Aralık Maliyet Muhasebesi

Arkadaşlar finansalla ilgili notlar yazan herkese çok teşekkür ederim özellikle sthoand arkadaşımıza Allah ondan razı olsun. İnşallah onların sayesinde vereceğiz bu dönem. Aranızda maliyet için önemli not , formül, püf noktaları verebilecek arkadaşlar varsa buraya yazmalarını rica ediyorum. Şimdiden herkese çok teşekkürler.

Başlıkta büyük harf kullanmayınız.

Ynt: ARALIK MALİYET MUHASEBESİ

Ben maliyet için dehaya gidiyorum ve hocanın gelmesi muhtemel dediği yerleri daha öncede söylemiştim tekrar belirteyim.
Satışların maliyeti tablosu, sipariş maliyet sistemi ve üçlü matematiksel dağıtım.

Hoca bunlardan en az birinin gelmesini beklediğini söyledi hatta son sınav haftasından önce üçlü matematiksel dağıtım ile alakalı birde soru çözdüreceğini anlattı bilginiz olsun.

üçlü ile alakalı çözdüğümüz soru maliyet sınavında çıkan bir soruydu. 2008 mart sınavında gelmiş bir soru.

Çözüm yolu ise : Normal matematiksel dağtım gibi yararlanma oranlarını çıkarıyoruz. Sonrasında formülleri oluşturuyoruz, sonrasında iş matematik bilgisine kalıyor 3 bilinmeyenli bir denklemi 2 bilinmeyene düşürüyoruz ve onuda teke. En sonda yararlanma oranlarına göre dağıtımı yapıyoruz.

Tesmerde biraz karışık gibi görünüyor ama çözmeyi bir kaç kere denediğinizde kolay gelecektir.

Ynt:Aralık Maliyet Muhasebesi

teşekkür ederim eğer size farklı tarzda sorarsa burada paylaşmanızı temenni ederim sağlıcakla kal.

her konuya çalıştım fakat sipariş maliyet sistemine hiç çalışmadım. şimdi nası l bir soru gelebilir diye bakıyordum 02 şubat2002 de çıkmış.

Ynt: Aralık Maliyet Muhasebesi

Siparişte aslında çok basit bir konu. Soruda Normal DİMM ve DİG giderlerini soruda bir şekilde yaptırıp sonrada GÜG lerini DİMM yada DİG giderlerine göre dağıtın diyor. İşte soruda bunu derse sipariş maliyet sistemi oluyor ve GÜG deki rakamı neye göre istiyorlarsa mesela GÜG leri 500 TL ve 2 dağıtılsın x 200 ve y 300 diyelim.
Bunu DİMM ye göre dağıt dediği anda DİMM de 600 olsun.
dağıtım oranı = 600/500 = 1,2
x= 200*1,2 =240
y= 300*1,2 =360 bu şekilde dağıtıyoruz
Arada da şöyle bir ibare oluyor şu gider yeri şu bölüme direkt derse o gideride sadece o bölüme dağıtıyoruz yani diğerine paylaştırmıyoruz.

Soruyu iyi okudukdan sonra aslında konuya vakıf olunuyor ancak adamlar sorunun içine abuk subuk şeyler atmayıda ihmal etmiyor benimde tek korkum soruların anlaşılması yoksa çözümlerde bir problemim yok.

kesinlikle katılıyorum. Çalıştıktan sonra hepimiz çözeriz fakat kafa karıştırmayı ihmal etmiyorlar malesef..

elinde deha maliyet kitabı olup maliyet sınavını vermiş olan arkadaş kitabı bana gönderebilir.

Bizim hocanın çıkması muhtemel dediği maliyet soruları da aşağıda.

1- SMMM Tablosu
2- Kapsamına Göre Maliyet (Tam, Normal, Değişken, Asal)
3- Standart Maliyet
4- Matematiksel Dağıtım.
5- Boşa geçen zaman ücretleri ve fazla mesai.

son kez notlara göz atarkan şöyle bir not çıkardım kendi kendime..

işçilerin-hafta tatil ücreti , yıllık izin , ikramiyeler 730 hesaba

SSK İşveren-SSk İşveren işsizlik 730.

Olağandışı boşa geçen zaman-yangın,sel,grev,enerji sıkıntısı 730 hesaba oradan 680 çalışılmayan kısım giderlere..

Olağan boşa geçen zaman-tesis,makina bozulması,bakım onarım 730

fazla çalışma-direkt işçi-720--özel siparişin yetiştirilmesi 720-->genel iş sıkışıklığı 730--> olağandışı iş kayıplarının telafisi 730 oradan 680
en direkt işçi-730

bunuda veremezsem son hakka kalacağım çok iyi çalıştım ama uyuyamıyorum.sanki hiç çalışmamışım gibi hissediyorum. işlemlerde hata yapıp duruyorum.çok stresliyim çok. bence sipariş sorusu gelir.... epeydir sormadılar.onuda atlamayın arkadaşlar.

Arkadaşlar hepinize geçmiş olsun. Maliyet muhasebesinin puanlaması sizce nasıl olur.

1 a, b, c = 15*3=45
2 a=25 b=15 C=15 olabilir mi?

Son soruda satış malın yarısı olacakmış gittim hepsini yaptım. O sürmenminin yatacak yeri yok finansalda bir allahın kulunda kafa bırakmadı onun yüzünden %100 geçeceğim maliyet sınavından bile acaba geçermiyim diye düşünür oldum.

k: 26443,30
l: 24288,66 buldum aynı sonucu bulan varmııı.evet satışlar yarısıydı allahtan kaçırmadım onu 55 puan lazımdı ortalama için 55 lik soruyu tam yaptım:)

kutluel ' Alıntı:
k: 26443,30
l: 24288,66 buldum aynı sonucu bulan varmııı.evet satışlar yarısıydı allahtan kaçırmadım onu 55 puan lazımdı ortalama için 55 lik soruyu tam yaptım:)

Ben de aynı sonuçları buldum ama kimi orada denklem kurulmadan işlem yapılcaktı diyor. Her kafadan bi ses çıkıyor. Dehanın hocaları çözüyordu soruları da sinirlendim beklemedim.

Denklem kurulmadan nasıl yapılabilir ki? Bende K ve L yi aynı buldum. 2. dağıtım sonunda A:148.878,35 B:237.121,65 buldum.

denklem kurulmadan yapılamazki:) matematiksel dağıtım yurdakul çaldağın kitabına baktım şimdi benzer soru var hep denklemli matematiksel.

kutluel ' Alıntı:
denklem kurulmadan yapılamazki:) matematiksel dağıtım yurdakul çaldağın kitabına baktım şimdi benzer soru var hep denklemli matematiksel.

aynı benim sonuç.

X1 ve Y1 in birim maliyetlerini ne kadar buldunuz arkadaşlar? Ben X1:74,44 Y1:237,12 buldum.
Ayrıca ilk soruda satış karlılığını soruyordu. %26,67 buldum.