Araç Satışı

Üyelik
5 Eki 2005
Mesajlar
35
bir müşterim araç satışı yaptı aracı 22.000 YTL ye satmış ama noter satışı yaparken noterdeki belgede satış tutarı üzerine yazdırılmamış ama kasko bedeli olarak 28.000 YTL yazıyor şimdi müşterim faturayı 22.000 YTl den kesti bu fiyata sattığı için bu ileride sorun olurmu yoksa aradaki fark için yeni fatura kesmemiz gerekiyormu ?
 
Ynt: araç satışı

hiç bi sorun olmaz aracın gerçek değeri üzerinden satmış zaten + aracın değerini düşüren kaza vb.. şeyler faturanın ekinde olursa iyi olur. İlerde olabilecek izahat açısından.
 
Ynt: Araç Satışı

arkadaşlar sorun yaşıyor

bizdede oldu aynı durum 24 milyarlık kasko değeri olan aracınote satışında 20 milyar beyan ettikleri halde vergi dairesi kasko değeri baz alınmadığı için aradaki farkı tahakkuk ettirdi.
 
Ynt: Araç Satışı

Noterlik belgesindeki satış bedeli denetmen için pek önemli değil. Nedenini hepimiz biliyoruz.

Önemli olan aracın gerçek tutarında satılıp satılmadığıdır. Peki maliye denetçisi bunu nasıl anlar? Kasko bedeli ile.

GVK 170 No.lu Genel Tebliği;

Bakanlığımıza intikal eden olaylardan, motorlu taşıtların kasko sigortasına esas bedelden daha düşük bedelle satılması halinde, Gelir veya Kurumlar Vergisi açısından kasko bedelinin mi yoksa, gerçek satış bedelinin mi esas alınacağı konusunda tereddütlerin olduğu anlaşılmıştır.

Gelir ve kurumlar vergisi uygulaması bakımından, mükelleflerin satışını yaptıkları motorlu kara taşıtlarına ilişkin esas alacakları tutar, gerçek satış bedelidir. Ancak, gerçek satış bedelinin emsallerine göre bariz bir şekilde düşük beyan edilmesi halinde idarece, taşıtın gerçek satış bedelinin tespiti yoluna gidilebilecektir. Bu tespit işlemi sırasında, diğer unsurlarla birlikte taşıtın satış tarihi itibariyle geçerli olan, kasko sigortasına esas alınan bedelinden de yararlanılabileceği tabiidir.

Son cümledeki "Kasko sigortasına esas alınan bedelinden de yararlanılabileceği tabidir." cümlesi idarenin re'sen tarhiyat yapmasının önünü açacaktır.

Bu durumda siz kasko değerinin altında yapılan satışın nedenini açıklayabilirseniz ve satışın gerçek satış olduğunu ispatlayabilirseniz tarhiyata gerek kalmayabilir. Ancak yinede idarenin önü açık... Matrah farkı doğabilir.

Saygılar.
 
Ynt: Araç Satışı

Aracın gerçek satış bedeli esastır. Yukarıda verilen tebliğde aracın kasko bedelinin "diğer unsurlarla birlikte" değerlendirileceği öngörülmüş. Tek başına kasko bedeli yasada açıkça belirlenmiş bir ölçü değildir. Kasko bedeline dayanarak yapılan tarhiyata dava açıp kazanabilirsiniz örnekleri var.
 
Ynt: Araç Satışı

Dava açıp kazanabilirsiniz. Eğer yaptığınız ödeme gerçekse bunu ispat edebilirsiniz.

Ancak yasa idarenin satış bedelini tespitinde "kasko değerini" yazarak ve onun dışında bir ölçüt belirtmeyerek tarhiyatın önünü açmaktadır.

Ama üstüne basa basa söylediğim gibi. Kasko değerinin altında satış yaptıysanız, ödemeniz gerçekse ve gerekli evrakları bulundurursanız davayı kazanırsınız. Ancak değinmek istediğim asıl nokta idarenin tarhiyatın önünü açmasıdır. Bunun içinde kasko değerini gözönüne alıyor.

Saygılar.
 
Ynt: Araç Satışı

Sayın Murat20 bence Aracın gerçek satış bedelini ispatlarsanız sorun olmaz diye düşünmekteyim.Şöyle zaten siz bu aracın satış faturası 8000 TL.nin üzerinde olduğundan bedelini banka kanalıyla tahsil etmek durumunda olduğunuzdan gerçek bedeli ispat etmiş oluyorsunuz bir anlamda zaten vuk.un 3.maddesinde B) İspat: Vergilendirmede vergiyi doğuran olay ve bu olaya ilişkin muamelelerin gerçek mahiyeti esastır.

Vergiyi doğuran olay ve bu olaya ilişkin muamelelerin gerçek mahiyeti yemin hariç her türlü delille ispatlanabilir.
Sorun olacağını düşünmemekteyim.
 

Benzer konular

Üst