ARACIN V. DAİRESİNE BİLDİRİLMESİ

Üyelik
16 Haz 2005
Mesajlar
26
Konum
İSTANBUL
Şirkette kullanmak üzere noter satışı ile alınan aracı vergi dairesine bildirmemiz gerekiyormu. Bildirmek gerekiyorsa süresi kaç gün, sadece noter satış sözleşmesini ve ruhsat fotokopisini dilekce ekinde verirsek yeterlimi.
 
Sayın mşahin,
aracı aldığınız tarihten itibaren 30 gün içersinde vergi dairenize bir dilekçe ile bildiriniz.Bahsettiğiniz ekleride ilave ediniz.
 
sayın mşahin

işletmeniz, aracı hususi olarak kendi işinde kullanacaksa,ayrıca vergi dairesine bildirmeniz gerekmez, diğer durumda sayın fbasdemir in dediği gibi.
iyi çalışmalar.
 
mesut05' Alıntı:
sayın mşahin

işletmeniz, aracı hususi olarak kendi işinde kullanacaksa,ayrıca vergi dairesine bildirmeniz gerekmez, diğer durumda sayın fbasdemir in dediği gibi.
iyi çalışmalar.


Şirket adına alınan Hususi Aracında Vergi Dairesine bildirilmesine gerek yok mu? Bunun ile ilgili herhangi bir tebliğ vs. var mı?
 
SAYIN Mehmet yalçın

V.U.K. 158 maddesi hükmü aynan şöyledir.
" İş Değişikliklerinin Bildirilmesi
Madde No 158

İşe başladıklarını bildiren mükelleflerden:
a) Yeni bir vergiye tabi olmayı;

b) Mükellefiyet şeklinde değişikliği;

c) Mükellefiyetten muaflığa geçmeyi;

Gerektirecek surette işlerinde değişiklik olanlar, bu değişiklikleri vergi dairesine bildirmeye mecburdurlar.
"
faaliyeti devam eden İşletmenin nakliyecilikte kullanmak için ticari amaçla bir kamyon satın alması 158. amddenin konusuna girdiğinden bunu bildirmek zorundadır .
Bununla ilgili süre yine aynı kanunun 168 . maddesinin 1. fıkrasının son parafrafında "........Şirketlerin işe başlama bildirimleri dışında yapılacak bildirimler ile işi bırakma ve değişiklik bildirimleri, bildirilecek olayın vukuu tarihinden itibaren bir ay içerisinde mükellef tarafından vergi dairesine yapılır.(*)" demektedir.
 
Bu konunun temelinde Vergi Levhası yatmaktadır.
Dolayısıyla işletme kullanmak üzere aldığı aracı hususi olarak kullanıyor ise vergi levhası gerekmeyeceğinden bildirmeye gerek yoktur. Ancak ticari faaliyet olarak kullanmak üzere almış ise Vergi Levhası düzenleyeceğinden dolayı bildirmek gerekmektedir.(30 gün içerisinde)

kolay gelsin
 
Sayın İlgililer;
Pratikte takip ettiğimiz yol:Eğer taşıt alan şahıs aldığı aracı nekliyecilik faaliyetinde kullanacaksa ve mükellefiyetini tesis ettirmek mecburiyetinde ise taşıtın noter satış sözleşmesini yaptığı gün,Eğer varolan mükellefiyetine ilavetten bir taşıt almış ise satışın yapıldığı tarihten itibaren biraylık süre zarfında bildirimi vergidairesine yapılır. 173 SIRA NO'LU VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ
Resmi Gazete No 19067
Resmi Gazete Tarihi 03/04/1986
b) Ticari plakalı nakil vasıtası sahipleri;

– Taşıtın, faturalı olarak plakasız yeni satın alınmasında, trafik şube veya bürolarına tescil ettirilmeden önce,

– Taşıtın plakalı olarak elden noter senedi ile satın alınmasında, noter senedinin yapılmasından önce veya noter senedinin yapıldığı gün,

İşe başlama bildiriminde bulunacaklardır.

AYRICA

Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu

BİLDİRME VE SORUMLULUK-MADDE13
b) Motorlu Taşıtlar Vergisi mükellefleri, adlarına kayıt ve tescil edilmiş bulunan taşıtları, bu taşıtların cins, nevi, niteliklerini ve kullanış maksatları ile verginin alınmasına esas olabilecek diğer bilgileri ve bunlarda (5035 Sayılı Kanunun 48/7-e maddesiyle değişen ibare. Geçerlilik:01.01.2004; Yürürlük:02.01.2004) meydana gelen(1) değişiklikleri, kayıt ve tescilin yapıldığı veya değişikliğin (5035 Sayılı Kanunun 48/7-e maddesiyle değişen ibare. Geçerlilik:01.01.2004; Yürürlük:02.01.2004) meydana geldiği(2) tarihten itibaren bir ay içinde ilgili vergi dairesine bildirmeye mecburdurlar.


İYİ ÇALIŞMALAR
 
cevabınız için çok teşekkür ederim sayın mesut ben de bunu bekliyordum. Ana faaliyet konusu nakliyecilik olan veyahut iş değişikliği olan mükellefler bildirim yapması gerekmektedir. Ancak ana faaliyet konusu nakliye değil ise veya iş konusu değişmemekte ise mükellefin işinde kullanmak üzere aldığı aracı vergi dairesine bildirmesine gerek yoktur.
 
Üst