Arge Faaliyetleri ile İlgili Giderler Hk.

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan tutaste
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Esas faaliyeti yanında Arge faaliyetinde bulunan firmamızın Arge konusu ile ilgili henuz geliri bulunmamaktadır. Yanlız Arge Çalışmaları için yatığı Kira ödemesi Demirbaş alışları Vs. Giderleri Normal faaliyet karından düşülebilirmi

Sayın tutaste,

Esas faaliyetinin yanında arge faaliyetlerinde de bulunan firmanızın, arge faaliyeti sonucu elde edeceği gelirlere karşılık yaptığı giderler de, normal faaliyet karından düşülebilir. Bu dönem itibariyle arge faaliyetinden elde ettiği bir geliri olmayabilir. Arge faaliyeti sonucu elde edeceği gelir, esas faaliyetleri sonucu elde edilecek bir gelir olacağından, bununla ilgili giderler de normal faaliyet karından indirilebilecektir.

Firmanızın kendi bünyesindeki yapacağı ar-ge faaliyetleri ilgili olarak ilgili tebliği inceleyiniz.

86 SERİ NO'LU KURUMLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ
Resmi Gazete No 25733
Resmi Gazete Tarihi 20/02/2005
.........

Selamlar...

Anladığım kadarıyla firma kendi faaliyetlerini geliştirmek amacıyla arge faaliyetinde bulunmuyor. Diğer bir değişle kendi bünyesinde arge faaliyetinde bulunmuyor (Zaten sayın Karaman ilgili tebliği de refere etmiş).

Şİmdii, siz diyorsunuzki (örnek) benim araba satışı yapan bir firmam var bu firmamda güvenlik hizmeti de vereceğim için gider yapıp gider yazıyorum ama daha gelirim oluşmadı. Ya hiç geliriniz hiç oluşmazsa müşteri bulamazsanız bu giderin vergisini tekrar ödeyecekmisiniz? Bu faturaların yanıltıcı olmadığını nasıl ispatlayacaksınız.

Yukarıdaki sorum bu işin özüdür.

Fakat bahsettiğiniz arge faaliyetleri gelirlerini sözleşme...vs gibi delil kabul edilecek evraklarla ispatlarsanız giderlerinize sağlam dayanak elde etmiş olursunuz.

Aksi halde maliye tarafında bakarak muvazaa iddiasında bulunabilirim.

SONUÇ

Tutarlar ciddi ise riske girmeyin derim.

1-Ya çok sağlam dayanaklarla giderlerinize tevsik kuvveti kazandırın
2-Ya riske girmeyip geliriniz oluşana kadar gideri aktifleştirin
3-Ya da ana faaliyet konunuzu ticaret sicilde revize edin ya da yeni şirket kurun.

(not yaptığınız işlemi SPK ya tabi firma olsanız zaten yapamazssınız).

BEN OLSAM

yeni şirket kurardım bu işte ciddi olduğumu ispatlamak için. Bakarsınız firmayı gelecekte iyi paraya satarsınız.