fonradar

Araç satış faturalandırma

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan NİSANK
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

NİSANK

Katkı Sunan Üye
merhaba,

şirkete kayıtlı araçlarımızın yenilenmesi için 3 araç ile takasa girildi.

3 araç verildi, 3 araç alındı.aradaki fark ise banka kredi ile karşı tarafa ödendi.ancak araçları sattığımız firmaya noter satışından önce fatura kesmediğimiz için, araçların noterle satış evraklarını bekledik.

gelen noter satış evrakları araçların 3.şahıslara satıldığını gösteriyor( firma 2.el satış yaptığı için araçları satmış) ve bizden faturayı direkt olarak satın alan şahsa kesmemizi istiyorlar.

bu şekilde kesersek araçları satın aldığımız şirket ile cariyi nasıl kapatacağız?
sonuçta takasa girdiğimiz araçların satış fiyatları tutarında borçlu görünüyoruz şuanda.

teşekkürler.

Ynt: Araç satış faturalandırma

tevsik sınrını aştığı kabul edilerek,
1-yapılan işlem yanlış,
2-vergi kaybı var,
3-fatura ettiğiniz ve aldığınız cari açık kalacak,
4-carileri bankadan kapatacaksınız artık

faturayı takasa verdiğiniz bayiye kesin bayinin istediğini yapmak zorunda değilsiniz muhasebe kayıtları açısından yanlış yapmış olursunuz. yapılan bir yanlışlığı örtmek içinde ayrı bir yanlış işlem yapacaksınız bunu göze alıyorsanız 3.kişiye kesin bankayla kapatın ama bence aracı bayiye fatura edin.

Selamlar
Bu takas olayına sıklıkla rastlanmaktadır.
Benim düşüncemde şu yönde,önce bir toparlama yapmak gerek.
Yazdıklarınızdan anladıklarım şöyle..Yapılan işleme muhatap 3 hatta 5 kişi var.
siz (araçları satan)
bayi (takasa araçları alan)
müşteri (yeni alıcılar)

Burada noterden 3.şahıslara yapılan araç satış sözleşmelerine bakmak lazım.Aracı satan siz mi yoksa takasa alan bayi mi görünüyor?Çünkü her iki halde de kayıt şekli farklı olacaktır.
İrdeleyelim.
SATIŞ SÖZLEŞMESİNDE ARACI 3.ŞAHISLARA SATAN BAYİ GÖRÜNÜYORSA;

Bayi bu araçları aktfine almış olduğundan sizde araç faturalarını bayiye düzenleyeceksiniz.kdv ve diğer hesapları görmezden geliyorum:
127 -
254 -
araç satışları
254-
329-
araç alışları
Daha sonra 127 ve 329 karşılıklı kapanır,aradaki farkta banka kredisi ile ödenir.Burada 3.şahıslara yapılan satış sizi ilgilendirmez.

SATIŞ SÖZLEŞMESİNDE ARACI 3.ŞAHISLARA SATAN SİZ GÖRÜNÜYORSANIZ;
(Faturayı satın alan şahsa kesmenizi söylediklerine göre büyük ihtimalle bu şekilde görünüyordur)

1- Her bir şahsa satış faturasını düzenleyin
127-
254-
araç satışı
2- Yeni araçlarınızı bayiden alış kaydı yapın.
254-
329-
3- Bayi ile 3.şahısların carisini karşılıklı kapatın.Yeni araçlar daha pahalı olacağından 329 bakiye verecektir.
4- 329 hesabınıda banka kredisi ile kapatın.

İlla bu şekilde yapın demiyorum ama anlattıklarım dışında başka bir yol şu anda aklıma gelmiyor.
Yanlışım varsa da üstatlar düzeltecektir.
Saygılar.

NİSANK ' Alıntı:
merhaba,

şirkete kayıtlı araçlarımızın yenilenmesi için 3 araç ile takasa girildi.

3 araç verildi, 3 araç alındı.aradaki fark ise banka kredi ile karşı tarafa ödendi.ancak araçları sattığımız firmaya noter satışından önce fatura kesmediğimiz için, araçların noterle satış evraklarını bekledik.

gelen noter satış evrakları araçların 3.şahıslara satıldığını gösteriyor( firma 2.el satış yaptığı için araçları satmış) ve bizden faturayı direkt olarak satın alan şahsa kesmemizi istiyorlar.

bu şekilde kesersek araçları satın aldığımız şirket ile cariyi nasıl kapatacağız?
sonuçta takasa girdiğimiz araçların satış fiyatları tutarında borçlu görünüyoruz şuanda.

teşekkürler.

siz, araçları satın aldığınız yere borçlu gözükürken, araçları alan 3. kişilere kestiğiniz faturadan dolayı alacaklı olacaksınız.

Hesaplarını birbirlerine virmanlayıp kapatabilirsiniz.

Sonuçta ortada fatura kestiğiniz kişilerden bir alacağınız yok, aynı şekilde diğer firmaya da fatura tutarları kadar borcunuz yok.

virman yaptığımızda tevsik sınırını geçtiği için tutarlar bir sorun çıkar mı?

herkese teşekkürler.

Sayın NisanK ortada bir ödeme yok.Cari mahsuplaşma var.Bana göre burada tevsik sınırı aranmayacaktır.
Saygılar

ewet sayın tahsin beye bende katılıyorum.
ortada bir ödeme işlemi olmadığı için tevsik açısından bir problem olmaz.

Yakın bir konu olduğu için Yeni konu açmak istemedim arkadaşlar

Ben ticari aracıma normal amortisman uyguluyorum ve temmuzun 15 inde sattım
2010 yılı için amortisman hesaplarken 6,5 ay olarak dikkate alacağım değil mi ?
Teşekkür ederim

6.5 ay için amortisman ayırabilirsin, çünkü 15 temmuzdan sonra o araç aktifte olmayacak.

Sayın AntZ
Aracınızla ilgili olarak 2010 yılı geçici vergilerinde amortisman hesapladınız mı? yani gider olarak hesaplama yaptınız mı? yaptıysanız eğer temmuz ayında sattığınıza göre 2010/2. döneme kadar ayırmışsınızdır. o sebeple 2010/2.döneme isabet eden amortisman tutarını satış yaptığınız dönemle ilişkilendirerek 257 hesaptan düşün. yok eğer sadece yıl sonunda amortisman ayırıyorum diyorsanız, 2009 sonunda amortisman tablonuza göre ne kadar amortisman ayırmışsanız o kadar 257 hesaptan düşün. Fakat Temmuz 2010 döneminde yaptığınız araç satışıyla ilgili geçici vergide (2010/3.dönem) işlem yapmış olmanız gerekirdi ama... yüzde 10 yanılma payını geçerse düzeltme yapmanız bile gerekebilir çünkü. birde noter satış sözleşmesinin tarihinden itibaren 7 gün içinde faturayı düzenlemiş olmanız gerekirdi. saygılar.

Sağolun Arkadaşlar

geçicilerde amortisman ayırdım aslında sadece temmuz 15 e 15 günlük amortisman fişi gireceğim satış fişinin altına

teşekkür ederim
İyi Çalışmalar

NİSANK ' Alıntı:
virman yaptığımızda tevsik sınırını geçtiği için tutarlar bir sorun çıkar mı?

herkese teşekkürler.

Bildiğim kadarıyla noter ve tapu müdürlüklerinde yapılan satış ve devir işlemleri tevsik kapsamında değil..

iyi çalışmalar

(55.921,65 tl taşıt alımı)

Soru;15.921,65 tl peşin kalan 40.000,00 tl kredili olarak taşıt alımının muhasebeleştirilmesi ?

------------------31/12/2010-----------------------
254.01 taşıt alımı 55.921,65
ötv ;8530,42
kdv;13176,77
taşıt bedeli ;34214,46

100.01 15.921,65