fonradar

Araç Satışında Zincirleme

halilcan-28

Katkı Sunan Üye
Üyelik
14 Haz 2005
Mesajlar
325
Dostlar tekrar merhaba,

Şirket aktifine kayıtlı binek otoyu A kişiye sattık.... Fatura düzenledik...Parayı tahsil ettik.... Ancak noter satışı yapılmamıştı.. Bu arada A Adlı alıcı aracı B ye satıyor..... Nihai alıcı o olduğu için noter satışı B şahsa yapılıyor.... Siz olsaydınız bu durumda ne yapardınız? Fatura A şahsı üzerine.. Kayıtlara öylece intikal etmiş..... Ortada bir temlik olayıda yok....Bu zincirleme kaza karşısında bilgilerinizi, düşüncelerinizi paylaşmak isterim...... Kolay gelsin......
 
değerli can,
bidiğiniz gibi araç satısı tescile tabi bir olaydır. tescilde ancak noter satışı ile olur. siz bunu beklemeden faturayı kesmişsiniz. fatura bedeli ile noter satışı arasında fark yoksa ve üçüncü kişiye de fatura lazım değilse sorun yok ama bedel farklı ise süre de geçmemisse faturayı iptal edip yeni fatura kesmek gerekir.

not: kaza nerede anlamadım...

selamlar
 
Sn. ibrahimb;

Noter satışı tamamen motorlu taşıt harç matrahını ve trafik tescilini ilgilendiren bir konudur. İşletmelerin aktiflerine kayıtlı taşıtları sattıklarında noter satış sözleşmesi olsun ya da olmasın fatura düzenlemek zorundadırlar. Aracı alana faturanın lazım olup olmaması da bu noktada önemli değildir.

Baştan gelen bir yanlışlık var. Satışın yapılması ile aynı günde fatura ile birlikte noter satışı da yapılmalıydı. Ancak bu yapılmamış, bu yapılmadığı gibi aracı alan da başkasına satmış. Yani; yanlışlıklar birbirini izlemiş. Bu piyasada sıkça karşılaşılan kayıt dışı alışverişlerden biridir aslında.

Bu durumda aynı araç 2 kez satılamayacağına ve 2 kez fatura düzenlenemeyeceğine göre bence yapılması gereken A alıcısına gider pusulası imzalatmak suretiyle fatura ile aynı bedel üzerinden aracın işletmenin aktifine tekrar girişini sağlamak ve daha sonra da B alıcısına fatura etmektir. (noter satışı ile aynı gün)
 
teşekkürler

Merhabalar,

Dostlar bilgileriniz için teşekkür ederim....Ancak, A şahsı Hak ve alacağını B devrettiğini beyan ederse, bu beyana istinaden çıkış yapılabilir mi? Sayın İbrahim bey'in ifade ettiği "kaza nerede anlamadım... " cevabı,
bu işin espirisiydi.... teşekkürler
 
Üst