızda bu açıdan özel işlerde kullanılabilecek nitelikte olduğundan işi terk etmeniz mümkün olacaktır. Dolayısıyla, yaptığınız kiralama işlemi için (başka bir faaliyetinizden dolayı gerçek usulde KDV mükellefiyetinizin olmaması şartıyla) sizden aracı kiralayan KDV mükellefi tarafından sorumlu sıfatı ile KDV kesilip 2 nolu KDV beyannamesi ile beyan edilecektir.
 
arkadaşlar verdiğiniz cevaplar için teşekkür ederim.
vergi dairesiyle en sonunda bu işi çözüme ulaştırabildim :lol:
 
Üst