uyumsoft

Araç kiralama işi hk.

M.Hayri ANDAÇ

Katkı Sunan Üye
Araç kiralama işi ile iştigal eden 2 sınıf bir mükellef, kiraya vereceği araçlar kendisine ait değil, diğer şahıslardan temin ederek kiraya verecek. Bu durumda
1-Aracını aldığı kişi vergi mükellefi değilse ne yapması gerekir.
2-Aracını aldığın kişi vergi mükelllefi ise ne yapması gerekir.
Araçları kendi işinde kullanma karşılığında yaptığı ödemeyi belgeleme açısında(kdv,stopaj ve keseceği veya alacağı fatura vb).Bilgi ve yorumlarınızı bekliyorum.

Sn. Andaç Merhaba,

Mükellefiniz araçlarını vergi mükellefi olmayanlardan kiraladığında bunu 2 Nolu KDV Beyannamesi ile beyan edip ödemelisiniz.

Eğer kiralıdığınız kişi vergi mükellefi ise zaten fatura keserek aldığı kirayı beyan edip, ödeyecektir.

İşlerinizde kolaylıklar dilerim.

Sayın Demirkale;
Eğer aracını bize kiralayan kişi vergi mükellefi değilse GMSİ kapsamında gelir vergisi mükellefiyeti söz konusu olduğunu ve yapılan kira sözleşmesine istinaden yapılan ödemeler özerinde ödemeyi yapan tarafından (Oto Kiralama işi yapan) %22 stopaj kesintisinin yapılması gerektiğini.
Ayrıyeten Kdv Kesintisi yapıp 2 nolu kdv beyannamesiyle beyana gerek varbarmı? Birde olayı böyle değerlendiriniz.
Bilgi paylaşımınız için teşekürler.

Sn. Andaç,

Stopaja vurgu yapmamıştım, siz değinmişsiniz. Evet stopaj haricinde 2 Nolu KDV Beyanı da yapmalısınız.

merhaba,

merak ettiğim 2 husus var.

yardımcı olursanız sevinirim.

- gerçek kişi arızi olarak aracını kiralamış ise yine de sorumlu kdv tahakkuku (kdv 2) yapılacak mı?

- stopaj gvk md 94'ün hangi bendi/fıkrası uyarınca yapılıyor?

teşekkür ederim.

benzer bir başlıkta tevkifatın md 70 ile ilintili olduğunu (gmsi'nın araçları da kapsadığını öğrendim) öğrendim... tşk.

yine de merak ettiğim diğer konu, aracın arızi olarak kiralanması durumu. bu durumda kdv2 tahakkuku yapılacak mı?

teşekkürler,

irfan