Ynt: Arsa Alımında Organize San. Bölgesine Ödenen Bedel...
Başımıza gelmedi demeyin. Bu konuda çok ciddi cezalar gelebiliyor. Dikkat edilmesi gereken bir durum. Maliyenin görüşü şöyle:
T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı
(Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)
Sayı : B.07.1.GİB.4.06.17.01/14017-26/
Konu:
İlgi : ???...2005 tarihli dilekçeniz.
İlgide kayıtlı dilekçenizde bahsedilen hususlar hakkındaki Vergi Dairesi Başkanlığımız görüşü aşağıdaki gibidir.
5422 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 13? üncü maddesinde, kurumlar vergisinin birinci maddede yazılı mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı, safi kurum kazancının tespitinde Gelir Vergisi kanununun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı hükme bağlanmıştır.
İlgide kayıtlı dilekçenizin tetkikinden, şirketiniz tarafından fabrika binası yapılmak amacıyla Başkent Organize Sanayi Bölgesinde, sözleşme ile adınıza tahsis edilen arsanın ödeme güçlüğü nedeniyle satışa çıkarıldığı anlaşılmıştır.
Bu itibarla, organize sanayi bölgesinde şirketiniz adına tahsisli arsanın devrinden elde edilecek kazancın ilgili dönem kurum kazancına dahil edilerek vergilendirileceği tabiidir.
Öte yandan, Kurumlar Vergisi Kanununun 7/25?inci maddesinde, organize sanayi bölgeleri ile küçük sanayi sitelerinin alt yapılarını hazırlamak ve buralarda faaliyette bulunanların arsa, elektrik, gaz, buhar ve su gibi ortak ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla, kamu kurumları ve kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilerce birlikte oluşturulan ve kazancının tamamını bu yerlerin ortak ihtiyaçlarının karşılanmasında kullanan iktisadi işletmelerin kurumlar vergisinden muaf olduğu hükme bağlanmış olup, şirketinizin anılan madde hükmünden yararlanması mümkün bulunmamaktadır.
3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 1/1?inci maddesinde, Türkiye?de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin katma değer vergisine tabi olduğu, 2?inci maddesinin birinci bendinde teslimin, bir mal üzerindeki tasarruf hakkının malik veya onun adına hareket edenlerce, alıcıya veya adına hareket edenlere devredilmesi olduğu, ikinci bendinde ise bir mal üzerindeki tasarruf hakkının iki veya daha fazla kimse tarafından zincirleme akit yapılmak suretiyle,malın bu arada el değiştirmeden doğrudan sonuncu kişilere devredilmesi halinde,aradaki safhaların her birinin ayrı bir teslim sayılacağı hüküm altına alınmıştır.
Aynı Kanunun 17/4-k maddesinde ise; organize sanayi bölgeleri ile küçük sanayi sitelerinin kurulması amacıyla oluşturulan iktisadi işletmelerin arsa ve işyeri teslimlerinin katma değer vergisinden istisna olduğu hükmü yer almaktadır.
Görüldüğü üzere Kanunun 17/4-k maddesi ile tanınan istisna, Organize Sanayi Bölgelerinde üretim tesislerinin oluşturulması amacıyla kurulan iktisadi işletmelerin arsa ve işyeri teslimlerine yöneliktir. Kendisine arsa tahsis sözleşmesine istinaden arsa alım hakkı tanınan şahısların veya kurumların, kendilerine verilen bu alım haklarını başkalarına devretmeleri işlemi ise,bu bentte belirtilen arsanın devri değil, kendilerine arsa tahsis sözleşmesiyle tanınan arsa alım haklarının devri niteliğindedir. Bu itibarla arsa alım hakkınızın devri Organize Sanayi Bölgesince tarafınıza arsanın devri niteliğinde olmadığından Kanunun 17/4-k maddesinde belirtilen istisna kapsamına da girmemektedir. (Ancak araştirıldığında arsa kabul edilse bile istisna söz konusu olmayacaktır. Zira 69 Seri Nolu KDV GT'nin ilgili bölümünde sadece OSB müteşebbis heyeti tarafından yapılan arsa teslimlerinin KDV'den istisna olduğu belirtilmektedir. Dolayısıyla özel firma tarafından yapılan arsa teslimi her halükarda (2 yıl şartı hariç) KDV'den müstesna değildir)
Nitekim Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliğinin ?Başkalarına Devir?
başlıklı 100. maddesinin ?b? bendine göre; arsalar borcun tamamı ödenmeden ve tesis üretime geçmeden satılamaz, devredilemez ve temlik edilemez ve bu hususun, tapuya şerh verilmesi gerekmektedir. Yönetmeliğin bu hükmüyle, adına tapuya tescil kaydı bulunmayan katılımcıların, tahsis sözleşmesiyle kendilerine tahsis edilen arsayı, tapuda kendi adlarına tescil yaptırmadan başkalarına devretmeleri (spekülatif amaçlı devirlerin ve vergiden kaçınmak amaçlı muvazaalı işlemlerin yapılması ) önlenmektedir.
Yukarıda yapılan açıklamalar neticesinde, adınıza arsa tahsis sözleşmesiyle tahsis edilen arsa alım hakkınızın, ödeme güçlüğü çekmeniz nedeniyle üçüncü kişilere satışı, aktifte kayıtlı mal ve hakkınızın satışı olarak değerlendirileceğinden satış bedeli üzerinden bedelsiz satış söz konusu ise teslim tarihindeki emsal bedel üzerinden katma değer vergisine tabi bulunmaktadır.
Bilgi edinilmesini rica ederim.