Arefe Ödemesi̇/vardiya

Üyelik
21 Eki 2014
Mesajlar
11
Konum
istanbul
Merhabalar,

28 Ekim resmi tatil saat 13:00'den sonra başlar diye kanun maddesi olmasına istinaden, saat 13:00'den sonra başlayan vardiyalar da (Ör:16:00-00:00 v.b) tam ödeme mi yapılması gerekmektedir? Diğer bayramlar 3,5 veya 4,5 gün gibi bir ibare mevcut olduğu için bu sorunun o dönemler geçerli olmadığını düşünüyorum. Haksız mıyım? Bilgilendirebilirseniz çok sevinirim.

Kolay gelsin
 
Saatlik olarak değerlendirmeniz gerekir.yani saat 13:00 e kadar normal ücret.Saat 13:00 - 16:00 arası resmi tatil çalışması yapmanız gerekir.
 
Teşekkür ederim, fakat öğrenmek istediğim husus 16:00-00:00 vardiyasının tam mı yoksa 0,5 günlük mü tahakkuk edilmesi gerektiği.
 
Malum olduğu üzre,ulusal bayram ve genel tatil günlerinde,tatil yapmayarak çalışırlarsa,ayrıca çalışılan her gün için bir günlük daha ödenir(M.47)
Diyelim 28 ekim günü vardiya saatleri;08-16,16-24 şeklinde,buna göre çalışanlar açısından;
a-08-16 vardiyasında çalışanlar için tatil günü başlangıcı saat 13 itibariyle olduğundan,13-16 arası 3 saat g.tatil ücreti olarak,başkaca şekilde örneğin işci 09-17 vardiyasında veya bu şekil çalışmış olsaydı,bu defa yarım günlük ücreti,g.tatil ücreti adı altında ödenecekti,
b-olayımızdaki 16-24 vardiyasında çalışanlar için bir günlük ücret ödenecek
 
Son düzenleme:
c-28 ekim 24-08 vardiyasında çalışanların bu çalışması,tatil çalışması olarak değerlendirilmez,zira bayram 28 ekim günü saat.13.00 de başlamaktatdır.
 
Şeref Bey bilgilendirmeniz için çok teşekkür ederim. Bu verdiğiniz örneği sadece 29 Ekim resmi bayram çalışmasında mı uygulamalıyız? Çünkü genel tatiller kanunun da diğer resmi tatilin arefesini saat olarak belirtmeyip sadece 3,5 - 4,5 gibi tanımlamış.

Bir de 24 saat çalışılan işlerde bazı yargıtay kararları bir günü 14 saat olarak kabul etmiş ve ona göre ödeme yapılmasını istemiş. Bu konuda da aydınlatma imkanınız olursa çok sevinirim.

Teşekkürler.
 
a-Bu verdiğiniz örneği sadece 29 Ekim resmi bayram çalışmasında mı uygulamalıyız? Çünkü genel tatiller kanunun da diğer resmi tatilin arefesini saat olarak belirtmeyip sadece 3,5 - 4,5 gibi tanımlamış.

b-Bir de 24 saat çalışılan işlerde bazı yargıtay kararları bir günü 14 saat olarak kabul etmiş ve ona göre ödeme yapılmasını istemiş. Bu konuda da aydınlatma imkanınız olursa çok sevinirim.
a-bildiğim kadariyle,3.5,4.5 günlük bayramların bir gün öncesi olan "arefe günü"olarak ifade edilen o gün saat 13 de başlar,evet hesaplama aynı şekilde yapılmalıdır,diğer bayram tatil günlerine ilişkin "gün"ibaresinden anlaşılması gereken 00-24 saat aralığıdır.

b-bahsekonu kararın konusunu tam olarak bilmiyorum,sanırım o karar aralıksız 24 saat lik çalışmalara ilişkin bu günlük iş süresi içindeki günlük (fiili)çalışma süresini ifade etmektedir.
 
Bahsettiğiniz mahkeme kararı sanırım bir tv vericisinde haftalık nöbetler şeklind eçalışan iki teknisyenin fazla çalışma ücreti talebi ile ilgili olan karardır. 1 hafta başka şekilde ulaşım imkanı olmayan dağdaki vericide kalan , nöbetler halinde çalışılabileceğine, diğer teknisyenin çalışması sırasında bir diğerinin dinleneceği yönünde karar verilen ve bu nedenle çalışma süresi 14 saat kabul edilen olay.

Siz de aynı şartlarla çalıştırıyor olsanız dahi, yapılan fazla çalışmanın karşılığını tam olarak ödemek zorundasınız normal şartlarda. Anormal şart ise,
ancak açılan dava sonucu böyle bir karar çıkarsa o karar yönünde ödeme yapabilirsiniz. Yargıtayın o yöndeki kararı o olaya özgü bir karardır.
 

Benzer konular

Üst